Rozmowy dotyczące choroby współistniejącej z łuszczycą, czyli łuszczycowego zapalenia stawów (łuszczycy stawowej).
Witam wszystkich, to mój pierwszy wpis na forum, jako 6- latka wylądowałam z nogami na wyciągu i zdiagnozowanym obustronnym reumatoidalnym zapaleniem stawów biodrowych, potem pojawiło się łysienie plackowate i zmiany na płytce paznokci - powiązane (przez lekarzy z łysieniem), obecnie mam 26 lat cały czas walczę z łysieniem a na wakacje przeszłam poważną anginę ropną, która uaktywniła łuszczycę, w dodatku zaczynają mnie coraz częściej boleć stawy - a dokładniej mięśnie i ścięgna w okolicach nadgarstków i łokci, aż boje się iść do lekarza.
Moje pytanie - czy to co zdiagnozowano jako reumatoidalne zapalenie stawów, mogło być łuszczycowym czy też teraz wracam do reumatoidalnego a łuszczyca przy mojej chorobie to tylko taki gratis??
P.S. łysienie plackowate ma podłoże autoimmunologiczne z autoagresją
a łuszczyca była w mojej rodzinie

//Wydzieliłem do nowego wątku
Paweł
Awatar użytkownika
 Paweł
Ali jest sporo szansa, że właśnie masz łuszczycowe zapalenie stawów. Czasem nie idzie odróżnić łuszczycowego zapalenia stawów od reumatoidalnego zapalenia stawów. Jednak przykładowo w łuszczycowym zapaleniu stawów nie występują guzki reumatoidalne i pewien czynnik reumatoidalny.

Jednak tak swoją drogą nie wiem czy na Twoim miejscu chciałbym, aby diagnoza była łuszczycowe zapalenie stawów. Powód? Mając reumatoidalne zapalenie stawów masz większy dostęp do leczenia, a w łuszczycy stawowej jest ograniczone (absurd!). No a leczenie w tych chorobach jest podobne.
...nie ma guzków reumatoidalnych ale....są torbieliki...widoczne na zdjeciach RTG i czesto mylone z guzkami.Przyznam trudno jest tak dokładnie zdiagnozowac,jezeli w wywiadzie wystepuje łuszczyca to generalnie szybko diagnozuja jako łzs...w sumie to gdy ma sie RZS to tylko lepiej w leczeniu...wiecej darmowych leków,programów a leczenie jeste takie samo :D
 konto usunięte
szater pisze:jezeli w wywiadzie wystepuje łuszczyca to generalnie szybko diagnozuja jako łzs...w sumie to gdy ma sie RZS to tylko lepiej w leczeniu...wiecej darmowych leków,programów a leczenie jeste takie samo :D
Warto zatem prosić lekarza o... błędną diagnozę. Zresztą niewykluczone, że lekarze w przypadku ali to właśnie uczynili.
No masakra - to znaczy że muszę iść - najlepiej - do reumatologa??i upierać się że to RZS...
Mam jeszcze jedno takie pytanie - w moim przypadku łuszczyca zajęła oba łokcie, ale nie mam jej na kolanach tylko na łydkach i udach pojawiają się takie plamki wielkości 50groszówki niektóre troszke większe - czy to tak właśnie może wyglądać łuszczyca?
 konto usunięte
ali pisze:No masakra - to znaczy że muszę iść - najlepiej - do reumatologa??i upierać się że to RZS...
Gdybym musiała oszczędzać na lekach, tak właśnie bym zrobiła, nie wspominając oczywiście o łuszczycy. Ewentualnie dermatologowi powiedziałabym o tym, że leczę się na RZS.
ali pisze:Mam jeszcze jedno takie pytanie - w moim przypadku łuszczyca zajęła oba łokcie, ale nie mam jej na kolanach tylko na łydkach i udach pojawiają się takie plamki wielkości 50groszówki niektóre troszke większe - czy to tak właśnie może wyglądać łuszczyca?
Tak. Ja miałam długo nieznaczne zmiany tylko na łokciach i kolanach, później sączące na kości ogonowej. Notabene lekarz rodzinny z dolegliwością na kości ogonowej sobie nie radził z diagnozą. Dopiero dermatolog uznał, że to łuszczyca i w dodatku częsty u chorych objaw.
Teraz z jednego kolana zmiany zniknęły, ale pojawiły się niżej, takie właśnie małe ogniska na łydce i kostce. Czyli mini raczej niewskazane, a i imprezowe kiecki z rękawem 2/3 długości ;)
ali pisze:No masakra - to znaczy że muszę iść - najlepiej - do reumatologa??i upierać się że to RZS...
Mam jeszcze jedno takie pytanie - w moim przypadku łuszczyca zajęła oba łokcie, ale nie mam jej na kolanach tylko na łydkach i udach pojawiają się takie plamki wielkości 50groszówki niektóre troszke większe - czy to tak właśnie może wyglądać łuszczyca?
A w jaki sposób ze tak sie zapytam leczysz RZS?jezeli do tej pory nie byłas u reumatologa?Dermatolog leczy łuszczyce i inne choroby skóry a rozpoznac i leczyc ŁZS i RZS potrafi tylko i wyłacznie reumatolog.Nie musisz sie przy niczym upierac ,twoim zadaniem jest sie leczyc a nie walczyc z wiatrakami.Mysle że jak reumatolog dobrze cie pozna,poobserwuje to postawi trafną diagnoze.Nie martw sie na zapas czyms co nie ma wiekszego znaczenia.Pilnuj aby nie doszło do rozwoju choroby a przynajmniej aby spowolnic jej postepowanie:ruch,dieta,pozytywne myslenie.Pozdrowienia! :D

Nota bene życie za krótkie aby wszystkim sie martwic :*
Ostatnio zmieniony 3 gru 2010, o 18:07 przez szater, łącznie zmieniany 1 raz.
Cześć chciałabym napisać o swoim przypadku. W trakcie sylwestra zauważyłam wysypke na ręku.W nowy rok wysypka rozeszła sie mi na całe ciało temu towarzyszył ból stawów nóg kolan rąk palców.Po pójściu do lekarza.Dostałam dawke sterydów w zastrzyku i zastrzyk przeciw alergiczny.Wysypka znikneła lecz następnego dni pojawiły się straszne bóle stawów nóg rąk kolan i opuchlizna,taka że nie mogłam poruszyć palcami i miałam trudności z poruszaniem się po pójściu do lekarza który dał mi lek mydocalm ketanol i metypred i po tych lekach nastąpiła poprawa zeszła opuchlizna i zmiejszył się ból.Zalecił mi również badania które zrobiłam i mam wyniki.
OB 22
ASO 328 a norma to 200
CRP 1.72
Kwas moczowy 28
Czynnik reumatoidalny ujemny
Odczyn Waalera-Rosego ujemny
Za kilka dni ide do lekarza z wynikami.Może ktoś z was miał styczność z podobnym przypadniem.Prosze o odpowiedź