W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Czy po prostu Heniu tylko smarować te które widać przed smarowaniem, a te co widać po posmarowaniu odpuścić je sobie??
Dziwne jest to wszystko trudno mi jest się smarować skoro są tylko białe plamki ja tą białą plamkę posmaruję a tu po kąpaniu jak się ogląda zmiany to już nie jest biała plamka tylko zaczerwieniona i jak się dotyka to wyczuwa zmianę łuszczycową a wcześniej nie było czuć.
henia pisze:U mnie nigdy nie było tak, że zdrowa skóra nie zareagowała na maść, zawsze mam wokoło zmian czerwono, i to niezależnie czy to była cygnolina czy prodermina w sensie czym się leczyłam
:P

No a ja dla odwrotności mam skórę jak po byku, i na zdrowa skorę nic a nic, czyli po zmyciu taka sama jak przed hii hii.Przynajmniej tak na prodermine reaguje, a na cygusię to musi byc tez stężenie duże zeby ta moja zdrowa skóra zareagowała jakoś. Te czerwoności to tylko występuja na zmianach.
BIATA pisze:Dziwne jest to wszystko trudno mi jest się smarować skoro są tylko białe plamki ja tą białą plamkę posmaruję a tu po kąpaniu jak się ogląda zmiany to już nie jest biała plamka tylko zaczerwieniona i jak się dotyka to wyczuwa zmianę łuszczycową a wcześniej nie było czuć.
Daj tym plamkom odpoczac, kilka dni chociaż, obserwuj i zobaczysz czy po kilku dniach będzie łuska, jak bedzie to wrócisz do smarowania. Trzeba kiedyś skończyć to maziania co by nie przedobrzyć.
Natłuszczaj tylko nawilżaj i próbuj.
BIATA pisze:[...]Heniu ale wiesz ja teraz smarowałam wszystkie zmiany tak jak pisałam, wiesz co ja większości zmian to bym już nie smarowała bo są tylko białe plamy jak się na to patrze przed smarowaniem a teraz po posmarowaniu i umyciu one wychodzą więc ja naprawdę nie wiem co robić???? przed smarowaniem ich nie ma a po smarowaniu są. Więc smarować je czy nie?? w dzień ja oglądam je to ich nie ma ale po posmarowaniu są i po umyciu ciepłą wodą, a ich jest za duzo żeby zapamiętać gdzie są jeszcze a gdzie nie, przed smarowaniem ich nie widać więc dlatego smarowałam wszystkie. A po smarowaniu wychodzą.
Biata zmiana łuszczycyowa u mnie, to zgrubienie - taki wzgórek pod/na skórze, który pokrywa się, bardzo często, łuską. I moje dążenie w leczeniu tychże, to w pierwszej kolejności likwidacja łuski, żeby maści mogły zadziałać; następnie wypłaszczenie tych zgrubień, i doprowadzenie do stanu, kiedy pod palcami nie wyczuwam żadnych pryszczy, zgrubień czy innych "mankamentów". Wtedy leczenie odpuszczam już.

Po leczeniu się proderminą, miałam: i plamy białe, i brązowe, i miejsca gdzie nic nie było widoczne w sensie skórka jak nówka :D Dlatego dla mnie, jedyną oznaką zaleczenia jest gładkość skóry, i brak łuski na skórze.

To, że po powtórnym nałożeniu proderminy, czy kąpieli nawet, zmiany Ci się zaczerwieniają, w moim odbiorze jest to jedynie oznaką, ze skóra jest tam podrażniona - przecież była leczona i to ostro, ona musi się odbudować teraz.

Czyli podsumowując: tam gdzie nie wyczuwasz już żadnych zgrubień, smarowanie bym sobie odpuściła, niezależnie od kolorytu skory w tych miejscach. Tam gdzie masz jeszcze w sensie wyczuwasz jakiekolwiek zgrubienia, smaruj dalej. I oczywiście dużo nawilżania i natłuszczania. Mogę Ci tego nagietka podesłać jak chcesz, u mnie on działa genialnie. Powodzenia :*
no u mnie też zmiana łuszczycowa to wzgórek na skórze wybrzuszenie, i przed smarowaniem nie wyczuwam go a po kąpieli smarowaniu wyczuwam tak jakby po smarowaniu dopiero wyszedł przed się schował, u mnie przed smarowaniem jest gładkość skóry ale po coś tam jednak odstaję, ale Heniu u mnie po powtórnym nałożeniu proderminy czy kąpieli nawet, nie tylko zmiany mi się zaczerwieniają ale także wyczuwam zgrubienie pod palcem.
Więc Heniu nie ważne że po kolejnym nałożeniu maści wyczuwam pózniej zgrubienia odpuścić już sobie smarowanie tych miejsc???
Jeśli chcesz i Ci nie jest potrzebny ten nagietek to napewni przydałby mi się, ale jeśli nie jest Ci potrzebny.
BIATA pisze:[...]Więc Heniu nie ważne że po kolejnym nałożeniu maści wyczuwam pózniej zgrubienia odpuścić już sobie smarowanie tych miejsc???[...]
Żeby wilk był syty i owca cała, to weź kilka zmian: 3-4 i ich po prostu już nie smaruj. Zobaczysz co będzie się działo w sensie czy pojawi się na nich ponownie łuska. Innej drogi nie widzę a i Ty będziesz miała z takich eksperymentów wskazówki na przyszłość. Niepokoją mnie te zgrubienia jednak, bo to może być tak jak Gosiaczek napisała czyli niedoleczone. Ale też może być to już reakcja skóry w sensie ma dość. Mus szukać i sprawdzać. I Ty i my, będziemy o te Twoje eksperymenty, mądrzejsi :D a nagietek mikołajkowo doleci, myślę xd
Heniu dziś wstałam rano żeby się posmarować i miałam zrobić tak jak Ty mi radziłaś żeby parę zmian nie smarować i obserwować, ale jak wstałam to nic nie widać żadnych zgrubień tylko zaczeriwnioną skórę tak jakby poparzoną ( wygląda tak jak po cygnolinie takie plamy), więc posmarowałam tylko te zmiany które wyczuwałam pod palcem jest ich mało około 10, dziś wieczorem przyjdę z pracy i może wtedy będzie bardziej widać te zmiany to je posmaruję a jesli nie to już je sobie odpuszczam zobaczymy co będzie dalej.
Ostatnio miałam tylko po nałożeniu prodrminy i zmyciu te zmiany zaczerwienione a teraz patrze że przed smarowaniem to się cały czas utzymuję zaczerwienienia.
Awatar użytkownika
 henia
To, że dostałam cudowną kartkę i krzynkę słodyczów, których nota bene pod żadnym pozorem nie wolno mi słać, bo.... pochłaniam :blush:; wcale nie tłumaczy braku aktualnych relacji tu :D

Biata, pięknie dziękuję :* i nadawaj w sensie o relację poproszę :D
 BIATA
Będę nadawała tylko po prostu ostatnio mi czasu brakuję, więc dziś napiszę tak po krótce, jest dobrze nie smruję już większości starych zmian i nic mi na nich nie wychodzi na tułowiu zostało gdzieś 10 nie dobitków i jestem pewna że są jeszcze tam bo można je wyczuć i zauważyć, więc srtasznie się cieszę że jest dobrze :D przebarwienia są ale nie przejmuję się tym może skóra się wyrówna, wstawię zdjęcie po weekendzie bo teraz nie bardzo m no ale najgorsze jest to że mam nowe małe zmiany z 4 na pośladkach i z 6 na łydkach na jednej i drugiej kurcze nie wiem czemu mi wyszły ??nie jestem chora, co mogło być powodem? i nie mam pojęcie czemu w takich miejscach.
Awatar użytkownika
 henia
BIATA pisze:[...]ale najgorsze jest to że mam nowe małe zmiany z 4 na pośladkach i z 6 na łydkach na jednej i drugiej kurcze nie wiem czemu mi wyszły ??nie jestem chora, co mogło być powodem? i nie mam pojęcie czemu w takich miejscach.
Na pocieszenie zostaje tylko to, że świeże zmiany szybciej się leczą. Smaruj i powinno być ok.

Co do powodów, to... zima pewnie, tak jak i u nas wszystkich :(

Odbarwienia po dziegciach u mnie szybciutko się wyrównały. Gorzej było po cygnolinie :crazy: Dasz rade i temu dziadostwu, bo Ty jesteś bardzo systematyczna a ł. tego nie lubi :D Powodzenia :*
 BIATA
Heniu ale czemu jest powodem zima?? bo nie rozumiem co ona ma na wpływ łuszczycy.
HENIU DZIĘKUJĘ Ci za wszystko jeszcze raz nie wiesz nawet jak dużo dla mnie zrobiłaś i robisz :)
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 103