Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
Awatar użytkownika
 puma
nie wiadomo czy masz łuszczycę, musisz czekać na diagnozę lekarza, a nawet kilku nieraz. co do solarium to może ci faktycznie pomagać, mnie bardzo pomaga. staram się tego nie nadużywać bo wiadomo- solarka niezdrowa, ale jak mus to mus, raz na dwa tygodnie kładę się na łóżko na 10 minut.
 lukinhosa
Witam wszystkich, jako że to mój pierwszy post :cool:

Korzystając z wątku chciałbym zapytać ile czasu w waszym przypadku trwało od pojawienia się czerwonych wykwitów do uformowania się łuski. Wysypało mnie takimi wykwitami (plamami) głownie na tułowiu i przedramieniu około miesiąc temu, na niektórych z nich tworzą się jakby otarcia i schodzi naskórek małymi płatkami, jednak nie dochodzi do jego nawarstwiania, ani powstawania tej charakterystycznej łuski (póki co),ale też niespecjalnie się goi, wręcz powiększa. Do tego niektóre strasznie swędzą. Wizytę u dermatologa mam dopiero za kilka dni, dlatego chciałbym Was poradzić się co o tym myślicie? Jakie były początki u Was?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
 puma
witaj. w moim przypadku łuska narasta zaraz przy pojawieniu się wykwitu. powiem szczerze, że pierwszy raz spotykam się z łuszczycą taką jak u ciebie. a właśnie!- może to co masz to nie jest łuszczyca? masz zdiagnozowaną tę chorobę? bo to mi raczej wygląda na coś pochodzenia grzybicznego, widziałam kiedyś coś takiego na ciele. dużą poprawę dawało namydlanie się nizoralem.
 betka
lepsze byłyby zdjęcia, bo tak z opisu, to trudno cokolwiek... i tak pewnie lekarz musi potwierdzić albo wykluczyć, bo my na odległość nie pomożemy, ale - jak porządnie nawilżasz skórę, to łuska może się nie robić, ale to tylko takie przypuszczenia, musisz isć do lekarza, pozdrawiam i życzę, żeby to nie było to :D
 toffciu
Witam :)
Muszę przyznać, że te kropy na zdjęciach wyglądają znajomo... Tylko, że ja miałam IDENTYCZNE na wnętrzu dłoni. Wyglądały jak takie małe potówki i zamiast znikać, to pojawiało się ich więcej i więcej a potem zrobił się czerwony rumień pod nimi i dopiero wtedy pojawiła się łuska. Oczywiście nie wypowiem się czy to jest czy nie jest ŁUSZCZYCA (mnie nie obsypuje na wierzchu dłoni ani trochę).
Wygląda trochę jak wyprysk alergiczny (takich ludzi spotykałam w szpitalu)
Fighter, pisałeś już dawno temu - masz już diagnozę? Co to było/jest?
Pozdrawiam