Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
Awatar użytkownika
 Adix
Mam 20 lat z łuszczycą zmagam sie około 2 lat ale dopiero od pół roku jest znaczne pogorszenie akutalnie lecze się cygnoliną z róznym efektem najlepiej było po wyjściu ze szpitala wszystko ładnie się goiło. Teraz jest troche gorzej mam nadzieję że bardziej doświadczeni użytkownicy ode mnie dadzą kilka dobrych rad ;) Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
 puma
witaj :D musisz jednak napisać coś więcej, co już stosowałeś, co pomagało a co nie, no i gdzie ci się ta cholera usadowiła. pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
 Adix
A więc tak na początku mojej przygody dostałem maść protopic mialem czerwone plamki w okolicach nosa po kilku dniach stosowania zupełnie zniknęło po jakimś roku zaczęły się pojawiac plamki na klatce piersiowej i kolanach wtedy stosowałem masci clobederm oraz locoid jednak to nie wiele pomogło i przy zmianie lekarza na innego tu juz występowanie było wieksze kolana łokcie skóra głowy klatka piersiowa plecy dostalem masc daivonex oraz płyny na glowe byl to elocom i jeszcze jeden ale nazwy nie pamietam po masci zauwazylem znaczne pogorszenie plyny tez nie wiele dały i wtedy poraz kolejny postanowilem sie wybrac do innego dermatologa ktory optymistcznie nastawil mnie do tej choroby po pierwszej wizycie dostalem masc salicylowa i witaminowa do ciała na głowe dostalem oliwke bodajże parafinową i masc cocois po tygodniu jednak dostalem sie do szpitala i tu wystapila wspaniala poprawa po 2 tyg stosowania cygnoliny (0,5%,0,25%) 2 x dziennie do tego masc witaminowa masc lenartowicza na glowe cocois novate płyn z liquorem do tego kąpiele siarczkowe i solankowe oraz naświetlania UVA i UVB z oxsolarenem 3 tabletki, po wyjsciu ze szpitala dalej stosowałem naswietlania i smarowania cygnolina lenartowiczem i witaminową jakies 2 tyg temu skonczylem naswietlania dalej smarowalem sie Cygnolina(0,25%) lenartowieczm i witaminowa ale po ostatniej kontroli lekarz stwierdzil lekkie pogorszenie i dostałem Cygnoline 1% Lenartowicza, kupilem sobie maske siarczkowa busko zdrój i sól kamienna do kąpieli zmiany są spłaszczone ale nadal widoczne chodz mniej czerwone dodam tez ze dostałem tabletki bodajze od uczulenia Cetigran ,Cygnoline nadal stosuje jednak musialem zrezygnowac ze smarowania nog gdyz przez własną glupote je poparzylem dosc mocno, chyba nie dokladnie spłukalem i gdy wycierałem ręcznikiem musiałem ją wetrzeć w skóre na drugi dzien straszne pieczenie i ból mysle ze jest juz tak okolo tygodnia chodz zaczerwienienie zmniejszylo sie i tu moje pytanie czym mozna to złagodzic znacie jakies Środki nawilżam się 2x dziennie Cygnoline stosuje minutowo tak jak mowili mi w szpitalu trzymam ja pol godziny, oraz stosuje na Noc Lenartowicza Skóra na głowie jest w porzadku po stosowaniu novate cocoisu i belosalicu w płynie Może napisalem nieco nie zrozumiale ale pisalem na szybko ;) Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Awatar użytkownika
 szater
Powiem tak....standard...masakra
Zostaw te cygnoline na razie chłopie...poparzenia natłuszczaj i nawilżaj(może uda ci sie zdobyc masc cholesterolowa:podaje skład:

Cholestrolum 3,0
Paraffinum solidum 15,0
Paraffinum liquidum 64,0
Vaselinum album 18,0

Odnosnie skoku z cygnoliny 0,25 na 1% to nawet mi sie gadac nie chce.Poczytaj troszke co napisalismy odnosnie stosowania cygnoliny(na forum jest instrukcja)Leczenie cygnoliną konczy sie dopiero jak nie ma wogóle zmian,sa białe plamy.Tyle na poczatek.Spokojnie to ogarnij. :D
Awatar użytkownika
 Adix
Z Cygnoliną mam do czynienia już około 2 miesięcy i po raz pierwszy się poparzyłem na szczęscie nie są to rozległe poparzenia a co do skoku z 25% na 1% to mogłem wprowadzic w błąd bo było to tak po szpitalu dostałem 25% nastepnie 0,75% i tydzień temu 1%
Awatar użytkownika
 Paweł
Witaj Adix,

No to mówisz, że trochę już poużywałeś tych specyfików ;) Mi to się najbardziej nie podoba ten Novate na głowę - silne świństwo. A Cocois to też sam używam z dobrymi rezultatami.

Na poparzenia spróbuj maść borną.

A mam takie pytanie czy stan Twoich zmian ustał na określonym poziomie? Tzn są płaskie i nie chcą się do końca doleczyć? Czy może sypie Cię mocniej?

A tak generalnie możesz też się czasem wybrać na solarium - pomaga. Ale jak jesteś poparzony to się wstrzymaj z tym. Cygnolinka + solarium = trzeba uważać. Ja chodziłem na solarium i nie miałem problemów - całość pomogła.
Awatar użytkownika
 Adix
Powiem Ci tak po wyjściu ze szpitala było w porządku do czasu aż skończyły mi się naświetlania teraz najgorsze są nogi i plecy mogę stwierdzić że jest tego więcej, na klatce piersiowej jest w porządku.
Awatar użytkownika
 Paweł
Nie pozostaje Ci nic innego jak nadal próbować. Widocznie jakiś okres wzmożonych wysypów się u Ciebie zaczął. Ale nic nie trwa wiecznie - wysypy też ;)
Awatar użytkownika
 Adix
A jak u was jest z napojami ja przestałem pić wszelakie gazowane napoje teraz pijam tylko soki i wodę niegazowaną do tego codziennie staram się jakieś witaminki jeść.Wyczytałem na forum że alkohol szkodzi chorym na łuszczyce więc też postanowiłem sobie odpuścić.Gdzieś wyczytałem,że można też stosować tran próbował ktoś z was ? ;)
Awatar użytkownika
 henia
Witaj Adix :)
Oczywiście, że stosowaliśmy :D a więcej :co jedliśmy? co jemy? i co będziemy jeść? znajdziesz tu... dieta/prawidlowa-dieta-t91.html. Pozdrawiam :)