Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
Awatar użytkownika
 Magdawcr
Witajcie,

mam nadzieję, że trafiłam w odpowiednie miejsce - chciałabym przywitać się (czytam Was od jakiegoś czasu) i zapytać przy okazji czy wg Was choruję na łuszczycę..

Tak więc :D jak z loginu wynika jestem Magda i od stycznia borykam się z pewną zmianą na kolanie, a od czerwca z kilkoma mniejszymi na dłoni, przedramieniu, policzku i szyi.

byłam już u trzech dermatologów - nikt nie potrafi postawić diagnozy, bo zmian jest za mało..

Na owe zmiany dostałam maści sterydowe. Ostatnia to Novate, którą stosowałam 5 dni i wszystko pięknie zniknęło, po czym pojawiło się znów - po około 2 tygodniach (oczywiście byłam na to przygotowana).

Aktualnie jestem w ciąży i na pewno wszelkie opcje leczenia odpadają - poza metodami naturalnymi. Dlatego chciałabym poznać diagnozę.

Powiedzcie mi proszę jak zdiagnozować łuszczycę? Na mich zmianach nie pojawia się typowa łuska, choć naskórek potrafi delikatnie łuszczyć się. Do tego dodam, że w rodzinie występowała łuszczyca (choruje mojej mamy siostry syn - czyli mój kuzyn).

Będę ogromnie wdzięczna za każdą podpowiedź !
Wysyłam zdjęcie, takich zaognionych zmian posiadam dwie właśnie na dłoni. Zmiany na przedramieniu, policzku i szyi są płaskie, nie odstające.. na kolanie podobna jak na dłoniach, tylko trochę większa.

Pozdrawiam wszystkich!
Załączniki
20161110_091750.jpg
Zmiana na dłoni
20161110_091750.jpg (106.06KiB)Przejrzano 1495 razy
Awatar użytkownika
 antonia
Witaj Magdusiu :)
Gratuluję Ci i życzę zdrowego, pięknego dzidziusia :* :*
Magdawcr pisze:Aktualnie jestem w ciąży i na pewno wszelkie opcje leczenia odpadają - poza metodami naturalnymi. Dlatego chciałabym poznać diagnozę.
Niestety, nie możemy stawiać diagnozy, nie leży to w naszych kompetencjach.Nawet lekarzom czasami nie udaje się prawidłowo zdiagnozować bez specjalistycznych badań. Łuszczycy jest kilka rodzajów, podłuszczyc kilkanaście, a żeby było śmieszniej, to można je mieć wszystkie na raz, albo pod wpływem zmian w organizmie potrafią zmienić rodzaj ;(

Uważam za niezbyt rozsądne leczenie łuszczycy na małych zmianach sterydami, a zwłaszcza kobiet ciężarnych. Lekarzy tak nieodpowiedzialnych należy omijać z daleka :angry:

Kup sobie olej z czarnuszki,zimnotłoczony, smaruj tym zmiany tak często jak to możliwe, a najmniej 2-3 x dziennie.
Bardzo dobrze by było, gdybyś mogła postarać się o olej glistnikowy,( może gdzieś jest w sprzedaży) i zmieszać z olejem czarnuszkowym w proporcji 1:1
Taką mieszankę możesz używać na wszelkie dolegliwości skórne, nawet u dzieci, efekty są zaskakujące. :)

PS.
Właśnie znalazłam olej z glistnika w sprzedaży na Allegro :D
http://allegro.pl/olejek-z-glistnika-ja ... 08708.html
Awatar użytkownika
 Magdawcr
dodaję jeszcze jedno zdjęcie :blush:

Dziękuję za odpowiedź! :D ;)

Oczywiście wiem, że nie możecie stawiać diagnozy.. ale może u kogoś z Was właśnie tak zaczynała się łuszczyca? Jakoś mam przeczucie, że to właśnie z nią mam do czynienia :devil:

Pierwsza dermatolog stwierdziła zaglądając zza biurka, że 'nie wygląda mi to na łuszczycę' :nomnom:
Drugi, że to wyprysk pieniążkowaty.
Kolejny, że może być to ziarniak obrączkowaty (ale akurat byłam po leczeniu Novate więc zmiany zaczęły wracać i dopiero delikatnie się pojawiać). Ostatni zapytał czy ktoś w rodzinie choruje na łuszczycę, ale niestety nie pociągnął tematu, a ja skupiłam się na tym ziarniaku..

Dermatolog przepisała mi Novate nie wiedząc o ciąży.. to był 2 tydzień ciąży więc mam nadzieję, że 5 dniowe smarowanie cieniutką warstwą nie zaszkodziło dziecku ;(

Dziękuję za przepis! Na pewno skorzystam :thx:
Zmiany smaruję kilka razy dziennie - może dlatego nie łuszczą się?
Załączniki
20161110_091759.jpg
20161110_091759.jpg (118.4KiB)Przejrzano 1480 razy
Awatar użytkownika
 antonia
Ja mam wrażenie, że to typowa łuszczyca, ale tak jak pisałam - chorób skórnych jest wiele i niestety początkowy wygląd jest do siebie zbliżony, trudno czasami bez badań rozróżnić.
Po pięciu dniach smarowania sterydem tak małych powierzchni nie powinno mieć żadnego wpływu na stan zdrowia dziecka, ani Twój.
Zbadaj poziom witaminy D3 i skonsultuj z lekarzem ew. suplementację.
Awatar użytkownika
 Magdawcr
Właśnie chodzi o to, że nikt nie chce wierzyć w moje przypuszczenia.. jakby cały świat chciał mnie pocieszać - a ja chcę diagnozy, niewiedza mnie bardziej dobija :( znając swoją dolegliwość będę wiedziała jak postępować.. :geek:

Lekarze specjaliści twierdzą, że 'to nie wygląda na łuszczycę' - choć wydaje mi się diagnoza taka prosta.. kiedy oglądam zdjęcia, czytam artykuły medyczne, czy fora w Internecie mam wrażenie, że to o mnie. Choć wiem, że wiele dermatoz wygląda podobnie..
Mąż mnie ciągle uspokaja i napomina, abym już nic w Internecie nie czytała.. a to nie chodzi przecież o to, żeby sobie wmówić chorobę.. tylko na lekarzy nie ma co liczyć, za każdym razem dostałam receptę na maść sterydową. Żadnych podpowiedzi odnośnie pielęgnacji skóry, możliwych przyczyn, no nic.

czy poziom witaminy d3 pomoże postawić diagnozę? Czy to tylko ewentualna pomoc w leczeniu tych wyprysków?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi ! :*
Wrzucam jeszcze zdjęcie kolana ^^ mam nadzieję, że Was nie spamuję.. ale w końcu ktoś mnie słucha :) ;) :blush:
Załączniki
20161110_143537.jpg
20161110_143537.jpg (124.26KiB)Przejrzano 1467 razy
Awatar użytkownika
 antonia
Ja z tego zdjęcia nic nie mogę wywnioskować, dla mnie jest za mało wyraźne.
czy poziom witaminy d3 pomoże postawić diagnozę? Czy to tylko ewentualna pomoc w leczeniu tych wyprysków?
Nie pomoże, ale w zaleczeniu i w remisji na pewno. I na wiele innych przypadłości, zwłaszcza dla prawidłowego rozwoju dziecka.

Jeśli koniecznie musisz znać diagnozę choroby, to poproś prywatnie lekarza o skierowanie na zbadanie wycinkowe skóry w laboratorium. Chyba kobiecie ciężarnej nie odmówi?