Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
Awatar użytkownika
 henia
marta_z-j pisze:...ale wystawianie ciała na słonce po sterydach...to nieporozumienie....czemu? (tak z ciekawości)
"Z ogólnych zaleceń wynika, że skórę możną delikatnie opalać po ok. 14 dniach po zaprzestaniu stosowania maści sterydowych"
Bez obawy o: przebarwienia, uczulenia czy poparzenia :)
http://e-aptekarz.pl/pytanie/2160/Ma--- ... a-opalanie
Awatar użytkownika
 marta_z-j
a nie wiecie jak jest z maścią Lenartowicza? bo właśnie tym się od 2 tygodni obsmarowują po ciele i głowie... nie ma przeciwwskazań do solarium?
Awatar użytkownika
 henia
*w trakcie stosowania kuracji kwasem salicylowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji....
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=323502
W linku mowa o preparatach z 1-2% salicylem, w lenartowiczu masz 5% czy 10%? Nie ryzykowałabym :)
Awatar użytkownika
 marta_z-j
5% mam :angry: to przy jakich maściach można na słońce i do solarium? (choć oczywiście po waszych poradach poszłam na solarkę ostatnio wyszorowania i nienasmarowana)
Awatar użytkownika
 henia
Marta nie szalej. Po jednym razie nic Ci nie powinno być. W Twoim przypadku, po prostu przed zamierzoną solarką, odstawiłabym tego Lenartowicza na 2 -3 dni przed, i popraktykowała wpływ solarium na Twoją skórę.
Praktycznie wszystkie maści "interwencyjne"-dziegcie, analogi D3, cygnolina; mają przeciwwskazania na "słoneczko". Ale też podczas leczenia nimi, mówi się o tzw. leczeniu skojarzonym: czyli maści i "słoneczko" na określony czas.

Nie rezygnowałabym z salarki ale zachowała też wszelkie środki ostrożność w sensie dokładnego zmywania, odstawienia czy ograniczonego czasu ekspozycji. Musisz to jednak wypraktykować na sobie :)
Ja tez łapałam promienie słoneczne podczas stosowania cocoisu, a tez ma przeciwskazania....działało super wraz z kuracją. Nie namawiam to jest twoja decyzja...ale tak jak Henia pisze jest leczenie skojarzone. Pamiętaj tylko o "wyszorowaniu" skóry. :P