Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 MichałL..
Witam, mam na imię Michał, mam 16 lat. Z ł. żyję od 6-7 roku życia. Ł. mam na brzuchu,plecach i głowie. Szukam ludzi którzy może znają jakąś "magię" która pomoże pozbyć się na jakiś okres "koleżanki". Jeszcze raz Serdecznie Witam :D
Awatar użytkownika
 henia
Witam Cię Michale :) Napisz nam trochę o tej Swojej ł., szczególnie: jakimi metodami z nią walczysz, będzie nam łatwiej rozmawiać. Pozdrawiam :)
 MichałL..
Hmm więcej informacji jak leczę? od jakiegoś roku tylko i wyłącznie nawilżam całe ciało Emolium. Za bardzo to nie pomaga, jedynie złuszcza tą skorupę. Nie stosuję żadnych specjalnych maści, ponieważ zwątpiłem. Byłem rok temu na wakacjach w Egipcie (2 tygodnie) i po powrocie nie miałem nigdzie plam. Jednak o grudnia tamtego roku biorę tabletki od Cholesterolu, które źle działają na ł. i znowu mam na ciele plamy. Tyle mogę napisać o mojej walce z ł. :)
Awatar użytkownika
 henia
Mam pewne wątpliwości czy tabletki, które bierzesz od cholesterolu, są przyczyną Twoich wysypów. Sam jestem na takowych, i one u mnie nie mają żadnego wpływu na tę moją skórę. Może dla pewności, napisz nazwę Swoich, skonfrontujemy :D
 MichałL..
Codziennie piję Vigantoletten, Omega 3 oraz Sortis. Odkąd zacząłem je brać, ł. zaczęła się nasilać, choć teraz zatrzymała się i ani nie znika ani nie pojawiają się nowe. W sumie to może być też przyczyna taka że miałem na początku roku testy 3 gimnazjalisty-stres, oraz nowa szkoła-stres.
Awatar użytkownika
 henia
Mam nadzieję, że lekarz, który Cię prowadzi, wie o Twojej ł., i leki, które zmuszony jesteś zażywać są dobrane również pod kątem choroby Twojej skóry.
Zażywam Simwastatynę już od 6 lat, i ona u mnie nie ma wpływu ale to nie znaczy, ze u Ciebie też. Jeżeli widzisz po lekach zaostrzenie, proponowałabym kontakt z lekarzem prowadzącym, istnieje możliwość zamiany leków przecież.
Co do reszty, moje przemyślenia raczej w kierunku niedomagania wątroby Twojej-leki ale też w pełni się zgadzam, stres nie jest naszym-łuszczyków, sprzymierzeńcem.
 MichałL..
Muszę poruszyć ten temat z lekarzem prowadzącym mnie, tylko wizyty mam co jakieś 2-3 miesiące.. I nie wiem czy będzie możliwa zmiana leków, ponieważ miałem cholesterol 356 a norma wynosi 200 i lekarz mówił że tymi tabletkami najlepiej zbić cholesterol..
Awatar użytkownika
 henia
Według moich wieści, możliwość zamiany leków jest możliwa. Sama przerabiałam ten problem. Dobór leków a właściwie prawidłowa ich tolerancja przez nasz organizm, to bardzo ważna sprawa. Daltego rozmowa z lekarzem bardzo wskazana, moim zdaniem.
Poczytaj tu o ostropeście, przegadaj sprawę z rodzicami, i w/g mnie, powinieneś zacząć go zażywać. Jego praktykowanie, nie ma żadnych ograniczeń a szczególnie w niedomaganiach wątroby, jest wskazany. Poczytaj i przegadaj sprawę z rodzicami.
Awatar użytkownika
 Paweł
Witaj Michale,

No ja też myślę, że warto pogadać z lekarzem o lekach. Jeśli widzisz po nich zaostrzenie.
Awatar użytkownika
 szater
Witaj Michale...zapewne watroba nie pracuje tak jak powinna a przy Sortisie ...jeszcze gorzej.Dziwi mnie troszke fakt zastosowania tego leku w tak młodym organizmie gdzie podobny efekt mozna osiagnac cwiczeniami fizycznymi,spadkiem masy ciala i...dieta.Stres takze ma wplyw na wysypy ale tez nie u wszystkich ,mysle ze wiecej czynników sie zebrało i stan jest taki jaki jest.W Egipcie i slonce i...jedzenie jest wyjatkowe...duzo bardziej zdrowe niz nasze ,sadze ze i o diete nalezaloby zadbac...zawsze przy każdej wizycie nalezy mówic o WSZYSTKICH CHOROBACH I WSZELKICH LEKACH CZY PREPARATACH ,ktore sie obecnie stosuje :D