Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 wujcio
Jak wszyscy wiemy nie do kupienia ale znalazłem taką informację w sieci.

''Nie jest to proste, ale ja w ubiegłym roku kupiłem. Potrzebne są 3 zgody i wniosek i z taką dokumentacją większość aptek może to sprowadzić (tak to wyglądało rok temu). ''

info z 09.2011 czyli mowa o ok 09.2010

Może ktoś to potwierdzić albo zdementować.
Jak by komuś został Geralen to chętnie odkupie lub zamienię na Neotigason lub Sandimmun Neoral.
 gosiolek
Witam Poszukuje właśnie Geralenu dla mojej córki. Źle znosi Oxolaren. Wiem że można kupić na zachodzie , morze ktoś ma możliwość sprowadzenia. :) :) :)
 bimanol
Witaj.

Producentem Geralenu jest Gerot Pharmaceutica Viden, Austria.
Preparat wyrejestrowany z Polski w 2010 roku.
Może być legalnie sprowadzony do polskiej apteki w procedurze "Importu Docelowego Leków". Poproś lekarza, aby wystawił wniosek do MZ na Import Docelowy tego leku, część A i część B - w której jest zawarty wniosek o jednoczesną refundację.
Taki Wniosek wysyła się do Ministerstwa Zdrowia, Departament Polityki Lekowej, ul. Miodowa 15 WARSZAWA, następnie po wyrażeniu zgody MZ wysyła się dalej do CENTRALI NFZ (nie do oddziału miejscowego), aby wyrazili zgodę na refundację.
Procedura trwa od 1,5 do 2 miesięcy.

W ten sposób możliwe jest sprowadzenie leku z każdego kraju (w tym spoza Europy), jeśli jest on niezbędny do ratowania życia lub zdrowia.

Nietolerancja Oxsoralenu jest już uzasadnieniem do uruchomienia przez lekarza trybu Importu Docelowego. Wzory wniosków są dostępne na stronie MZ i można spokojnie je wydrukować i podejść z nimi do lekarza (o ile sam się nie zabierze za ich wydrukowanie).