Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 baska
moja walka z choroba zaczela sie w wieku 10 lat czyli tocze z nia bój 20lat z roznym skutkiem mimo to nie poddaje sie jak narazie osiagam sukces :D weszlam na ten portal by pomóc osoba które sobie nie radza z choroba. chetnie sluze rada i doswiadczeniem :)
Awatar użytkownika
 szater
Witaj Basiu na forum :D Jak mozesz to napisz cos o sobie a najwazniejsze jak sobie radzisz z luszczyca,jak leczysz,co za srodki stosujesz...my tez mamy troszke ciekawych rzeczy na forum...miłej lektury
Witam serdecznie. Widzę że mamy kolejną optymistkę na forum :D Takich ludzi nigdy za wiele.
Awatar użytkownika
 Paweł
Witaj Basiu,

Będzie nam niezmiernie miło jak podzielisz się doświadczeniem :)
 tinti
witam po raz pierwszy, długo "czaiłam się" z zarejestrowaniem się na tym forum, bo długo żaden lekarz nie chciał/potrafił zdiagnozować u mnie łuszczycy. Instynktownie (plus znalezione w necie :) czułam jednak że to to, no i w końcu w ubiegłą środę taką diagnozę mi postawiono. Mam łuszczycę stóp, może póki co dramatu jeszcze nie ma, ale już wiem że ta choroba jest totalnie nieprzewidywalna. Mam kilka pytań, nie wiem czy dobrze zrobię umieszczając je tutaj, ale co tam, najwyżej mnie pouczycie :)
1. doraźnie pomagają mi preparaty sterydowe (Clobederm, Lorinden). Proszę o informację, dlaczego nie można stosować stale takich leków, skoro pomagają? dużo się naczytałam, że to nie dobrze faszerować się sterydami, ale nie wiem w sumie dlaczego jest to niedobre dla organizmu
2. jak działa cygnolina (to mi na początek zapisał lekarz), chodzi mi o to, co się dzieje ze skórą że to ma pomóc. Jestem po pierwszej nocy z tą ciapką na chorych miejscach, i miało zbrązowieć - nie zbrązowiało, tylko rano strasznie mocno mi się pozłuszczała skóra na chorych miejscach.

z góry dziękuję wszystkim, którzy poświęcą czas aby mi odpisać
 euterpe
1. Sterydy przy długim stosowaniu źle działają na skórę ale u mnie doraźnie też działają dobrze i na razie nie mam żądnych problemów ani nawrotów. Wiele o wadach znajdziesz na forum chociaż spora część informacji jest wzięta z kosmosu. Przy racjonalnym stosowaniu nic złego nie powinno się wydarzyć.
Awatar użytkownika
 puma
witaj na forum :)
tak w skrócie- sterydów nie można nadużywać bo działają na skórę tak jak morfina na organizm- po prostu skóra się uzależnia i już nie pomaga, zwiększasz ciągle "stężenie" sterydu, ciągle i ciągle, aż zabraknie "stężeń". no i wtedy następuje mega wysyp bo po takiej dawce tego cudownego leku już nic nie działa (przynajmniej dopóki skóra nie odpocznie). do tego dochodzi uszkodzenie skóry w postaci scienienia jej powierzchni. to prawie tyle :)
ale spokojnie- można też sterydów nie nadużywać i wtedy mogą pomagać ;)
co do cygnoliny to skoro mocno ci się po niej skóra łuszczy to to na bank jest cygnolina? a nie czasem maść salicylowa? często stosuje się ją właśnie przed leczeniem cygnoliną.

potraktuj oczywiście moje wieści jak z kosmosu, w końcu leczę się tylko ponad 25 lat :P
 tinti
puma pisze:witaj na forum :)

co do cygnoliny to skoro mocno ci się po niej skóra łuszczy to to na bank jest cygnolina? a nie czasem maść salicylowa? często stosuje się ją właśnie przed leczeniem cygnoliną.

potraktuj oczywiście moje wieści jak z kosmosu, w końcu leczę się tylko ponad 25 lat :P
na pewno cygnolina (robiona w aptece, czytałam skład), żółte takie tłuste i trochę wanaijące. I mam wokół robić najpierw taką opaskę z pasty cynkowej. Zaraz wsmaruję drugi raz. mam też skierowanie do szpitala na jak to określił lekarz, naświetlanie i moczenie w jakimś płynie. Też nie mam pojęcia jak to wygląda. Bardzo dziękuje za odpowiedź
Awatar użytkownika
 puma
nie jestem specjalistką od cygnoliny, szater jutro pewnie ci coś podpowie. na mnie cygnolina działała podobnie jak na ciebie, tzn. nie występowały po użyciu żadne poparzenia ani przebarwienia.
z naświetlaniami nie pomogę bo nigdy nie miałam :)