Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
pytanie tytułowe może i głupie, ale... moje zmiany to na początku małe kropeczki które się stopniowo powiększają, teraz się jednak niepokoję bo na szyi mam wielkiego czerwonego placa, na tym placu są 2 małe zmiany (większa ma jakieś 2x2) z tym że one były już wcześniej, początkowo myślałam że to uczulenie, mąż i koleżanka mówią że to wygląda bardziej jak otarte, szalikiem czy czymś tam, ale teraz mi przyszło do głowy, że może to się Ł jakoś inaczej zaczyna... to możliwe?
Awatar użytkownika
 Paweł
U mnie to wygląda niepozornie. Najpierw trochę taka zasuszona skóra, nieco wypukła. Widać w tym miejscu większe łuszczenie - ciężko mi to opisać. I jest to jasne, prawie się nie odróżnia, ale wystarczy podrapać, żeby zobaczyć, że z tego sypie się delikatna łuska. To tak przy większych zmianach u mnie jest. A pojawiają się też od razu małe kropki - czerwone i mocno wypukłe.
Nowe zmiany u mnie pojawiają sie w formie małych kropek, wygląda to troche jak pryszcz, tylko sie nie goi i na wierzchu ma małą łuskę. Czasami wystarczy natłuszczać i sam ginie. Gorzej jak tych kropek pojawia się więcej to zlewają sie w całość i tworzą place. Wtedy trzeba już zastosować leczenie :crazy:
U mnie tak jak u Gosi. Szczególnie zimą, i szczególnie na nogach :annoyed:
marta_z-j pisze:... bo na szyi mam wielkiego czerwonego placa, na tym placu są 2 małe zmiany (większa ma jakieś 2x2) z tym że one były już wcześniej, początkowo myślałam że to uczulenie, mąż i koleżanka mówią że to wygląda bardziej jak otarte, szalikiem czy czymś tam....
Martuś to może być podrażnienie/otarcie, na którym osiada ł. U niektórych z nas, ł. lubi zajmować miejsca, gdzie skóra właśnie został podrażniona np. uczulenia wszelkie. Musisz to poobserwować, myślę.
U mnie nowe wysypy są w formie małych czerwonych kropek które się zlewają tworząc jedną wielką plamę jak u Gosi
dlatego uważam że u mnie powodem zmian jest stres i słabe naczynka które pękają po silnym stresie
wiadomo w stresie ciśnienie wyższe a jak naczynka słabiutkie to pękają.