Tu jest odpowiednie miejsce, aby porozmawiać na temat spożywanych produktów, diety w łuszczycy.
 euterpe
henia pisze:Każda dieta jest ingerencją w pracę organizmu i jako taka musi być dobierana indywidualnie.
Wszystkie diety tak mają, i to co najważniejsze, one są dla ludzi zdrowych.
To co wymieniłeś jako wady diety Dukana, występuje jako zagrożenie przy wszystkich dietach. Ale też jest sporo sposobów, żeby takim negatywnym skutkom zapobiec.
euterpe pisze:...Powiedz o co chodzi z tym wychładzaniem? Bedzie mi zimno w uszy? Należysz do tej grupy leczącej łuszczycę rozgrzewającą czekoladą?
"Medycyna między wschodem a zachodem" Wiesława Stopińska. Zapoznaj się. Wtedy pogadamy :)
Każda normalna dieta jest zdrowa i dostarcza organizmowi wszystkiego czego potrzeba. Wystarczy zachowywać umiar.
Awatar użytkownika
 henia
Zdefiniuj: każda normalna dieta.

Moje wypowiedzi tycza się tzw. "diet obostrzeniowych" czyli tych, w których następuje obostrzenie w dotychczasowym.... sposobie żywienia ;)
 euterpe
Cytat: Zbilansowana dieta ma za zadanie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych i witamin. Dlatego tak ważne jest wybieranie wciągu dnia produktów pokarmowych ze wszystkich grup: węglowodanów, owoców, warzywa, mleka i jego przetworów, mięsa, ryb i produktów zawierających cukry.
Awatar użytkownika
 henia
...Dieta – jak sama nazwa wskazuje, jest to sposób odżywiania się, ograniczony jakościowo i ilościowo, stanowiący część kuracji, albo pełnej terapii...
http://www.bioslone.pl/forum/index.php?topic=6924.0

Podaj źródło, o złym zbilansowaniu diety Dukana :please:
 euterpe
Ja wolę definicję ze słownika języka polskiego która mówi, że dieta to po prostu sposób odżywiania.

Dieta Dukana nie zawiera wszystkich potrzebnych organizmowi składników, dostarcza zbyt dużo cholesterolu, do tego brak błonnika powodujący zaparcia, mało witamin. Nie dostarcza wystarczającej ilości cukrów, kwasów tłuszczowych.

http://www.puellanova.pl/1684,0,-DIETA- ... KOWEJ.html
Awatar użytkownika
 henia
euterpe pisze:Dieta Dukana nie zawiera wszystkich potrzebnych organizmowi składników, dostarcza zbyt dużo cholesterolu, do tego brak błonnika powodujący zaparcia, mało witamin. Nie dostarcza wystarczającej ilości cukrów, kwasów tłuszczowych.
Może dlatego, że:
... jest to sposób odżywiania się, ograniczony jakościowo i ilościowo, stanowiący część kuracji...
:D
 euterpe
No tylko po co niszczyć sobie zdrowie skoro można to samo osiągnąć w zdrowy sposób? Rozumiem, że zgadzasz się, że dieta Dukana jest niezdrowa?
Awatar użytkownika
 henia
euterpe pisze:...Rozumiem, że zgadzasz się, że dieta Dukana jest niezdrowa?
Tak. Ale nie ze względu na niedobory, bo takowe zawsze trzeba brać pod uwagę w/g mojej definicji :D
Mnie przestrasza ta duża ilość nabiału a co za tym idzie zakwaszenie organizmu.
2 lata temu już przestrzegałam http://luszczyca.org.pl/p2/forum/index. ... ntry142406 :notguilty:
 paulinab108
wady diety dukana... hmmm nic takiego mnie nie dopadło - żadne. To że w tej diecie nie ma błonnika jest kłamstwem!!! W diecie dukana codziennie należny jeść 3 łyżki otrąb (2 owsianych i 1 pszennych), poza tym błonnik jest też w warzywach, które w fazie naprzemiennej P+W są w każdym posiłku.
Awatar użytkownika
 henia
Paulina gratuluję, że działa i gratuluję samozaparcie :)
To, że coś nas nie dopada, nie znaczy że tego nie ma. Powodzenia