W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Madziu, ja pisałam o naparze z nagietka: 1-2 łyżeczki koszyczka nagietka zalać 1 szklanką wrzątku, poczekać aż ostygnie i wcierać lekko w skórę głowy. Bardzo ładnie goi rany i podrażnienia. Pamiętaj o jednym: nigdy nie drap skóry głowy, łatwo ją poranić i trudno leczyć łuszczycę. Olejek nagietkowy możesz zrobić sama, podobnie jak wszystkie inne olejki :) Tu masz łatwy przepis:
Olejek ziołowy z nagietka
4 łyżki suszonych ziół (może być mieszanka różnych ziół), zalewamy szklanką oleju roślinnego (najlepiej zimnotłoczonego). Odstawiamy w szczelnie zamkniętym słoju, w ciemnym miejscu na co najmniej trzy tygodnie. Następnie odcedzamy i filtrujemy. Oleiste wyciągi stosujemy do sporządzania kremów do twarzy, olejków do masażu i do kąpieli.
Uwaga! Zioła muszą być całkowicie zanurzone w oleju, w przeciwnym razie zioła niezakryte mogą zacząć pleśnieć - zepsują wówczas cały wyciąg.
Możesz go stosować dolewając troszeczkę do kąpieli, lub dodawać do maseczki do włosów, albo jak uważasz, jest po prostu dobry jako kosmetyk i tani :)
antonia pisze:Madziu, ja pisałam o naparze z nagietka: 1-2 łyżeczki koszyczka nagietka zalać 1 szklanką wrzątku, poczekać aż ostygnie i wcierać lekko w skórę głowy. Bardzo ładnie goi rany i podrażnienia. Pamiętaj o jednym: nigdy nie drap skóry głowy, łatwo ją poranić i trudno leczyć łuszczycę. Olejek nagietkowy możesz zrobić sama, podobnie jak wszystkie inne olejki :) Tu masz łatwy przepis:
Olejek ziołowy z nagietka
4 łyżki suszonych ziół (może być mieszanka różnych ziół), zalewamy szklanką oleju roślinnego (najlepiej zimnotłoczonego). Odstawiamy w szczelnie zamkniętym słoju, w ciemnym miejscu na co najmniej trzy tygodnie. Następnie odcedzamy i filtrujemy. Oleiste wyciągi stosujemy do sporządzania kremów do twarzy, olejków do masażu i do kąpieli.
Uwaga! Zioła muszą być całkowicie zanurzone w oleju, w przeciwnym razie zioła niezakryte mogą zacząć pleśnieć - zepsują wówczas cały wyciąg.
Możesz go stosować dolewając troszeczkę do kąpieli, lub dodawać do maseczki do włosów, albo jak uważasz, jest po prostu dobry jako kosmetyk i tani :)
dziękuję w piątek mam wolne to pochodzę po mieście i poszukam ziół a oprócz nagietka co jeszcze jest dobre widzisz maść z wit .A jest super ale mi i tak wychodzą wciąż skorupki ale co ważne i to bardzo ranki znikają i odpukać nie mam skorupy.jakie jeszcze są dobre zioła??
Do włosów i do kąpieli skrzyp, pokrzywa. Do płukania włosów tłustych dziurawiec, tymianek i babka lancetowata. No i nagietek, do wcierania w skórę głowy. Poczytaj sobie trochę naszych postów, może sobie sama coś dopasujesz :)Teraz sporo ziół można sobie samemu uzbierać, świeże mają więcej wartości odżywczych.
 BIATA
przez weekend miałam przerwę w smarowaniu exorexem bo od Heni mi się skończył a ten mój co zamówiłam jeszcze nie dotarł zła jestem bo myślałam że przyjdzie w piątek a to dziś poniedziałek i go jeszcze nie ma, nie wiem kiedy ten kurier dotrze, ale cały czas natłuszczałam, pojawiła mi się malutka łuska taka cienka mam ją czymś zlikwidować?? czy tylko natłuszczać i sama zejdzie. No i czekam na ten exorex, bo jak nie ma łuski to lepiej maści się wchłaniają a ja niby mam ją ale cienką, to jak myślicie co z nią zrobić??
 BIATA
Dzięki Antonia wypróbuję tą maść z wit A :) narazie zamówiłam sobię ten exorex tych nawilżaczy nie kupowałam czyli balsam z nagietka itp.bo narazie chce te powykorzystywać bo mam mediderm, mavene.
Nareszcie przyszedł mi ten exorex patrze że jest tu wszystko po angielssku ulotka i na opakowaniu.
Troche zła jestem bo tu patrze na datę ważności i jest on do końca pażdzienika tego roku trochę krótko.
Masz rację, najpierw zużyj te smarowidła i nawilżacze, które już masz, datą ważności też się za bardzo nie przejmuj, smaruj do końca aż zużyjesz wszystko :D
Wyjazd za granicę w celach leczniczych nie daje żadnej gwarancji wyleczenia. Łuszczyca leczona "na chybcika" szybko powraca. Ja już spędzać urlop za granicą to po to, żeby jak najwięcej zwiedzić, zobaczyć ile się da i zatęsknić za domem :D ;)
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 103