Życie z łuszczycą na co dzień, czyli jak radzimy sobie z naszą chorobą w codziennych czynnościach.
 staxx
Chcąc zrobić dziecku przyjemność wybrałem się z nim na rolki. Stary i głupi, chcąc zaimponować dziecku, a lata już nie te, wyrżnąłem i mam nieciekawe rany na kolanach. Znając łuszczyce wiem, że w miejscach gdzie będą strupy może się ona pojawić dlatego może ktoś doradzi czym teraz smarować te rany aby zapobiec nowym wykwitom w tych miejscach. Nawilżać? A może maść cynkowa, ale ta znowu wysusza prawdopodobnie... Poradzicie???
Niekoniecznie musi być łuszczyca w miejscach zranionych.
Mnie się to nigdy nie zdarza. Jeśli masz takie predyspozycje, to niczym nie zapobiegniesz. Postaraj się wyleczyć rany, jeśli masz w domu aloes, żywą roślinę, to zrób sobie opatrunek z miąższu liścia. Bardzo dobrze zalecza i przynosi ukojenie w bólu. Można kupić sok z aloesu w aptece i robić okłady. :)
Również moja ł. nie ma tendencji do pokrywania "zranień" zmianami łuszczycowymi; ufff :D

A swoje zranienia wszelkie, leczę przede wszystkim szałwią, rumiankiem, nagietkiem.
Oczywiście wszelkie nawilżacze - moim przypadku, jednak maści, niż kremy w sensie tłusto nie mokro. Mam też troszkę problemów z krwią w sensie z leukocytami ale pomimo tego, skaleczenia goją się, troszkę dłużej to trwa ale jest ok. :)
Ja mam raczej odwrotnie, jak nie dam ranie zaschnąć to się paprze bardzo długo :D i chociaż aloes na moją łuszczycę nie pomaga to przy zranieniach skutkuje migusiem :D
Dzień temu też właśnie zyskałam rane na kolanie!Wygląda to kolano dziwnie jest w kolorze przyciemnionej skóry w dodatku jest jakaś żółta maź.Iść do lekarza czy jakiś inny sposób ?:(
W ubiegłym tygodniu zjechałam łokieć, posmarowałam maścią cynkową żeby nie bolało, zrobił się strupek i nie ma śladu,krwi troszkę poszło,nawet tego nie umyłam nie miałam gdzie :D a też wychodziła żółta maż
Mam tak samo jak Antonia. To chyba nie jest regułą, że przy zranieniu muszą wyjść zmiany:) Chyba, że wcześniej już tak u danej osoby bywało... Ale jeśli nie to chyba nie ma czym się martwić:)