W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 Basieńka44
Może prodermina ???????????????
same dermokosmetyki nic u ciebie nie zadziałają ja myślę
Awatar użytkownika
 szater
Dermokosmetyki to jednak tylko kosmetyki ,poprawiające wyglad skóry i wspomagajace leczenie,wspomagajace czyli powinnien isc jakis lek-zaleczający zmiany.Skoro sa nowe wysypy to znaczy ze gdzies jest stan zapalny.
 doti
tak dzieje się bo mi strasznie nogi spuchły no i deformacje które się robią na stopie prawej porażka ;( ;( ;( :oh:
 doti
też ale z boku stopy od środka mam wypuklenie którego nigdy wcześniej nie miałam a do tego jest mocno opuchnięta zapisałam się do reumatologa i wtedy będę wiedziała coś więcej pozdrawiam
Awatar użytkownika
 Paweł
Dermokosmetykami też można zaleczyć. Na jak długo? To zależy od konkretnego przypadku. Podobnie jest przecież z lekami - nie wiemy jak długo będzie remisja.

Stosowałem dermokosmetyk Bioarpil i tam, gdzie smarowałem na ciele nie ma zmian po dzień dzisiejszy, to będzie ze 2 lata? Na skórę głowy niestety nie starczyło mi cierpliwości.

Tak że uważam, że nie należy lekceważyć dermokosmetyków.

Jeśli chodzi o nazewnictwo to dla różnica między dermokosmetykiem, kosmetykiem, suplementem czy lekiem nie jest duża. Nazwa jest tylko podyktowana kwestiami prawnymi i uregulowania.

Przykładowo jeśli z jakichś powodów prawnych nie można lub nie opłaca się rozprowadzać się suplementy diety to producenci zmieniają kilka szczegółów i ten sam preparat nosi już tytuł leku.

To tak z tego co wiem ;)

Życzę miłego weekendu :cool:
Awatar użytkownika
 szater
Dużo łatwiej uzyska certyfikat i dopuszczenie na rynek produktu jako dermokosmetyk czy suplement diety niż jako lek.

Co do Bioarpilu:
http://www.bioarp.pl/pl/p/BIOARPIL-seri ... ja-gesta/1

to nawet to ze posiada w składzie kwas salicylowy a takze sposób(zalecany) stosowania skłania ku temu ze to bardziej ....lek jak niż kosmetyk ;)

PS
swoją droga kiedys w składzie był dziegc o ile pamietam :surprised: cosik sie pozmieniało?
Awatar użytkownika
 Paweł
W Bioarpilu była ropa naftowa i nadal jest - pierwszy składnik w Składzie INCI w opisie.

A swoją drogą, że jest rzadka wersja, 2 razy tańsza, pewnie na łuszczycę głowy jest lepsza do stosowania.