Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
Awatar użytkownika
 Beata
witam!
już w zeszłym roku zarejestrowałam się na forum ale nie mam zbyt dużo czasu na siedzenie przed komputerem :totalshock: praca, dom, praca, dom.. i tak codziennie 7 dni w tygodniu
czasem zajrzę coś przeczytam :)
ale z tego co czytam wnioskuje ze jestem szczesciara bo moja luszczyca ma w tej chwili bardzo lagodna postac po 1cm kw na lokciach i ok 3 cm kw na kolanach
pare lat temu bylo sporo gorzej pomogla mi druga ciaza, PŁYN DERMOVATE i olejek do kapania LINOLA
pozdrawiam
BEATA
Awatar użytkownika
 Paweł
Witaj Beato,

O to nie jest tak źle u Ciebie, ale pamiętaj, żeby tego nie zaniedbać, bo może się cholera rozprzestrzenić.
Awatar użytkownika
 Gosiaczek68
witam beatko :)
Awatar użytkownika
 Jamajka
Witam,

Od jakiegos czasu odwiedzam tę stronę. Moja przygoda z koleżanką Ł zaczęła się w 2001 r. dość banalnie zmiany za uszami i małżowinach usznych. Po wizycie u dermatologa otrzymałam jakąś robioną maść (nie pamiętam co to było) grunt, że znikło szybko i na 4 lata. Trochę większy wysyp miałm w 2005 r. tym razem na łydkach, ale wypaliłam ro kremem do depilacji i gorącym słoncem. I tak co jakiś czas nawracało, ale moje zmiany skórne tak naprawdę zaczęły mi na dobre dokuczać w ubiegłym roku gdy byłam w ciąży. okres ciąży i karmienia piersią osłabił organizm i ł wprowadziła się na dobre. W tej chwili jestem po leczeniu grubym działem, czyli sterydami: belosalic, elocom, elosone, diprosalic, xamiol. Zmiany zniknęły zostały tylko przebarwienia. Gdy poprosiłam o robioną maść p. dermatolog powiedziała, że dopłacac do mnie nie ma zamiaru. Niestety mimo już dobrej jak na ten moment kondycji skóry mam łuszczycowe zapalenie stawów. Zajęte mam dwa palce w lewej dłoni i nagdarstek do tego jeden paznokieć w dość fatalnym stanie. Przyjmuję mxt i kwas foliowy. Na razie nie widzę większej różnicy. Oprócz tyego, że palec nie jest fioletowy, ale jeszcze jest spuchnięty.
Pochwaliłam sie już wcześniej, że dostałam sie do programu nad badaniem secukinabu. Zobaczymy co będzie dalej.

Pozdrawiam wszystkich cieplutko. :)
Awatar użytkownika
 Beata
u mnie na szczescie ciaza wplynela bardzo dobrze na luszczyce. jak juz pisalam zmiany mam w tej chwili niewielkie. przed ciażą miałam zajęte rece od łokci do dłoni i nogi od kolan w dół. Skóra głowy pod włosami i częściowo na czole i policzkach oraz uszy.
teraz jest super mozna powiedzieć. w ubiegłym roku (w lecie) odważyłam się pokazywać publicznie w krótkich spodenkach i bluzce na ramiączkach :D
nie słyszalam już za plecami szmerów typu "trędowata" czasem ktoś się zapytał "gdzieś pani tak kolana pozbijała?" itp.
kiedyś zdawało mi się że jestem sama na tym świecie z tą przykrą chorobą ale z roku na rok poznaję przypadkowo coraz więcej osób z łuszczycą.
niestety wiekszość z nich nawet nie chce rozmawiać o tej chorobie a czasami można się dowiedzieć wielu przydatnych żeczy właśnie pocztą pantoflową :)
pozdrawiam wszystkich :D