Rozmowy na temat leczenia domowego, ziołolecznictwa, suplementacji, terapii niekonwencjonalnych.
No to ja na wannę miała bym taką paczkę na raz,pół paczki biorę na moczenie rąk i nie gotuje tak długo ok 10 min.tylko.
Jak samo ziarno??????????????
Myślę że na taki garnek taka porządna garść wystarczy no i samo ziarno pogotowała bym dłużej tak do pół godz.
Awatar użytkownika
 henia
Korzystałam kiedyś ze zbawiennych kąpieli w wywarze z ziaren owsa. Ja je miałam w postaci grubo mielonej, taki roztarty ten owies był. Leczyłam w ten sposób, wysyp posterydowy u syna, po bardzo ciężkim leczeniu oka.
Awatar użytkownika
 stasia
Moja znajoma ma tylko ziarno nie ma w tym roku slomy wiec moge miec samo ziarno ,a co nie moze byc ? ja sie nie znam na tym dopiero to poznaje ,.To co dodac do tego ziarna ,czy go wogole nie stosowac ? Znajoma powiedziala mi ze jak ktos sie zna na slomie i potrafi odroznic slome owsiana od innej to nazbiera ja na polu bo rolnicy nie zbieraja slomy owsianej z pola tylko ja podczas zniw tna kombajnem i zostaje na polu ,ja sie nie znam a u nas i tak spadl snieg.
Stasia teraz to raczej takiej słomy nie uzbierasz jeśli już to po żniwach ale ja kiedyś wlazłam na cudze pole i nacięłam sobie tej słomy razem z ziarnem,jak nie wiesz jak wygląda owies poproś rolnika i ci pokaże ale to dopiero latem teraz jak masz ziarno to stosuj ziarno nie musisz nic do niego dodawać zagotować przecedzić do wanny i się kąpać,kąpiel powinna trwać ok 20 min a woda powinna sięgać tylko powyżej nerek nie dalej po kąpieli od razu do łóżka bez łażenia po domu.
No właśnie te 20 min....ja nie mogę tyle wytrzymać, preferuje szybki prysznic, i ta kąpiel musi być dość ciepła. Ostatnio to taką kąpiel brałam przy otwartych drzwiach łazienki, i co chwilę pytałam męża czy już mogę wyjść. :crazy: Jednak nie nadaje sie na SPA. Tylko teraz to mam skórę w miare czystą, jak bedę zdesperowana to na pewno jeszcze zaryzykuję. :blush:
Gosiaczek jak masz skóre w miarę czystą to proponuje taką kąpiel raz w miesiącu profilaktycznie coby ta skóra dalej była czysta :) :) :)
Awatar użytkownika
 stasia
Powiecie ze jestem upierdliwa ,ale mam jeszcze pytanie jak czesto trzeba robic te kapiele owsiane i czy mozna naprzemian robic ,kapiel solna z soli morza martwego a na drogi dzien z owsa czy nie bo nie chciala bym przedobrzyc .Poradzcie bo nie wiem .Pozdrawiam