Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 satek
Łuszczyca zwyczajna (psoriasis vulgaris), odmiana jakoś w moim przypadku bardzo wredna i różowa, przez dziesięć lat głównie nogi z szybkimi rozrostami i ręce od dłoni aż po łokcie. Po wyjściu ze szpitala byłem cały różowiutki i podobny do leszcza. Boki tułowia zajęte całe i plecy i uda, nie wspominając o tyłku. Steryd odmawiam zdecydowanie, brałem nawet te za stówę i jak ładnie pomagało powracało ze zdwojoną siłą. Jak dla mnie super sprawa to morze i słońce. Powinny być dla nas jakieś party nad Bałtykiem tak choć na tydzień
Awatar użytkownika
 henia
Rozumiem problem, dlatego jestem wielką fanką exorexu. Inny komfort stosowania.
Niestety dziegcie przy całej gamie swoich zalet leczniczych, mają też znaczne skutki uboczne. Tzw. okluzja- wzmaga absorpcję maści, ale również przez skórę zdrową. I to w momencie, kiedy używamy maści, ten krąg jest bardzo duży. Nie chcę być złym prorokiem ale ta zdrowa skóra, kiedyś może odpłacić za takie traktowanie. Jestem przykładem: po leczeniu cygnoliną pod okluzją, leczenie skóry zdrowej, zajęło mi masę czasu ale też niepotrzebnego stresu i pracy.
Tylko przestrzegam, Ty decydujesz: co i jak. Pozdrawiam :D
 satek
Dzięki, z chęcią zapoznam się z czymkolwiek n/t exorexu, nie znam tego leku, to steryd? Jak nie, to dlaczego tego lekarze nie przepisują, nie wspominając o aptekarzach?
Awatar użytkownika
 henia
Służę uprzejmie, tu wieści Pawłowe na temat tego mazidła http://luszczyce.pl/leki-zewnetrzne/dzi ... ex-lotion/
Nie jest to steryd, ale jest niedostępny w polskich aptekach. Polska poszła za wskazaniami UE i wycofała się z leczenia dziegciam, bardzo ograniczając dostęp do nich. Na dziś na rynku: Cocois, i wracąjaca z wielkim trudem do łask-prodermina.

Exorex, to emulsja, która po naniesieniu na skórę zasycha, w związku z tym nie brudzi i nie utrudnia życia. Komfort wielki. Jeżeli te dziegcie na ciebie działają, może warta, w Twoim przypadku, przetestowania. Myślę że cenowo, jak też leczniczo-zawartość dziegcia; oba specyfiki: Twój MG27, i exorex są równoważne. Podumaj.
Tu masz to, co już stworzyliśmy na tym forum, o leczeniu się tym mazidłem leczenie-tradycyjne/exorex-t472.html xd
Awatar użytkownika
 Gosiaczek68
Witam satek. Ja jestem fanką exorexu,to jest lek bezsterydowy -dziegć, niestety w Polsce nie można go kupic, sprowadzamy z Wielkiej Brytani, w Polsce dostępny Cocois. Jest tu wątek o leczeniu exorexem, poczytaj. Exorex jest o tyle dobry że jest w formie płynu-lotion, co w dużej mierze ułatwia funkcjonowanie, czyli smarujesz, wysycha na skórze,ubierasz sie do pracy,nie brudzi ubrań i nie ma przykrego zapachu. :)
 satek
Dzięki dziewczyny, na pewno się tym zainteresuję. Po prostu napisałem o tym MG 217 bo w Polce nic a nic nie ma, a tu dziegcie które przez tyle lat były do kupienia za 10 zł nagle znikają z aptek i dzięki przypadkowi dowiaduję się że są w USA. Dobrze że są takiego tupu forum. Pozdrawiam.
TYLKO CO Z CAŁĄ POLSKĄ DERMATOLOGIĄ DOTYCZĄCĄ ŁUSZCZYCY? JAK DLA MNIE MOŻE PRZESTAĆ ISTNIEĆ I NAS NACIĄGAĆ
Awatar użytkownika
 henia
Oj tam oj tam Gosiaczku, troszkę tego zapachu piekiełka, to ten exorex ma :crazy: Co prawda nigdy nim się nie "naćpałam", jak przestrzegał tu, mój ulubieniec :* ale ponoć to możliwe jest xd xd

Satek, jesteśmy szczęściarzami, że te nasze ł. nie zmuszają nas do sięgania po "armaty" w leczeniu ich. Bo wtedy Ci dermatolodzy, to skarb. Miałam przyjemność ostatnio- w Poznaniu- rozmawiać z jedną z przedstawicielek dermatologii. Zaszczyt duży, i przyjemność duża, powiem. O skuteczności jej metod leczenia, też zapewne coś więcej będę wiedziała, niebawem - jedna z nas, prawdopodobnie, zostanie objęta jej opieką.
P.dr Małgorzacie Mazur, dziękuję stokrotnie, za poświęcony czas, i fachowe porady :)
Awatar użytkownika
 szater
Oj tam zaraz niepotrzebna dermatologia....bez przesady,znam wielu naprawde super dermatologów-z otwarta głowa i chcecia pomocy.Co do leczenia dziegciami:wrociła do lask po 8 latach-prodermina-tania ale zabija zapachem,chociaz ludzie stosuja i chwala,sa tacy co to niestety ale dziegci nie moga,w Polsce jest tez COCOIS-dziegc dostepny w aptekach...podobnie działa,jest silniejszy od EXOREXU,tanszy i tez mozna go stosowac bez obawy o ciuszki.Sa tez analogi witD3-polski Daivonex i angielski Dovonex....jest troszke innych preparatow,wystarczy własinie przejsc sie do lekarza z posiadanymi wiadomosciami i spróbowac zasiegnac porady,bez wymadrzania sie ale spokojnie ,wielu chetnie podejmie rozmowe. :D