Tu jest odpowiednie miejsce, aby porozmawiać na temat spożywanych produktów, diety w łuszczycy.
Awatar użytkownika
 szater
ja Piołunie wbrew temu co sadzisz też jestem pokojowo nastawiona :D
Masz duzo racji w tym co piszesz jednak niestety z poważna choroba jaka jest pomimo wszystko łuszczyca walka nie jest ani prosta ani łatwa.Ba nawet nie ma jednej konkretnej rady jak z nia walczyc.Przyczyna jej siedzi własnie.\ wewnątrz organizmu i....nie za bardzo można cos z tym zrobic.Oczywiscie wszelkiego rodzaju eksperymenty pomagaja pozbyc sie chociaz zewnętrznych obiawówPrzez dziesiatki lat paliłam ...i to ogromne ilosci rzuciłam w styczniu...efektów nie widze żadnych,cukru nie stosuje ze 30 lat,alkoholu nie pije,nie stosuje ostrych przypraw,nie obżeram sie,nie jadam sztucznych dan,półproduktów,pije zielone,czerwone i białe herbaty....a ta @ sypie i nie chce odpuscic.Przechodziłam chemioterapie podczas której wogóle nie jadłam a....@ siedziała.Analizuje siebie od dziesiecioleci ,wspieram sie ziołolecznictwem,bioenergioterapia,homeopatia,irydiologia.....moze dlatego jeszcze jakos sie trzymam pomimo ogromnej ilosci chorób ,które mnie tocza.Czekam ża ktos wynajdzie cos co pomoze młodym uporac sie z eksperymentowaniem i szybko znajdą recepte na ...swoją łuszczyce :D
Awatar użytkownika
 Piołun
Wiele lat palenia papierosów to ogromna ilość złogów ,smoły i trucizn w organiźmie.
Rok bez palenia nie naprawi tak szybko tego co zniszczyły toksyny w tyle lat.
Niemniej duże słowa uznania za rzucenie nałógu !
Awatar użytkownika
 henia
Piołunku, ja już tu wspominałam, że nie jesteśmy tu po to, żeby akceptować coś,czy nie :D
Dałeś dobry przepis a ja go nawet sprawdziłam na sobie..to trzeba koniecznie go ludziom podesłać.W zasadzie, to tak na codzień, odwaszam się albo poprzez wysiłek fizyczny albo poprzez wodę z cytryną.Zakwas buraczany, to tak ze 2x do roku, goście w mojej diecie.
Zacielkawilo mnie: co robisz,robiłeś ze sobą... po tym odwaszeniu?jakie były rezultaty?jak na te zmiany dietetyczne reagowała Twoja ł.?
Awatar użytkownika
 Piołun
Nie mogę odpowiedzieć na pytanie :co robię po odkwaszeniu .
Ja sobie wprowadziłem to na stałe.To ma być równoważnik do spożywania mięsa,ryb,nabiału,pieczywa i wszystkiego innego co jest czynnikiem
wywołującym zakwaszenie w organiźmie.
Produkty mięsne i nabiałowe w niewielkich ilościach wydają mi się potrzebne i nie zamierzam
z nich rezygnować,z tym że mięsa już rzadko jadam smażone.Raczej duszone lub gotowane.
Odkwaszanie zacząłem stopniowo wprowadzać, zwiększając stopniowo ilość produktów zasadotwórczych.Od jakiegoś miesiąca osiągnąłem stosunek produktów zasadotwórczych do kwasotwórczych około 1: 1 .
Świetnie się z tym czuję .Nie sądziłem ,że mój żołądek przyzwyczai się do dużej ilości kwaśnych
produktów.Z jedzeniem migdałów czy orzechów włoskich nie mam problemu,natomiast nasiona
dyni muszę mielić i mieszać ze startym jabłkiem bo same są dla mnie strasznie mdłe.
Dla tych co mają delikatne żołądki na początek polecałbym świeży sok z marchwi.Teraz dostępne w sklepach.

Jakie są efekty wszystkich wprowadzonych przeze mnie zmian w diecie ?
Wewnętrzny spokój,pozytywne nastawienie,pogodny nastrój,stopniowy zanik objawów
chorobowych.
Jeśli chodzi o zmiany skórne, to pozostało mi tylko kilka niewielkich .
Awatar użytkownika
 henia
Piołunie gratuluję znalezienia Twojego "złotego środka".Z tego co opisałeś,to zakwaszenie organizmu było i jest tym czynnikiem,na który reaguje Twoja ł..Cieszę się :)
Ja w odkwaszaniu robię sobie przerwy.Stawiam na to,że zmiany w diecie-suplementacja; zmuszą mój organizm-wątrobę,nerki; do samooczyszczania się.
Na dziś moim głównym wrogiem-nałogiem jest mleko,walczę usilnie...już 3 tyg. nie pijam xD
Awatar użytkownika
 Piołun
Tak Heniu ,oczyszczenie z toksyn ja również uważam za bardzo ważne.
A co do mleka ,to też staram się go nie pić.
Niestety teraz mleko w proszku wszędzie dosypują nawet do kiełbasy.
Awatar użytkownika
 puma
a powiedzcie mi jak się ma spożywanie kwaśnych produktów do braku woreczka żółciowego? zauważyłam, że po kwaśnym mam uczucie rozpychania wątroby.
Awatar użytkownika
 Piołun
Jeśli do tej pory tego nie zrobiłaś to skonsultuj się z dobrym gastrologiem -co możesz ,a czego nie.
Z tego co wiem, brak woreczka żółciowego utrudnia prawidłowe trawienie.
Nie bagatelizowałbym w Twoim przypadku przestrzegania prawidlowej dla Ciebie diety,oraz zasady
nieprzejadania się .
Awatar użytkownika
 henia
Puma, doktorem to ja nie jestem...jak wiesz :D i moje wieści,to tylko zbieranina myśli zdobytych tu i tam,które nabywałam podczas drążenia tematu.. oczyszczania wątroby.
Czy przyczyną utraty woreczka były kamienie?.... za mało tłuszczy? czy dziedzictwo genetyczne?
Nie spotkałam się nigdzie z problemem przez Ciebie poruszonym....czy takie same odczucia miałaś przed usunięciem woreczka,czy dopiero teraz?
Ja mam wszystko :D ale kwasów notorycznie nie znoszę a już po spożyciu kiszonej kapusty,to normalnie mam jazdę... że hej xD Podejrzewam,że u mnie to raczej dodrodziejstwo "grupy krwi".
Może połykaj troszkę... tego oleju lnianego i on wątrobce Twojej pomoże;nie zaszkodzi też jak rzekniesz słówko gastrologowi..myślę.W to drugie wątpie,znając Twoje wielkie umiłowanie do doktorow xD
Awatar użytkownika
 puma
woreczek mi usunięto z powodu kamieni. wcześniej też miałam uczucie rozpychania ale myślałam, że to właśnie od kamieni. teraz kamieni nie ma a balon pozostał. nie mam zwyczaju objadać się, nie jadam ciężkich potraw typu strączkowe czy smażenina, nie lubię słodyczy. lubię natomiast surowe owoce i warzywa a wyczytałam, że mam tego unikać. do lekarza się oczywiście na razie nie wybieram :D :P
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17