Życie z łuszczycą na co dzień, czyli jak radzimy sobie z naszą chorobą w codziennych czynnościach.
A ja ze swojej strony na ciałko polecam Mediderm (http://www.farmina.pl/items.php?id=44)
Super nawilżenie, szybko się wchłania, biały, aksamitny krem. Idealny na lato, bo jest chłodny :)
No i duże opakowanie - prawie wiaderko ;) Wystarcza na długo i jest ekonomiczne. 400g (ale widzę, że teraz jako nowość śmiga już 500 g :)) kosztuje około 20 zł.
Jak dla mnie rewelacja!
Pozdrawiam

PS: A z regularnością różnie bywa. Staram się wypracować dobre nawyki, ale każdy czasem potrzebuje Dnia Dziecka :cool:
 konto usunięte
A według mnie:
  • Nie wysuszać nadmiernie skóry, czyli nie stosować codziennie zwykłego mydła w kostce!
    Polecam mydło w płynie z jak najmniejszą ilością podejrzanych dodatków.
    Ostatnio pojawiły się mydła w płynie "Biały jeleń". Jeszcze nie próbowałam, bo mam tańsze, ale myślę, że warto sprawdzić.
    Należy pamiętać, że woda również wysusza skórę!
  • Stosować jak najprostsze kosmetyki nawilżająco - natłuszczające.
    Bezpośrednio po myciu niewielka ilość oliwki naprawdę dobrze się wchłania!
    Na wysuszoną skórę używać kremów nawilżających.
Awatar użytkownika
 Paweł
I tu masz rację. Ja już od dawna nie używam zwykłych mydeł. One tylko wysuszają skórę... no i jeszcze myją, żeby nie było :D

Generalnie jestem zwolennikiem testowania różnych specyfików bez recepty w tym też właśnie mydeł i nawilżaczy.
 konto usunięte
Paweł pisze:Ja już od dawna nie używam zwykłych mydeł. One tylko wysuszają skórę... no i jeszcze myją, żeby nie było :D
Myje, myje, nawet za bardzo!
Mydło w kostce, czyli mydło sodowe, dobre było w czasach, gdy do łaźni chodziło się raz w tygodniu. Codzienne stosowanie, nawet na tłustą młodzieńczą skórę jest dobre, ale do czasu...
Jest kilka ciekawych stron o szkodliwej chemii w kosmetykach ja np. polecam tą : http://www.halat.pl/kosmetyki.html
Warto wypisać sobie jakie są szkodliwe składniki kosmetyków i mieć ją przy sobie gdy idziemy po zakupy.Tylko jeśli to zrobimy to trzeba jeszcze zmienić sklep w którym te zakupy kosmetyków robimy.
Sklepy ekologiczne,niektóre apteki i mydlarnie mają bezpieczne i ekologiczne produkty.
Jeśli nie ma takiego w naszej okolicy to pozostaja sklepy internetowe.
Zachęcam do czytania składu INCI .
Robię to od roku .Wiem ,że warto.
ja to nawet zostaję w tyle za drepczącą szater :D po prostu czołgam się po to zdrowie ale za to jestem szczęśliwa :inlove: nie podporządkowałam życia chorobie i kupuję to co mi się podoba i na spontana. no ale to ja, jak ktoś mnie zna to się nie dziwi :crazy: