Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 Destination
Witam, na dobry początek chciałbym gorąco wszystkich przywitać, jako iż jestem tu nowy :) Generalnie obserwuje forum i czytam z zaciekawieniem już od dłuższego czasu, jednakże nie było jakoś potrzeby rejestrowania się aż do dziś. Moi drodzy, mój problem jest następujący od jakiś 2-3 tygodni smaruje się praktycznie codziennie. Robię to przed snem, omijając noc z piątku na sobotę bo wiadomo- trzeba troszeczkę też poszaleć. Efekt jest taki że skóra albo jest w bardzo minimalnym stopniu bardziej nawilżona albo wręcz jest jeszcze gorzej sucha, czasem zaczyna aż zaczyna pękać. Maść jaką używam, to robiona w aptece zwykła nawilżająca. Dodam tylko że palę papierochy alkoholu nie piję zbyt często biorę tabletki equoral 100mg rano i 50mg wieczorem. Chyba wyczerpałem możliwość podania informacji ;p Jakieś pomysły co może byc przyczyną ? co dalej robić ? Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
 stasia
Witam .Ja rowniez jestem leczona tymi lekami co Ty trudno mi powiedziec co z ta luszczyca jest ,ja oprucz tego robie kapiele w soli i owsie jem duzo ryb ,ktorych nigdy nie lubilam a teraz musialam polubic ,od dwoch tygodni smaruje sie oprucz tej robionej masci kremem MEDIDERM prawie mi poschodzilo tz nowe krostki mi zeszly ale te stare co sa od poczatku nie ,nic ich nie chce ruszyc ,ja nie pale nie pije jedynie co to pije kawe rozpuszczalna . Tez nie wiem co moge jeszcze zrobic zeby to calkiem poschodzilo ze mnie i przestalo swedziec a szczegolnie rece i stopy przestaly pekac i swedziec ,na stopy i rece uzywam DERMILAN masc. ale to wszystko jakos nie bardzo pomaga ,Pozdrawiam i zycze powodzenia w walce z L
 euterpe
Nawilżająco działają kąpiele z dodatkiem olejów roślinnych np z oliwek a nawet słonecznikowy. Do tego warto używać balsamy zawierające mocznik (urea) i związki roślinne takie jak oleje z soi, masło shea, olej makadonia. Jeśli nie wiadomo co jest w tej maści z apteki to ciężko cokolwiek powiedzieć. Może jest po prostu do dxxx.
 Basieńka44
stasia jako że i ja miałam największy problem z dłońmi i stopami stosowałam moczenie w płatkach owsianych nawet kilka razy dziennie smarowałam epikremem dernilan-em a nawet cynkową to mi pomagało ja uważam że problem w tych miejscach jest od jelit jak tu podbudujesz troszkę jelita tzn.oczyścisz np.sok z cytryny z wodą na czczo problem będzie znikał po moczeniu na noc dawałam grubo maść nagietkową taką w tubce i na to skarpety a w dzien w/w maści.
Do tego trzeba wspomóc wątrobę i nerki inaczej nic nie pomaga.
Awatar użytkownika
 stasia
specjalnie samych rak i stop nie mocze ale kapie sie cala co drugi dzien w jeden w owsie na drugi dzien w soli morskiej z morza martwego z algami z olejem slonecznikowym ,jem Cmega 3,6,9.tran ISKAL oraz olej z nasion ogorecznika lekarskiego nie wiem co jeszcze moge zjesc zeby mi pomoglo .Zreszta co ja narzekam jest lepiej niz bylo na poczatku ,a bedzie lepiej latem jak wyhdzie slonko i bedzie ciepelko ,dosc narzekania ,jak patrze na zdjecia niektore na trym forum to sie ciesze ze ja tak nie mam mam malutkie krostki a tak bardzo narzekam ,chyba musze cos wziac na uspokojenie . :D Pswode z sokiem cytryny na czczo tez pije juz przejzalam wszystko chyba tutaj i co moge to stiosuje ,jednym tylko nie smarowalam ale nie mapisze czym ;)
 Destination
No i jednak nie wyczerpałem tematu. Biorę jeszcze do tego equarolu witaminke e oraz tabletki osłonowe, firma różna. Badam w ten sposób które najlepiej działają. Swego czasu równiez brałem belisse forte ale sam nie wiem czy były efekty. A na głowe dłonie czyli miejsca widoczne używam albo daivonex albo sterydu raz a porządnie a potem robię przerwę na miesiac-dwa trzeba przecież jakoś normalnie żyć bez skrępowania :) Spróbuje może tych kąpieli i kupie kremik z mocznikiem. A jaka maść na pozbycie się tych plam czerwony po złuśzczeniu ? Bo już kilka razy mi się udało złuszczyć, ale potem jakoś po polepszeniu się stanu skóry zapał przeminał i nawrót ze zdwojną siła
Awatar użytkownika
 stasia
jak powiedzialam tak zrobilam przestalam sie uzalac wzielam kijki i poszlam na 1 ,1/2 h na spacer swieci piekne slonko ale jeszcze piekniejszy jest mroz ,ale co tam aby do wiosny ,z witamin bralsam to mi pani doktor przepisala raz witamine D ,a pozniej witamine A+D3 ,wiecej mi nie kazala brac witamin Belisy nie bralam a Dajwonexu chyba nie bralam nie pamietam za sterydy podziekowalam pani doktor lecze sie tylko aquarelem i tym co znajde tu na forum i na co mnie stac ,zastanawiam sie nad piciem oleju ale juz jem tych olejow roznych tyle nie chce przedobrzyc poradzcie czy pic i ktory jest tani acha a na glowe kupilam w aptece szampon z Mydelnicy Lekarskiej ale musze chyba czyms to jeszcze smarowac bo nie wiem czy sam szampon mi pomoze i nie wiem czym bo tyle tu wszystkiego ze nie wiem co wybrac .Pozdro
 euterpe
Weźcie ludzie już skończcie z tym pisaniem o jelitach, nerkach, wątrobie albo zimnie :D Na jelito dobra jest porządna lewatywa.