Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 ankha
Mam 33 lata i jestem z Wroclawia. Mysle, ze moja przygoda z luszczyca zaczela sie kilkanascie lat temu ale tak naprawde dopiero od kilku miesiecy wiem,ze to napewno TO. Jeszcze jako nastolatka odwiedzilam dermatologa, ktory niewiele mi pomogl. Stwierdzil, ze to cos uczuleniowego i kazal zakupic DERMOSAN I TORMENTIOL. Poniewaz jestem tez alergikiem- uwierzylam. Luska(wtedy malutka na nodze) pojawiala sie i znikala. Nigdy wiecej nie bylam u dermatologa. Nie mam jakis wielkich zmian na ciele. Najbardziej uciazliwe zmiany maluja mi sie na twarzy. Mozna to zatuszowac jakos makijazem ale nie zawsze skutecznie. Poza tym mam zmieniony lokiec i skore glowy. Od kilku lat stosuje masc ELOCOM. Wiem, ze sterydy to zle rozwiazanie ale ta masc przez noc goi calkowicie moja twarz (oczywiscie tylko na pare dni). Stosuje ja srednio raz w tygodniu (tylko na twarz). Zgadzam sie z kazdym kto uwaza, ze luszczyca nasila sie pod wplywem stresu.
Pawlowi dziekuje za maile i przekierowanie na forum. Pozdrawiam wszystkich :D
Awatar użytkownika
 puma
witaj ankha :) mam nadzieję, że znajdziesz na forum coś, czym zastąpisz ten nieszczęsny steryd nakładany- o zgrozo!- na twarz. powodzenia w leczeniu życzę :D
Awatar użytkownika
 szater
...witam dziewcze takoż samo serdecznie :*
BŁAGAM ZAMIEN TEN STERYD NA COS INNEGO....JESZCZE CZAS...miłego pobytu na forum i....miłej lektury....poczytaj bo warto :D
 ankha
Czy znacie jakies masci, które mozna zakupic bez recepty? Wiem, ze nie powinnam stosowac ELOCOM-u. Pocieszam sie tym, ze uzywam go naprawde w niewielkich ilosciac- 15g masci wystarcza mi na ponad rok czasu. Wlasnie mi sie konczy i probuje znalezc cos bez sterydow.
Nigdy nic innego nie uzywalam.
Zapisalam sobie na jakiejs wyswiechtanej karteczce- LINOMAG 20% DIPROSALIC I MASC SALICYLOWA.
Czy cos Wam to mowi? Mozecie mi pomoc??? :thx:
Awatar użytkownika
 puma
to co wymieniasz to salicyle, raczej nie leczą tylko usuwają łuskę. nie bardzo wiem co można stosować na twarz bo akurat mnie to nie dotyczy ale ktoś na bank coś ci podpowie. na forum wyczytałam o okładach z ziół, maści cynkowej, rumiankowej, nagietkowej, maści protopic, curatodermie, cocoisie. to tylko niektóre cuda stosowane na twarz przez forumowiczów :D
 ankha
Dzieki @puma.
Dopiero zaczynam zaglebiac sie w temat. Duuuzo tego... a moj synek nie bardzo mi pozwala ;)
Chyba najlepszym rozwiazaniem bylaby konsultacja u samego DR. HOUSE xd
Awatar użytkownika
 henia
Witaj Ankha :* Na tę swoją buziulkę, to ten Protopic popróbuj. Mam wieści, z bardzo dobrymi opiniami o nim. Cena jedna z wyższych, ale ludzie gadają, że warto :)
A do Housa, to nie wiem czy się załapiesz jednak, on taki zajęty teraz xd
 Basieńka44
Na twarz stosowałam żel z żywokostu,
cynkowa nakładana łącznie z rumiankową i zioła do przemywania tym leczyłam twarz po sterydach
Awatar użytkownika
 Paweł
Witaj na forum :)

Diprosalica to nawet nie tykaj - to jest gorszy steryd niż Elocom ;)

Ja na twarz stosowałem Cocois. Mi pomógł. Kiedyś też używałem grubo zwykłego kremu Nivea - też pomagał ;) Protopic możesz też spróbować - to akurat mój kolega stosuje ;)
 ankha
Protopic ma ekstremalna cene a poza tym jest na recepte. Cocois tez na recepte ale przynajmniej cena przystepna. W tej chwili moja twarz wyglada ok, za 2-3 dni zaczerwieni (zabordowi) sie, a potem zacznie sie luszczyc. Kiedy oswiadczylam mezowi, ze mam luszczyce spytal czy to zarazliwe!!! :oh: :( :totalshock: :(
Nie chodze do fryzjera bo sie wstydze, a po uwagach mojego meza wstydze sie rowniez jego. Na jakiejs stronce znalazlam Zdrojowy mineralny szampon leczniczy oraz odzywke. Czy ktos zna te specyfiki??? Czy jest tu ktos z Wroclawia?
:*