W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Awatar użytkownika
 Jurek85
primo pisze: niektóre dermokosmetyki działają zaleczająco na zmiany wystarczy poczytać: leczenie-tradycyjne/dermokosmetyki-dr-m ... 34-50.html
O ile dobrze pamiętam dr michaels też ma w składzie m.in. kwas salicylowy, dlatego można go używać nie tylko pielęgnacyjnie - jak to dermokosmetyki, ale także leczniczo. W przypadku wielu innych dermokosmetyków, zawierających lecznicze składniki jest podobnie.
paweł pisze: Jeśli chodzi o nazewnictwo to dla różnica między dermokosmetykiem, kosmetykiem, suplementem czy lekiem nie jest duża. Nazwa jest tylko podyktowana kwestiami prawnymi i uregulowania.
Przykładowo jeśli z jakichś powodów prawnych nie można lub nie opłaca się rozprowadzać się suplementy diety to producenci zmieniają kilka szczegółów i ten sam preparat nosi już tytuł leku
Też tak sądzę, dlatego dla mnie sprawa oficjalnej klasyfikacji jest mało istotna bo najważniejsze jest to czy dany specyfik pomaga a nie jak został zaklasyfikowany...
 Basieńka44
O ile dobrze pamiętam dr michaels też ma w składzie m.in. kwas salicylowy, dlatego można go używać nie tylko pielęgnacyjnie - jak to dermokosmetyki, ale także leczniczo
ja bym go używała jednak tylko leczniczo gdybym nie była uczulona na niego :) :)
Kwas salicylowy po raz pierwszy był otrzymany przez wyodrębnienie go z kory wierzby (łac. salix, stąd nazwa). Metoda syntezy chemicznej została wynaleziona przypadkowo przez niemieckiego chemika, Hermanna Kolbego[4]. W 1859 roku rozpoczął on poszukiwania sposobu taniej, chemicznej syntezy indyga (barwnika). Otrzymany ze smoły pogazowej fenol umieścił w zamkniętym naczyniu z dwutlenkiem węgla i mieszaninę tę ogrzewał. W wyniku tej reakcji, zamiast oczekiwanego granatowego barwnika otrzymał kwas salicylowy:
Kwas ten był używany dawniej jako konserwant żywności[1], jednak ze względu na toksyczne działanie w większych stężeniach zastąpiony został obecnie przez benzoesan sodu i azotan potasu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_salicylowy
Awatar użytkownika
 primo
Preparaty zawierające kwas salicylowy są szczególnie wskazane na początku leczenia w razie znacznego nawarstwienia łusek na powierzchni zmian. Obecność grubej warstwy rogowej uniemożliwia penetrację leków do żywych warstw naskórka. Zwykle stosuje się kwas salicylowy w postaci maści lub oleju w stężeniu 3-5-10%, silniejsze stężenia mogą podrażniać skórę, jeżeli preparat pozostaje na niej zbyt długo. Kwas salicylowy w czystej formie przejawia stosunkowo słabe działanie, jednak w nowej generacji preparatów na bazie kwasu, w połączeniu z innymi składnikami, daje bardzo dobre efekty terapeutyczne.
Awatar użytkownika
 Jurek85
primo pisze:
Preparaty zawierające kwas salicylowy są szczególnie wskazane na początku leczenia w razie znacznego nawarstwienia łusek na powierzchni zmian. Obecność grubej warstwy rogowej uniemożliwia penetrację leków do żywych warstw naskórka. Zwykle stosuje się kwas salicylowy w postaci maści lub oleju w stężeniu 3-5-10%, silniejsze stężenia mogą podrażniać skórę, jeżeli preparat pozostaje na niej zbyt długo. Kwas salicylowy w czystej formie przejawia stosunkowo słabe działanie, jednak w nowej generacji preparatów na bazie kwasu, w połączeniu z innymi składnikami, daje bardzo dobre efekty terapeutyczne.
Skąd to? :surprised:
 janusz
Mi jeden dermatolog z mojej miejscowosci przepisal wlasnie te dermokosmetyki i jak czytam wasze wypowiedzi to juz teraz sam nie wiem czy kupowac i sprobowac czy moze poprosic go o inne silniesze leki np te sterydowe co niby sa takie skuteczne.
Awatar użytkownika
 Jurek85
janusz; ja raczej na własną rękę bym się nie decydował na leczenie sterydowe, raczej kieruj się wskazaniami lekarza. Czasami to co działa szybciej i mocniej (steryd) nie oznacza że będzie lepsze w dłuższej perspektywie.
Awatar użytkownika
 primo
warto próbować różnych metod także dermokosmetyków bo te raczej na pewno ci nie zaszkodzą a zawsze może być jakaś poprawa.