Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
Proszę o rade a najlepiej wypowiedz na temat osoby,która miała podobny problem.
Mianowicie największy wysyp miałem po ospie.Zmiany po ospie przerodziły się w ł. teraz jestem praktycznie czysty,ale jest problem bo jeszcze nie przechodziłem różyczki i aż się tego boję.Pomyślałem więc o szczepieniu,ale i tu pojawia się obawa czy to może czegoś nie wywołać i nie wiem co robić :surprised: :surprised: :surprised: :surprised: :surprised: :surprised:
Seciku, ten brak naszej wypowiedzi tu, to nie nasze lenistwo, myślę. To tylko niemożność, udzielenia Ci, jednoznacznej odpowiedzi :)
U każdego, w przedstawionym przez Ciebie problemem, sprawa wygląda inaczej w sensie ł. u jednego osiada na tych wszystkich "podrażnieniach" skórnych, u innych nie.
Osobiście mam farta, u mnie ona nie atakuje w takich razach. Ale znam takich, u których każde zadrapanie, każde uczulonko, zamienia się na wysyp łuszczycowy. Pozdrawiam :D
Przechodziłam choroby wieku dzieciecego wszystkie ale duzo wczesniej niz wystapiły objawy łuszczycy.Chorowałam jako 6latka a łuszczyca przyszła pare lat pózniej.Obecniue mam tak ze po kazdym skaleczeniu wystepuja zmiany.Kazda blizna to nowe ognisko łuszczycy..W twoim wieku zachoroiwanie na chorobe dziecieca jest BARDZO NIEBEZPIECZNE i niesie za sobą ogromne ryzyko....i to nie chodzi o wysypy łuszczycy.Pozdrawiam
ja zachorowałam na różyczkę w wieku 15 lat, kilka lat po pojawieniu się łuszczycy. różyczka nie wywołała u mnie nowego wysypu ani zmiany różyczkowe nie przerodziły się w łuszczycowe.
Warto wiedziec:

"różyczka

Daje o sobie znać niewielkimi czerwonymi plamkami – najpierw na twarzy i szyi, potem są rozsiane już na całym ciele. Czasami pojawia się również wysypka, choć u dorosłych skóra częściej wygląda jedynie na podrażnioną. W trakcie choroby uciążliwe bywają bóle głowy oraz stawów. Występują rownież wysoka temperatura i katar. Ponadto powiększają się, a także zaczynają boleć węzły chłonne na szyi i za uszami. Mężczyźni mogą skarżyć się też na ból w okolicach jąder. Z reguły różyczka mija mniej więcej po tygodniu. Jeśli jednak trwa dłużej, rośnie ryzyko różnych powikłań: infekcji ucha środkowego, zapalenia opon mózgowych oraz mózgu lub mięśnia sercowego. Wywołujący ją wirus jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet, które spodziewają się dziecka. Jeśli dostanie się do organizmu przyszłej mamy w pierwszym trymestrze ciąży, może wywołać poronienie lub uszkodzić rozwijający się płód (np. spowodować wady słuchu, a nawet serca). Cenna rada Koniecznie zaszczep się przeciwko różyczce, gdy wiesz, że wcześniej na nią nie chorowałaś, a planujesz zostać mamą. Dostępna jest tylko szczepionka potrójna, która równocześnie chroni przed świnką i odrą (więcej informacji znajdziesz przy opisie tej ostatniej choroby). Po drugiej dawce szczepionki z zajściem w ciążę musisz odczekać trzy miesiące. Jeśli nie jesteś pewna, że jako dziecko miałaś różyczkę, zrób specjalny test (kosztuje ok. 50 zł).

http://www.kobieta.pl/zdrowie/medycyna/ ... doroslego/

To tez warte uwagi:

http://www.zdrowie.kobiety.net.pl/54,0, ... h,880.html