Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 Maja
Podpowiedzcie mi jak doprowadzic do jasnosci/normalnego koloru skory/ pozostalosci po wysypie lk.CZERWONEGO PLACKA???

ognisko zapalne wedle mojego stazowego doswiadczenia zniklo/brak,ropnych krostek,brak pekniec, lusek,itp/natomiast placek czerwony"" swieci"" wyraznie :(

ps. o stopie nie pisze bo zauwazylam nowe krostki ropne, ale cwicze z masciami
Awatar użytkownika
 antonia
Do zaleczenia łuszczycy potrzeba dużo cierpliwości :) W rozjaśnianiu plam mogą Ci pomóc kąpiele i ew. moczenie w ziołach. Basieńka Ci już pisała jak to się robi, ja robię podobnie jak ona, z tym, że ja dosypuję do wszystkiego soli :D
A czy możesz opisać swoje leczenie?
Wszystkie czerwone pozostałości likwiduje korą dębu i maścią cynkową kilka razy dziennie jak czas pozwala
 tessa
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mój mąż ma od marca ŁUSZCZYCĘ.Staram się czytać na ten temat co się da bo dermatolog nie jest zbyt rozmowny jak by to był katar. Smarować smarować.Przepisał mu Masć-Bedicort-G,Diprosalic,Flucinar żel.Masć robiona -Detromycini 2,0.płyn-diprosalic. tabletki-telfexo-180mg.Ja sama kupiłam D-vitum forte1000 j.m oraz OEPAROL moc wiesiołka w kapsułkach i mydło z nanosrebrem. To tyle robimy efekty marne ale z głowy mu skorupa mu znikła diprosalic płyn.Co to są sterydy i czy mamy je przepisane?Mąż ma 61lat.Co robimy nie tak.Uczę się na kąpie ;)
Awatar użytkownika
 antonia
Sterydy należą do leków szkodliwych. Stosowanie ich początkowo daje szybkie efekty ale działają krótko a skóra łatwo się do nich przyzwyczaja i wymaga coraz silniejszych. Silne sterydy są groźne dla organizmu, długie ich stosowanie może spowodować nieodwracalne szkody. Wszystkie sterydy są lekami z wyboru, lekarze powinni informować pacjentów o ich działaniu i szkodliwości.
 tessa
Dzięki wam bardzo.Przy następnej wizycie ma poprosić o nie przepisywanie sterydów?Będę dalej czytała wasze porady.Czy są jakies leki na łuszczycę refundowane?TESSA.
Awatar użytkownika
 antonia
Jeśli Twój mąż zachorował w tak późnym wieku ( o ile dobrze zrozumiałam ) to przypuszczam, że leczenie też nie będzie trudne. Nie rozumiem dlaczego lekarz od razu zastosował wobec niego ciężką artylerię, są maści dziegciowe, są na bazie vit. D3, jest przecież cygnolina - po wywiadzie z Twoim mężem mógł zacząć od czegoś lżejszego i bezpieczniejszego. Leki refundowane chyba są dla najciężej chorych? :)
 Maja
antonia pisze:Do zaleczenia łuszczycy potrzeba dużo cierpliwości :) W rozjaśnianiu plam mogą Ci pomóc kąpiele i ew. moczenie w ziołach. Basieńka Ci już pisała jak to się robi, ja robię podobnie jak ona, z tym, że ja dosypuję do wszystkiego soli :D
A czy możesz opisać swoje leczenie?
Antonia, moje krotkie ale dosc owocne leczenie przebiegalo zgodnie z wszystkimi wskazowkami na tym forum z rad Basienki, wiec kapiele, smarowanko i ostatnio raz dziennie masc robiona z hydr.2% i cygn.plus nawilzacze,oraz wit.PP,omega3,6,9,wit.b-karoten itp.ps. jak widzialam nowe krostki ropne smarowalam jodyna lub woda utleniona i zasychaly na drugi dzien.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 18