Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 bon123
Trzech lekarzy, trzy diagnozy (łzs, łuszczyca, toczeń), a ja ciągle nie wiem, co mi się zrobiło we włosach. Mam to już długo, kilka miesięcy. Czasem jest bardziej czerwone, czasem mniej - to samo z wielkością. Jest płaskie, nie ma zgrubienia, nie ma żadnych łusek, swędzi, raczej się nie robi łupież, chyba tylko raz zauważyłam, że delikatnie się pokryło czymś w rodzaju łupieżu. Być może dlatego, że smaruję - cerkogelem, maścią z wit. A. Mam też od lekarzy dwa sterydy - Locoid Crelo i Diprosalic, ale raczej nie używam - kilka razy użyłam. Wy żyjecie z łuszczycą już wiele lat, może się wypowiecie, czy to jest na pewno to? Na zdjęciu niewiele widać, ale jak przeczytacie opis i popatrzycie na tą plamę, to może coś wymyślicie. Obawiam się, że czwarty lekarz może podać czwartą diagnozą, a ja tylko stracę pieniądze.
No i czym to smarować, czym myć głowę, skoro łuski nie ma? Bo cerkogel to chyba na łuskę?
Załączniki
rumien.JPG
rumien.JPG (49.43KiB)Przejrzano 1050 razy
Awatar użytkownika
 szater
Droga kolezanko...trzech lekarzy majac mozliwosc dokładnego przyjrzenia sie,pomacania,poogladania nie było w stanie trafnie postawic diagnozy a oczekujesz tego od nas? ;) podczas diagnozowania wszystko jest ważne:czym smarowane,jak długo,jak wyglada bez smarowania i leczenia.Takie obiawy mogą byc i przy łuszczycy leczonej sterydami ale równie dobrze może to byc kazda inna odmiana chorób skóry.Łuszczyca jak juzsie na ciele pojawia to nie iedzi tylko np.na głowie,muszą gdzies byc inne plamki,pojedyncze wykwity....moze poogladaj sie dokładnie,jezeli cokolwiek znajdziesz na paznokciach,dłoniach,łokciach,posladkach czy w kazdym innym miejscu to bedzie znaczyło ze to luszczyca. xd

PS
wszystkie wymienione przez ciebie choroby leczy sie w identyczny sposob.
Awatar użytkownika
 puma
witaj bon :)
jak dla mnie to te twoje zmiany nie wyglądają na łuszczycę. przynajmniej moje zmiany tak nie wyglądają a mam łuszczycę we włosach od lat i to dość zaawansowaną. mój ślubny natomiast miał przez jakiś czas grzyba, który tak się właśnie zachowywał jak twoje zmiany- nie robiła się łuska i strasznie swędziało. dostał od dermatologa jakieś tabletki ale to było kilka lat temu to nie pamiętam już jakie :( a do mycia włosów używał szamponu nizoral, nakładał go na głowę i siedział z tą pianką jakieś 10 min. pewności nie mam czy to co ty masz to grzyb, może lepiej idź jeszcze raz do lekarza, chociaż ogólnego , jak będzie rozgarnięty to może się na tym pozna a nie będziesz tracić majątku na dermatologów :) ja kiedyś na takiego ogólnego trafiłam :D
 Set
Mi też się wydaje,że to nie łuszczyca.Miałem zmiany w tej okolicy i w ogóle niepodobne.
 bon123
A jednak trochę mi pomagacie. :) Naoglądałam się zdjęć łuszczycy w Internecie i też średnio jestem przekonana co do tej diagnozy. Oglądam też dokładnie całe ciało i nigdzie nie mam czegoś podobnego. Może i pomysł z lekarzem rodzinnym jest dobry? Nie zaszkodzi się wybrać. Dziękuję Wam. :*
 betka
Oż durne czasem te dermatologi, że hej! :P (oprócz tych mądrych oczywiście :D )
A może wycinek by Ci pobrali? Zbadają i coś już wykluczą...
Pozdrawiam! :D