Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 plama
Witam wszystkich. Mam łuszczycę od 5 lat i chciałbym, żebyście mi pomogli. Nie zażywam nic przeciw łuszczycy a na pewno już żadnych maści, które są tylko stratą czasu i kasy, ponieważ pozbyć się łuszczycy można tylko od środka. Niestety nie wiadomo w co konkretnie powinnyśmy uderzyć i czym. W tym miejscu prośba do was byśmy wspólnie spróbowali znaleźć to coś co łączy wszystkich z łuszczycą. Pierwsza rzecz, która mnie ciekawi to czy ktoś z was oprócz łuszczycy posiada również na swojej skórze kurzajki. Im więcej odpowiedzi tym lepiej. Nie wiem czy z tego coś wyjdzie ale nie mamy nic do stracenia. Czekam na odpowiedzi.
 Basieńka44
Witaj plama
Miałam kurzajki zanim dowiedziałam się o łuszczycy :)
 euterpe
Kurzajki wywołuje wirus HSV więc jeśli ktoś je ma, to ich powstawanie może też stymulować wysypy łuszczycy podobnie jak inne infekcje. U mnie problem z łuszczycą rozpoczął się od infekcji HPV(według niektórych badań posiada go 85% łuszczyków, u 25% wtkrewalne są przeciwciała wirusa HPV5 w krwi). http://luszczyca.org.pl/p2/forum/lofive ... t4570.html
Awatar użytkownika
 szater
Witam....poszukujemy juz przyczyn i sposobow od wielu lat,na roznych forach -działajacych od dziesiecioleci co i rusz wyskakuje nowa teoria,naukowcy badaja łuszczyce w laboratoriach na całym swiecie,ja na swoją choruje czterdziesci pare lat-eksperymentuje notorycznie i...nawet remisji nie za bardzo moge oczekiwac,sadzisz ze teraz pospolite ruszenie załatwi sprawe :notguilty: probuj .Kurzajek nigdy nie mialam.Masz super komfort albo pojedyncze plamki skoro nie musisz sie niczym smarowac :annoyed: .Wiekszosc znas jest jednak powaznie wysypana i niestety ale musi wspomagas swoja skore specyfikami.Rozumiem ze nie stosujesz nic,chcialabym jeszcze ,jezeli mozna dowiedziec sie jaki masz rodzaj luszczycy i lokalizacje wysypow.
Wszelkie inicjatywy popieram...wszak NAGRODA NOBLA w dziedzinie medycyny czeka.... :D
Awatar użytkownika
 henia
plama pisze:[...] ponieważ pozbyć się łuszczycy można tylko od środka[...]

Od środka to też jej nie można się pozbyć. Do takiego stwierdzenia uprawnia obecny stan badań nad tą chorobą. Można jedynie pomóc sobie w osiągnięciu remisji. I to też jedynie w niektórych przypadkach.
[...]pierwsza rzecz, która mnie ciekawi to czy ktoś z was oprócz łuszczycy posiada również na swojej skórze kurzajki[...]
Kurzajek nigdy nie miałam.
Awatar użytkownika
 stasia
Nigdy nie mialam kurzajek i nigdy nie chorowalam na zadne choroby skory ,Rozyczki ospy ,nie mialam zadnych wysypow alergicznych na skorze
Awatar użytkownika
 puma
ja kurzajek też nigdy nie miałam. na różyczkę chorowałam jak już byłam chora na łuszczycę, ospy nie miałam. jedyna moja słabość to alergia na jad pszczół.
 plama
"Rozumiem ze nie stosujesz nic,chcialabym jeszcze ,jezeli mozna dowiedziec sie jaki masz rodzaj luszczycy i lokalizacje wysypow."

Nistety troszkę mam tego. Najgorzej jest na nogach, ponieważ zlały się w wielkie plamy i na rękach. Tak po za tym małe plamki na ciele i głowie jedna nawet na twarzy koło oka. Dlaczego nie biorę nic? Moja mama walczy z tym ponad 30 lat. Wypróbowała przez ten czas dużo maści i innych sposobów ale oprócz ogólnego pogorszenia stanu zdrowia nic innego to nie dało. Jaki jest więc sens? Nie będę brał jakiś gówien, które jeszcze bardziej zatruwają mi organizm. Staram się o tym nie myśleć chociaż myślę o tym każdego dnia ale już nie z taką wściekłością jak na początku. Przestałem nachalnie przyglądać się sobie w lustrze i próbuję myśleć pozytywnie. Staram się po prostu zaakceptować siebie ale wiadomo, że koniec końców każdy chciałby żyć normalnie i móc znowu chodzić na basen i ubierać krótkie rzeczy w lato dlatego założyłem ten post bo nic innego nie jestem w stanie wymyślić. Przynajmniej będę miał to złudzenie, że coś starałem się z tym zrobić i jakoś z tym walczyć. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
 puma
jak ja bym nie posmarowała zmian czymś tłustym to by mi na bank skóra popękała :( o sędzeniu już nie wspomnę.
 plama
Też mam alergię ale na jad osy, który jest podobny do pszczelego.
Zawsze puchłem po takim ukąszeniu np. ukąsiła mnie kolo nadgarstka a puchła mi prawie cała ręka.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12