No znalazłam o tej żelatynie-glicynie..
http://augmentinforce.50webs.com/Gelatin.htm tylko nie wiemczy to juz Cie zadowoli
Tłumaczenie.....
ME
Żelatyna
O Żelatyna: Co to jest żelatyna?
Żelatyna jest hydrokoloid (lubiący wodę) materiał, wysoko w aminokwasy, i może absorbować dziesięć razy jego waga w wodzie.
Żelatyna jest czysty, wyjątkowy, odżywcze proteiny wiele niezbędnych aminokwasów.
Żelatyna nie modyfikowane chemicznie, ani wyprodukowanych z genetycznie zmodyfikowanych materiałów, żelatyny jest całkowicie naturalne.
W stanie stałym suche, żelatyna jest do ciała szklistego, kruche, z pełnego materiału, lekko żółty miód w kolorze, z około 10% zawartości wilgoci.
Kiedy żelatyna jest mielony do swoich komercyjnych formie granulatu, jest to zwykle w cząsteczkach wielkości piasku lub cukru.
Żelatyna ma niemal nieograniczony okres ważności, gdy są właściwie przechowywane.
O Żelatyna: Czym jest kolagen?
Kolagen występuje powszechnie w przyrodzie.
Jest to najczęściej włókniste białko występujące w organicznej i fizycznej struktury kręgowców, to znaczy, ptaków, gadów, ryb i ssaków, w tym ludzi.
Kolagen jest podstawową strukturą wszystkich skóry, ścięgien, kości, błony i tkanki naszego ciała i ciała tych stworzeń. Kolagen to białko strukturalne w ten sposób do królestwa zwierząt i ludzi. To jest do człowieka i zwierząt, co celulozy roślin. Nie ma żadnych źródeł roślinnych kolagenu. Jak żelatyna pochodzi z kolagenu, wynika, że nie istnieją źródła roślin żelatyny albo. Tak więc, nie ma związku między żelatyny chemicznych i innych materiałów często określane jako "żelatyny roślinne, takie jak wyciągi z wodorostów lub gumy guar lub jak karagenu .
O Żelatyna: skład aminokwasowy
Żelatyna jest pokarm składa się z 18 aminokwasów. Jednakże, jako pojedyncze źródło białka, jest niepełna. Tryptofanu i cystyna są nieobecne, i metionina występuje tylko na stosunkowo niskim poziomie. Niemniej jednak, ponieważ żelatyna jest wykorzystywane w połączeniu z innymi potrawami, to dostarcza cennych dodatkowych zrównoważonego żywienia, gdy z innymi białkami zwykle obecne w diecie. W szczególności, żelatyna jest dobrym źródłem podstawowych aminokwasów lizyny kwasu, która występuje w stosunkowo niski udział w, na przykład, produktów zbożowych. W poniższej tabeli jest typowym analizy aminokwasów uzyskanych po procesie hydrolizy 100 g żelatyny. Jednakże takie odsetki mogą zmieniać w zależności od rodzaju surowca i procesu produkcji żelatyny.
Alanina 8,9%
Arginina 7,8%
kwas Asperic 6,0%
Kwas glutaminowy 10,0%
Glycine 21,4%
Histydyna 0,8%
Hydoxylysine 1,0%
Hydroksyprolina 11,9%
Izoleucyna 1,5%
Leucyna 3,3%
Lycine 3,5%
Metionina 0,7%
Phenylanine 2,4%
Proline 12,4%
Seryna 3,6%
Theronine 2,1%
Tyrozyna 0,5%
Walina 2,2%
100%
(Mg substancji w 100 g żelatyny
Aminokwasy:
Alanina 8700
Arginina 8400
Kwas asparaginowy 6500
Cysteina 50
Cystyna 50
Glycine 25000
Histydyna 800
Hydroksyprolina * 14000
Kwas glutaminowy 11000
Izoleucyna 1500
Leucyna 3500
Lizyna 400
Metionina 1000
Fenyloalanina 2500
Proline 16000
Seryna 500
Treonina 200
Tyrozyna 500
Walina 2500
Według podręcznika kości, 2 proliny i glicyny grać główne role w włókien kolagenu zbudowane z gigantycznych białek zawierających około 1000 aminokwasów każdy. Glycine przyczynia jedną trzecią całkowitej aminokwasów. Glicyna jest niewielka amino z talentem do bardzo ciasno upakowane struktury sieci. Innych aminokwasów, zajmować istotne są proliny i hydroksyproliny, rzadko zespół z pasją do skręcania się w szczelnie rany, helisy leworęczny, a następnie przełączanie kierunków i skręcania w prawo w superhelisą. Te małe twistery postaci mocno, mocny, rodlike makro cząsteczek, które w postaci prętów o nazwie kolei grubszych włókien. Nie zastanawiam się chrząstki może mieć takie wrażenie wytrzymałość na rozciąganie. Znaczną odporność chrząstki pochodzi od galaretowata matrycy. Daleki od jiggling blob z Jello wszystkich naturalnych, to macierz jest wysoce uporządkowany złożonych białek i cukrów. Najbardziej znany jest proteoglikanów, że wiatr nad, pod i wokół kolagenowych sieci światłowodowej. Jak sama nazwa wskazuje, te olbrzymie cząsteczki składają się z białek i cukrów. Ich podstawowym zadaniem jest zdobyć i zatrzymywania wody, a one miały być bardzo, bardzo spragniony. Związku z tym ich struktura zawiera opracowania centralnego nici kwasu hialuronowego, na których wiszą aż 100 z największych białek występujących w organizmie. Te z kolei dzielą się na łańcuch gangów znany jak siarczany chondroityny i siarczan keratyny. W warunkach elektrycznych, te łańcuchy nosić ładunki ujemne i tak odpychają. Poprzez utrzymywanie ich odległości od siebie, tworzą przestrzeń dla bardzo wody są zagrożone.
Życie pośród proteoglikanów chrząstki są komórki - chondrocyty - których miejsca pracy są do regulacji metabolizmu chrząstki, produkcji giganta cząsteczki proteoglikanów i włókien kolagenu i budowy nowych chrząstki w razie potrzeby. Aby to zrobić, chondrocytów potrzebują odpowiednich składników odżywczych dostarczane w odpowiednich proporcjach z wodą i płynu stawowego, który odżywia chrząstkę:. Nic dziwnego, że tych potrzeb składników odżywczych zawiera wiele bardzo aminokwasów, kolagenu i chrząstek są wykonane z proliny i glicyny. Chociaż podręczników nie pochodzą wprost i tak powiedzieć - i redaktorów Tufts pogardy samego pojęcia - zdrowy rozsądek podpowiada, że - chrząstki mądry, co najmniej - mamy co jeść. "Mamy bardzo dobrze może" W rzeczywistości nie ma solidne naukowe wsparcie dla tej wspólnej obserwacji sensu. Badania nad proliny i glicyny jest daleko od przemysłu wzrostu, ale istnieje kilka dobrych studiów i służą do wyjaśnienia istoty te rzekomo "nieistotne" aminokwasów. Większość badaczy uważa, że zarówno proliny i glicyny powinien przynajmniej zostać uznane za "warunkowo niezbędnym" (wraz z argininą, cysteina, glutamina, seryny, tauryna i tyrozyny) 3, co oznacza, że w większości warunków, organ nie może wystarczająco tych związków i musi je z pożywienia. Co ciekawsze, ten nowoczesny badania sugerują, że wiele dawno zapomnianych 19 i początku wieku badania 20-sza należy spojrzeć na nowo.
Proline
Dowodów na to, że prolina powinny być klasyfikowane jako "niezbędne" aminokwasem. Badania wykazują, że stężenia w osoczu zmniejszy się o 20 do 30 procent, gdy ludzie w normalnych zdrowia są na wolnej proliny diety 4 Sugeruje to, że organizm może wytwarzać, ale prawdopodobnie nie proliny w wystarczających ilościach bez pomocy diety.
Redakcja Tufts myśli proliny niedobór bardzo mało prawdopodobne, ponieważ znajduje się w praktycznie wszystkich białek żywności z wyjątkiem mleka, ponieważ niewielu Amerykanów cierpi na niedożywienie z głodu. Jednak ludzie, może wciąż niski poziom proliny jeśli zużywają mało białka. Nie jest to tylko możliwe, ale prawdopodobne w dzisiejszej Ameryce, ze względu na popularność wysokiej zawartości węglowodanów, białka i niskiej zawartości tłuszczu diety low -. Dla większości z tych ludzi sposób, aby doprowadzić do proliny zużycia par jest oczywiste, dodać białka w diecie. Czasami jednak problem hydroksyproliny jest białko nie spożycie, ale organizm nie potrafi do metabolizowania proliny w aktywnej postaci. Ostrych i przewlekłych niedobór witaminy C produkują znaczne zwiększenie proliny do hydroksyproliny stosunek w moczu, 5 to znak, że przekształcenie nie jest dokonywana w formie. 5 Żelazo jest inny potrzebne kofaktora witaminy C jest dobrze znana w celu poprawy żelaza asymilacji. 8, 9, 11 Witamina C 10 funkcji jest utrzymanie enzymu prolilo hydroksylazy w aktywne bez tego enzymu proliny i lizyny w prokolagenu nie może być hydroksylowanych. 7. Jak można było oczekiwać, proliny i jest polecany jako uzupełnienie, które mogą korzystać osoby zainteresowane miękkimi, nie opadających "młodzieńczy" skóry. Trochę trudno nauki poprze ten pomysł, ale popularnej książki Leona Chaitow DO, ND zaleca uzupełnienie 400-1000 mg na dobę i zawsze razem z witaminą C. Chaitow cytuje badania Carl Pfeiffer omówione w psychiczne i Elemental składników odżywczych (Keats, 1975 ), ale najwyraźniej nie w jęz. 12 badań w "Journal of Gerontology jednak prosił różnią się, stwierdzając, że nie było" żadnych znaczących zmian związanych z wiekiem w treści proliny, hydroksyproliny, lizyny i hydroksylizyny w zakresie od 0 -93 lat życia. " To, co znaleźli to, że "zmiany w cross-linki pochodzące z aldehydu mogą być odpowiedzialne za skutki życia." 13 Proline i witamina C także zespół się na innych ważnych funkcji. Linus Pauling i Matthias Rath zaproponowali, że chorych na serce z podwyższonym lipoproteiny (a) poziom brać formułę polegającą na prolina, lizyna, witamina C, aby odwrócić tętnicy blokujące wpływ lipoproteiny (a). 14
Glycine
Glicyna może również być traktowane jako "warunkowo niezbędnym" aminokwas.
Jak najprostszego aminokwasu, stanowi ona podstawowe puli azotu do produkcji innych aminokwasów i jest używany w syntezie hemoglobiny, kreatyna, porfiryny, soli kwasów żółciowych, glutation i nukleotydów DNA i RNA. Glicyna bierze udział w glucogenesis ( produkcji glukozy) i niski poziom może powodować objawy podobne do hipoglikemii. Inną funkcją jest detoksykacji. Ciało ludzkie wymaga dużą ilością glicyny do detoksykacji po ekspozycji na substancje chemiczne i to sprzężonych bezpośrednio z kwasu benzoesowego. W tym osoby podkreślił z kwasu benzoesowego wykazują zahamowanie syntezy glutationu i glicyna jest prekursorem glutationu aminokwasu, niektórzy badacze doszli do wniosku, że glicyna może poprawić funkcjonowanie wątroby II fazy detoksykacji. "Kwas benzoesowy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym jako środek konserwujący. W normalnych warunkach te źródła kwasu benzoesowego może być obsługiwane z łatwością na poziomy w całej diety przez większość normalnych osób. Jednak nawet te niskie poziomy mogą stanowić problem do osób, które już zagrożona status glicyny w starając się zaspokoić zwiększony popyt, takie jak ciąża lub sierpowatą. "15 Glycine także pomaga w trawieniu poprzez zwiększenie wydzielania soku żołądkowego. Badania opublikowane w 1976 roku ustalono, że tylko białka stymulują wydzielanie kwasu żołądkowego, ale widocznie nie wszystkie aminokwasy aci ds zrobić. 16 Glycine jest jednym z tych, które, fakt, że był znany w 1925 roku. 17 Wpływ innych aminokwasów i związanych z nimi peptydów na wydzielanie kwasu nie została określona, ale naukowcy zaproponowali, że "glicyny może mieć zastosowanie w konstrukcji zdefiniowane chemicznie diety dla pacjentów z zaburzenia żołądkowo-jelitowe." 18 zdolność do trawienia białka oczywiście odgrywa istotną rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia . Wiele popularnych pisarzy zdrowia, w tym Adelle Davis i Linda Clark, zidentyfikowano problemy powodowane przez braki kwasu solnego powszechne, zwłaszcza po 40 roku życia. Jak Davis powiedział: "Zbyt mało kwasu solnego białka utrudnia trawienie i wchłanianie witaminy C, witamin z grupy B pozwala zostać zniszczone i zapobiega minerałów z dotarciem do krwi do tego stopnia, że niedokrwistość może rozwijać się i kruszyć kości." Mocne słowa, ale całkiem możliwe, wspierany przez liczne badania powołuje się ona celownik 1939/61. 19 Niedawno Robert Atkins, MD, podjęła się płakać. "Brak kwasu żołądkowego jest powszechne, wynikające ze starzenia się, genetyka, stosowanie niektórych leków i wielu innych czynników." Powołując się na 11 badań przedstawionych przez jego głównego badacza Roberta Crayhon, Dr Atkins uważa, że niezdolność do prawidłowego trawienia białka przyczynia się do astma, cukrzyca, alergie pokarmowe, osteoporoza, niedokrwistość z niedoboru żelaza, niedokrwistość złośliwą, candida, reumatoidalne zapalenie stawów, infekcji jelitowych, łuszczyca, bielactwo, pokrzywka, wyprysk, zapalenie skóry, opryszczkowate i trądziku. "20 Glycine odgrywa również istotną rolę w procesie gojenia ran. W badaniu pochodzącym z 1929 roku, jak również najnowsze badania, dowody wskazują na" niewielki margines między zapotrzebowanie metaboliczne dla glicyny i szybkość, z jaką można tworzyć glicyny lub udostępnione w organizmie. Marginalny stan glicyny dostępność jest prawdopodobnie bardziej rozpowszechnione niż została doceniona w przeszłości. "21 Innymi słowy, kiedy organizm potrzebuje glicyny do naprawy, to prawdopodobnie nie można dokonać wszystkich potrzebuje, i muszą uzyskać dodatkowe glicyny z diet.Researchers na Rutgers University studiował także gojenie ran i glicyna. Szczury karmiono dietami i bez suplementów glicyny plus argininy lub glicyny ornityny plus, a zespół uznał, że glicyna-plus-argininy połączenie znacznej poprawie retencji azotu zarówno w szoku i nie- szoku szczurów. naukowców teorię, że glicyny i argininy były najbardziej pomocne, ponieważ zarówno "występuje w szczególnie dużych ilościach w skórze i tkance łącznej i może być zatem wymagane w większych ilościach, do naprawy tkanek." spekulował, że one również korzystny wpływ arginina-glicyna-plus jest "podobne do syntezy kreatyny potrzebne do gojenia się ran." 22. Jeszcze inną grupą osób, które mogą być krótkie glicyny składa się u pacjentów z anemią sierpowatą. "W sierpowatą trwających hemoliza stwarza zapotrzebowanie na glicyny rzędu 1-2 gram dziennie, aby zaspokoić potrzeby syntezy hemu. normalnego spożycia może tylko dostarczyć takiej ilości glicyny i endogennej syntezy glicyny musi być wystarczające do zaspokojenia pozostałych potrzeb organizmu. Osoby te występują w złym stanie przewlekle w odniesieniu do glicyny samowystarczalności "23. Aby sprostać tak wielu różnorodnych potrzeb metabolicznych, glicyna musi być łatwo dostępne. Ciało może sprawić, że oczywiście, ale istnieje wiele powodów, by sądzić, że nawet normalni zdrowi ludzie mogą nie być w stanie dokonać wystarczy. Na przykład, naukowcy stwierdzili, że endogennej syntezy glicyny u dorosłych mężczyzn na diecie ubogiej w białka nie spełniają metaboliczne popytu. Studiowanie zarówno glicyny i alaniny, okazało się, że glicyna (ale nie alanina) syntezy odrzucona podczas diety aminokwasy zostały usunięte, zwłaszcza na wloty. Glycine metabolizm (w przeciwieństwie do alanina) wydaje się być "reagować na skład aminokwasowy diety." Chociaż pewności co do dokładnego znaczenia tego metabolicznych i funkcjonalnych stwierdzenie, stwierdzono, że długotrwałe ograniczenia dietetyczne azotu i / lub dostaw glicyny i diety aminokwasy prawdopodobnie ograniczają zdolność tkanek do postaci kreatyny, prophyrins, puryn i glutationu. 24 dzieci i kobiet w ciąży należy również spora ilość glicyny w diety. Badania wskazują, że niedobór glicyny może ograniczyć wzrost u niemowląt, i stwierdził, że "potrzeby rozwijającego się płodu dla glicyny są bardzo wysokie, zarówno w wartościach bezwzględnych iw stosunku do innych aminokwasów, dwóch do dziesięciu razy dobrze na molowy podstaw. "Poprzez optymalizację poboru tego aminokwasu, wynik określony niemowląt przed mogłaby być lepsza. 25 Ponadto glicyna jest aminokwasem ograniczającym w odzyskaniu dzieci z powodu niedożywienia, i to jest aminokwasem ograniczającym do szybkiego wzrostu. 26 Ponadto, glicyna status jest ważnym wskaźnikiem prawidłowej ciąży. "Wraz z postępem ciąży endogennej produkcji glicyny może być wystarczające do zaspokojenia wzrastających wymagań." 27 Inne badanie wykazało, że karmienie niemowląt suma wolnych aminokwasów w osoczu krwi wzrasta po jedzeniu i stosunek glicyny do waliny spada. Rodzaj posiłku określa, jak szybko to nastąpi i jak szybko przed normalnym poziomie są przywracane. Karmienie piersią w przeciwieństwie do karmienia wzoru produkowane szybsze zmiany, jak również szybszą normalizację. 28 To wyjaśnia, dlaczego przed w połowie 20 wieku, lekarze zalecali dodatkiem żelatyny bogate glicyny do domowych preparatów dla niemowląt, które były wykorzystywane podczas karmienia piersią nie było możliwe. 29
Łącznie badania te zdecydowanie popierają pomysł, że jeżeli glicyna jest ograniczona w pierwszych miesiącach życia, rozwój może być ograniczony, jak również. A kiedy dzieci dorastają, potrzeba glicyna nie umniejsza. Jak wspomniano powyżej, ten mały aminokwas obsługuje wiele funkcji metabolicznych i nie jest automatycznie produkowane w wystarczającej ilości przez organizm.
Żelatyna: tradycyjny sposób w celu zapewnienia odpowiedniego proliny i glicyny w Sejmie
Dla wielu ludzi po prostu, z dala od kierownicy diecie ubogiej w białka i białka w tym odpowiednie może załatwić sprawę. zjadacze białka, którzy jeszcze wymyślić krótki może zdecydować się na własny medicate biorąc proliny i glicyny suplementów, ale zalecane jest aby na zamówienie mieszane amino wzór kwasu na podstawie wyników badania próby amino kwas. lepszym rozwiązaniem byłoby, aby poprawić ich Stan kolagenu przez dodanie żelatyny do swojej diety w postaci żelatynowych bogate bulionu używane jako dodatek do zup, gulaszu i sosów. Ten tradycyjnej żywności, która prawie zniknęła z American tabeli, pasuje do "jesteś tym co jesz" na receptę żelatyny Wyprodukowano T. jest również użyteczne przedmioty w tym, że jest nie mniej niż kolagen cieplnej denaturacji. Jednakże, ponieważ produkowane żelatyna zawiera niewielkie ilości glutaminianu sodu, należy unikać tych, którzy są wrażliwi na to. Żelatyna jest szczególnie bogaty w prolinę i hydroksyproliny. Według strony internetowej, przemysł spożywczy, zawiera 15,5 i 13,3 g na 100 g czystego białka odpowiednio. Zawiera również 27,2 g na 100 g glicyny białko czyste. Lizyna i hydroxoylysine potrzebne do syntezy kolagenu występują w mniejszej ilości 4,4 i 0,8 g na 100 g białka czyste. Inne źródła zawierają nieco inne liczby (w zależności od składników użytych do produkcji żelatyny i jakości ich źródeł), ale wszystkie konsekwentnie wykazują wysoki stopień proliny, hydroksyproliny i glicyny. Żelatyna, a następnie, jest bogaty w prolinę i glicynę składników ludzie potrzebują, ale słabe metioniny, histydyny i tyrozyny i zupełnie brakuje tryptofanu. W związku z tym autorzy podręcznika z 19 wieku, mają oceniane żelatyny "biedny jakości białko. Ale pomimo pozornego ograniczenia, żelatyna była ceniona ze względu na korzyści lecznicze od tysięcy lat i był długo uważany za panaceum na wszystko, od skóry i stawów z przewodu pokarmowego cierpienie choroby serca. Żelatyna pierwszy zaczął spadać w niełaskę w 19 wieku, kiedy naukowcy udowodnili, że dieta chleba i żelatyny sam nie może poprzeć life.30 oczywisty wniosek - że żelatyna nie jest zamiennikiem dla mięsa lub inne białko diety - mało środków że nie ma w ogóle w naszej diecie. Wręcz przeciwnie, zasadnicze dowody sugerujące, że istnieje żelatyny powinien mieć bardzo duży. Niestety, większość z tych wczesnych badań są trudne do zlokalizowania, zostały opublikowane w 19 wieku i początku 20 wieku czasopism, które nie znajdują się w większości bibliotek medycznych. Dwa najbardziej wartościowych źródeł są pasjonującym artykule z 1937 roku przez Francisa Pottenger, MD, w sprawie wartość żelatyny w trawieniu, a kopia tajemniczy, ale bardzo cenne książki Medycyna 1945 Żelatyna w żywieniu i przez NR Gotthoffer, dyrektor ds. badań naukowych dla Grayslake Żelatyna Company, Grayslake, Illinois. W swojej przedmowie do tego 162-stronicowa książka, stanowi Gotthoffer, że spędził 18 lat w latach 1927 i 1945 badania literatury naukowej na żelatynę.
Dr Gotthoffer opublikował swoje odkrycia w kilka lat po dr Pottenger ogłosił teorii i badań na temat wartości żelatyny w zakresie zdrowia i trawienie z wielką pompą w 1937 roku, na dorocznym zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Terapeutycznego w Atlantic City. "Żelatyna może być używane w połączeniu z niemal każdej diecie, że lekarz jest zdania, wskazane jest," powiedział Pottenger. "Jej właściwości koloidalnych pomocy trawienia produkty spożywcze, które powodują pacjent cierpi z powodu" kwaśny żołądek. Nawet spożywcze, do których ludzie mogą być wrażliwe na pewno, czego dowodzi leucopenic indeksu i diety eliminacyjnej, często mogą być tolerowane niewielki dyskomfort lub w ogóle, jeśli żelatyna jest częścią diety. "31 Do tego czasu, dr Gotthoffer już pojawiło się wielu wcześniejszych badaniach wspierających żelatyny rolę w trawieniu. Wcześniej w tym wieku naukowców wykazały, że żelatyny zwiększa wykorzystanie białka w pszenicy, owsa i jęczmienia, choć nie zboża, że strawność ziarna jest znacznie lepsze z dodatkiem żelatyny i że żelatyna pomaga w trawieniu białek mięsa . 32 ostatnie wydaje się potwierdzać doniesienia o subiektywne wielu ludzi, którzy mówią, że mięso znaleziono w zupach i pot pieczenie - gotowany z kości przez długi czas w cieczy, do których dotyk ocet został dodany - są łatwiejsze do strawienia niż szybko gotowane steki i kotlety, żelatyny i bogate sosy, dlaczego znajdują się w centrum wielu tradycji kulinarnych.
Potwierdzenie ostatnich badań wykazujących, że glicyna pomaga prawidłowy rozwój dzieci, Gotthoffer sprawozdań istnienie od ponad 30 lat badań badania pokazują, że żelatyna może poprawić trawienie mleka i przetworów mlecznych. W związku z tym autorzy podręcznika odżywianie latach 1920 i 1930 zaleca, aby żelatyna być zawarte w preparatach dla niemowląt, aby pomóc wprowadzić mleko krowie bliżej do mleka kobiecego. jest wyjaśnienie Gotthoffer było to, że "twaróg uzyskane z koagulacji kobiety mleka, bardziej miękki i łatwo przyswajalne niż mleko krowie. Jednak, gdy żelatyna została dodana do mleka krowiego, twarogu o pożądane cechy równie powstała. Dodatkowo, żelatyna wywierana bardzo istotny wpływ na zawartość tłuszczu mleka. Służyła nie tylko do emulgowania tłuszczu, ale także przez stabilizację kazeiny, lepsze trawienie i wchłanianie tłuszczów, które w przeciwnym razie będą prowadzone w dół z kazeiny w lumpy masy. " W rezultacie dzieci karmionych żelatyny wzbogacone formuły wykazały zmniejszenie objawy alergiczne, wymioty, kolka, biegunka, zaparcia i choroby układu oddechowego, niż na prostych mleka krowiego. 33
Podobnie Gotthoffer znaleźć badania wykazujące, że convalesing osób dorosłych, które straciły na wadze z powodu operacji, czerwonkę, raka i inne choroby, jeśli się lepiej żelatynę dodaje się do ich diety. "Mówi się, że zachowuje wrażliwy żołądek i najbardziej karmić, gdy prawie nic inny nie będzie tolerowane ", napisał w 1909 LE Hogan. 34 One żelatyny powodu polecił tak bardzo dla niedożywionych osób było to, że zmniejsza ilość pełne białka, niezbędnego w organizmie." oszczędzające "działanie żelatyny na białka o szczególnym znaczeniu do wielu wczesnych badaczy. By "sparing protein", mieli na myśli, że ciało jest mniej prawdopodobne, aby cannabilize białka przechowywanych w jego własnych mięśni, wspólne wystąpienia na czczo lub podczas szybkiej utraty wagi z chorobą. Żelatyna, co pomaga utrzymać ciało w to, co dziś dietetycy nazywają "bilans azotu." Carl Wójt, naukowiec, który spędził dziesięć lat studiuje żelatyny, napisał w 1872 roku, "Na czym się rozkłada, to uniemożliwił rozpadu białek w organizmie, a tym samym wykorzystała niezwykłe moce sparing. "Stwierdził, że żelatyna sam jednak nie był w stanie zbudować dostaw białka w organizmie. 35
Żelatyna i Trawienie
Wójt stwierdził również, że żelatyna lepsze trawienie, ponieważ jego zdolność do normalizacji przypadkach zarówno solnego braki kwasu i ekscesy, i mówiono, że należą do klasy "peptogenic" substancje, które sprzyjają przepływ soku żołądkowego, co sprzyja trawieniu. 36 Żelatyna tradycyjnych reputację jako konserwator zdrowia zawiasach przede wszystkim od jego zdolności, aby uspokoić przewodu pokarmowego. "Linie Żelatyna błony śluzowej przewodu pokarmowego i chroni przed szkodliwym dalszych działań ze strony pokarmową", napisał Ericha Cohna Medycznego polikliniki Uniwersytetu w Bonn w 1905 roku. Cohn zalecane dla osób z żelatyny "nieżyt jelit" - zapalenie błony śluzowej obecnie nazywa się zespół jelita drażliwego. Ciekawe, żelatynę typu stosowane w dalszych doświadczeniach odbywa się na ludzi z jeszcze poważniejsze choroby jelit określono jako skoncentrowanego cieląt stóp bulionu. "37 Ta forma żelatyny byłby bogaty w chrząstki i kości i prawdopodobnie zapewni lepsze aminokwasów niż prosto kolagenu. Dziś dietetycy klinicznych coraz więcej przypadków dysbioza - brak równowagi "dobre" i "złych" bakterii w przewodzie pokarmowym. W wyniku fermentacji zakłóceniami, które są związane z alergią na ziarna i / lub nadmiernego spożycia węglowodanów, to jest fascynujące stwierdzić, że naukowiec o nazwie CA Herter mówił bezpośrednio do tego punktu z powrotem w 1908 roku: "Zastosowanie żelatyny jako środek spożywczy w bakteryjnych zakażenia przewodu pokarmowego nie otrzymał zasługuje na większą uwagę. lekarz nie ma często do czynienia z dietetycznej problem który polega na dążąc do zachowania żywieniowe w warunkach, gdzie nie ma połączenia zwykłych białek tłuszczów i węglowodanów wystarcza do utrzymania odpowiedniego stanu żywienia. trudności, które najczęściej pojawia się to, że każda próba wykorzystania węglowodanów żywności jest po fermentacji zaburzenia ostre lub podostre charakterze odzysku opóźnić lub nawet za istniejące zakażenia aż do zagrażającego życiu. wielką dezyderat, jest więc żywności, które, łatwo przechodzi absorpcji, dostarczą dostaw energii i kalorii, które jednocześnie są zwolnione od zwykłych fermentacyjnego rozkładu. Taka żywność istnieje w żelatyny. "38 lat później Schwick i Heide, że nadmiar hydroksyproliny zawierające białek w surowicy krwi iw moczu zapewnia niezawodny marker stanów patologicznych. Oni zakładał, że podział kolagenu najprawdopodobniej wynika z reakcji antygenowej metod. "Nie tak dawno temu dominował pogląd, że nie było żelatyny lub antygenowych - immunogenne. Jednakże, wraz z wprowadzeniem immunologicznego szczególnie wrażliwych technik hemaglutynacji - przeciwciała skierowane przeciw żelatyny można było udowodnić. Zaskakujące było to, aby znaleźć przeciwciał żelatyny w ludzi i zwierząt w surowicy krwi osób, które nigdy nie podawano żelatyny lub kolagenu. " Schwick Heide i dodał, że ta występuje często w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów i innych chorób zwyrodnieniowych stawów. 39 Choć nie przedstawiła żadnego wyjaśnienia dla tego wystąpienia patologicznych, wiele badań raport dietetyków, że reumatoidalne zapalenie stawów i zwyrodnienia stawów d iseases odwrotnej, gdy pierwszeństwo ma uzdrowienie przewodu pokarmowego i "nieszczelnego jelita" zespół (w którym niepełnego rozbiciu białka przekroczyć barierę błony śluzowej i dostają się do krwiobiegu i tkankach tylko być atakowane przez układ odpornościowy). Ponieważ protokoły leczenia zwykle opiera się na unikaniu antygenowych żywności, Schwick i Heide ustaleń może doprowadzić niektórych czytelników umieścić żelatyny na ich już długą listę żywności do uniknięcia. Jednakże, żelatyna jest właśnie z przełomu XIX i XX wieku polecenie lekarza, nie tylko do leczenia chorób układu trawiennego i błony śluzowej jelita, ale wszystkie alergie. Żelatyna nawet czasami wstrzykiwane jako substytut krwi lub osocza. 40 Niedawno John F. Prudden, MD, DSci odkrył, że w dawkach terapeutycznych chrząstka (która zawsze zawiera dużą ilością proliny i glicyny) znacznie się poprawił reumatoidalne zapalenie stawów, jak również inne warunki zwyrodnieniowej stawów i chorób zapalnych jelit. 41 Dodatkowe dowody przychodzi do nas niedawno z zespołem badaczy rosyjskich. W artykule w Patofizjologii, ustalono, iż żelatyna będzie chronić integralność błony śluzowej żołądka, przynajmniej u szczurów laboratoryjnych poddanych etanolu szkody wywołane błony śluzowej. 42 Lekarze z przeszłości też kiedyś znali wartość żelatyny w leczeniu celiakii. W 1924 roku, naukowiec uznany Haas stwierdził, że odpowiedź pacjentów o niskiej zawartości węglowodanów dieta, w której żelatyny "mleczka" zostały podane w południe i wieczorem posiłki był "uderzające i prawie jednakowo dobre wyniki uzyskano w ciągu około dziesięciu lat." 43. Dziś wiele osób ma rozwiązać ich problemy trawienne, wykonując połączenie żywności zasady spopularyzowana w Fit bestsellerem Life Harvey i Marilyn Diamond (Warner 1985), który został zainspirowany przez pracę fizyczną pionier higieny Herbert Shelton. Szczególnie istotne jest tu zasada, że ostrzega nas nie jeść żywności białka ze skrobią. Powodem jest to, że rzekomo strawiony na różne harmonogramy w jelitach, zarozumiały prawdopodobieństwo niestrawności.
Dr Pottenger jednak, że jeśli żelatyna jest częścią posiłku, trawienie działania jest rozprowadzany w całej masie żywności i trawienie wszystkich składników przebiega sprawnie. 44 nowszych teorii, która pomogła wielu ludziom trawienie jest określony w Eat Your książka prawo 4 Typ przez Peter J. D'Adamo (Putnam, 1996). Jednak bardzo ziarna, że dr D'Adamo znalazł się problem dla osób z Type O bloods są lekkostrawne przemoczoną, następnie gotowane w bulionie bogatym żelatyny. Typ ludzi - którzy zazwyczaj nie mają obfite wydzieliny kwasu solnego (HCl) niezbędne do łatwego trawienia mięsa - mięso znaleźć wiele łatwiejsze do strawienia, jeśli są one podawane z sosem na bazie żelatyny, gotowane w bulionie żelatyny lub podawane po pijesz kubek zupy i prawidłowo wykonane, jak widzieliśmy, żelatyna może nawet zwiększyć swoją produkcję HCl. Wreszcie żelatyny mogą łagodzić reakcje alergiczne i wrażliwe, że dr D'Adamo jest podobne do grupy krwi B i AB. Tak więc nie tylko żelatyny otwiera możliwości diety dla każdego typu krwi, ale może okazać się dobrodziejstwem dla małżeństw z różnych grup krwi, którzy oczywiście wolą jeść same posiłki. 45 Pięćdziesiąt lat temu Pottenger wskazał przyczyny, że żywności surowej diety mogą być so effective in reversing disease and contributing to rejuvenation. "Man's food in the raw state consists largely of hydrophilic (water loving) colloids. The heat of cooking on the other hand . . . precipitates the colloids of our diet. This change in colloidal state alters the hydration capacity of our foods so as to interfere with their ability to absorb digestive juices." Happily for those who prefer their food cooked, Dr. Pottenger went on to explain that this digestive problem could be easily remedied by adding one-half ounce to one ounce of gelatin to a cooked meal of meat, potatoes, vegetables and fruits. 46
Edgar Cayce--the "Sleeping Prophet" whose extraordinary psychic readings have often anticipated modern medical science by decades--also had good things to say about gelatin and digestion. In his readings he recommended that gelatin be consumed to help the assimilation of vitamins, help the glands function better and to optimize energy and health. Particularly relevant was Cayce's counsel that raw vegetables and salads be eaten with gelatin. 47
Gelatin and the Liver
Early research has also indicated that gelatin helps the liver. This is plausible in that the liver uses the amino acid glycine for detoxification, and its ability to detoxify is limited by the amount of glycine available. Back in 1935, Reuben Ottenberg, MD wrote in the Journal of the American Medical Association : "It has been suggested that the administration of extra amounts of proteins containing an abundance of glycine (such as gelatin) will help the work in the liver. This seems particularly plausible since the recent work of Quick, who has shown that the ability of the liver to perform this protective synthesis is limited by the amount of glycine available." Ottenberg concluded with the recommendation that patients with jaundice and other liver problems take 5 to l0 grams of gelatin per day either in the form of food or as a powdered medicinal supplement. 48
Gelatin and Bone Health
Co ciekawe, Gotthoffer nie znaleźliśmy wiele badań wspierania roli żelatyny i zdrowie kości stawów, choć 1907 włoski Badania ustaliły, że zastrzyki żelatyny zwiększa stężenie wapnia we krwi krążącej, co z kolei okazał się stymulować kości budynku. 49 Najnowsze badania jednak nie obsługują takiego wykorzystania. japońskim badaniu sprawozdanie z niedożywienia białka, obniżoną masą kostną i złamania. Myszy karmione przez dziesięć tygodni w białko diety o niskiej zawierającej 10 procent kazeiny lub kombinacji 6 procent kazeiny i 4 procent żelatyny. Zawartości kości i tkanki kostnej gęstości mineralnej kości udowej były znacząco wyższe w grupie podano 6 procent kazeiny plus 4 proc żelatyny. Badacze doszli do wniosku, wyniki te sugerują, że żelatyna ma wpływ na różnicy gęstości mineralnej kości i masy ciała w niedożywienia białkowego. "50 1999 niemieckich badań również okazał się prawdy słowa" ist Człowiek isst człowieka ". Ich badania była inspirowana przez sprawozdań pozytywny wpływ żelatyny na choroby zwyrodnieniowe układu mięśniowo-szkieletowego i ciekawość "mechanizm terapeutycznego i dynamiki absorpcji". karmione były hydrolizat żelatyny promieniotwórczych w stosunku do kontroli myszy, którym podawano radioaktywnych proliny. Myszy Okazało się, że 95 procent żelatyny został wchłonięty w ciągu pierwszych 12 godzin, a oznakowane żelatyny w tkankach było podobne do oznaczonych proliny z jednym wyjątkiem - wchłaniania i kumulacji z żelatyny w chrząstce była dwukrotnie wyższa. Sugeruje to zbawienny wpływ na metabolizm żelatyny chrząstki, które nie występują w spożyciu proliny sam. Doszli do wniosku, "Wyniki te pokazują, wchłanianie i gromadzenia tkanki chrzęstnej żelatyny i hydrolizatu wskazują na możliwość mechanizm wcześniej obserwowane kliniczne korzyści z administed żelatyny ustnie"
I jak... dasz sie skusić?
