Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
Awatar użytkownika
 marta_z-j
witam wszystkich
łuszczycę mam od niedawna - kwiecień/maj tego roku - początkowo myślałam że mam dziwny nietypowy łupież bo zrobiły mi się placko-strupy we włosach, kiedy nie pomogły szampony przeciwłupieżowe pokazałam zmiany lekarzowi ogólnemu i ten zasugerował że to może być początek łuszczycy i pogonił mnie do dermatologa. Ten niestety potwierdził diagnozę wypisał dermovate i tak się męczę do dziś a zmian robi się coraz więcej. Na chwilę znikają ale po ok 3 dniach pojawiają się znowu w tych samych miejscach + dochodzą nowe.
Najprawdopodobniejszą przyczyną ujawnienia się mojej choroby jest śmierć kuzyna zmarł 14 kwietnia, miał 32 lata i przeżyłam to tak bardzo że dopiero niedawno jako tako się pozbierałam.
Mam nadzieję że dzięki temu forum i panu Pawłowi uda mi się jakoś zaakceptować to co mnie spotkało i że uda mi się jakoś TO opanować.

zrobiłam wywiad w rodzinie i nikt nie kojarzy by ktoś z żyjących i starych pokoleń ją miał, podejrzewam że np jakiś pradziadek miał coś tam np we włosach i się wcale nie przejmował ;)
Awatar użytkownika
 Karolek90
WItam Witam;p
U mnie to samo "najprawdopodobniej Pradziadek ;p" tylko kto w tamtych czasach wiedział o łuszczycy :P
Ja łuszczyce mam od 12 lat ;] na głowie to pikuś ;p zetne krótko smyrnę maścią hydrocośtam ( naklejki na pudełku niemam) :D umyję głowę szamponem Polythar ( polecam ) i tak kilka razy i niema na jakiś czas :D
Gożej z Rękoma, dłońmi, Nogami i resztą;p jak tam się zacznie to Hardcore :P
Ale nie chcem straszyć czasem jest tak że jest na głowie i do końca życia nigdzie indziej niema ;p
a ja widocznie w poprzednim życiu narozrabiałem i teraz .. .:D
Kiedy mam wolne w "robocie"... to jestem śliski gościu :D 24h wytapetowany ... :D

Dasz radę ;] :D grunt to Prawidłowe zaakceptowanie Choroby i podejście do jej od prawidłowej strony ;p ( dupy ) :D:D
Awatar użytkownika
 zgon1610
Witam na forum...
Przyczyna może być taka jaką podałaś, duża dawka stresu/ nerwów itp.
U mnie też się tak zaczęło ale nie panikuj, dasz rade ;)
Głowa do góry i do przodu :)
Karolek90 pisze:hydrocośtam
Zapewne hydrokortyzon (chyba tak to się pisze)
Awatar użytkownika
 szater
Witaj Marto....gdy słyszymy jakakolwiek diagnoze od lekarza to wydaje nam sie ze swiat sie wali na głowe....potem okazuje sie że nie taki diabeł straszny jak go malują i tak jest z naszą choroba...czasami wydaje sie ze nie da sie z nią zyc a potem mijaja lata a ty nie zwracasz na nia uwagi.Podajemy tu rózne sposoby radzenia sobie z choroba,jest nas tu duzo każdy ma cos ciekawego do powiedzenia...zobaczysz bedzie dobrze...poczytaj troszke i zawsze,zawsze pytaj o cokolwiek co cie niepokoi ...pomozemy sciskam cieplutko :*
Awatar użytkownika
 henia
Witaj Marto :* Ważne, że już wiesz co to, i jak z tym walczyć. Resztę zrobi czas, i Twój upór :D
Awatar użytkownika
 stasia
Wtaj Marto ,gdzies tu na forum czytalam ze papka z drozdzy soku z cytryny i oliwki z oliwy pomaga na luszczyce glowy trzeba zrobic papke nalozyc na glowe ,zawinac folia i zostawic na dwie godz a potem zmyc i juz powtarzac w miare potrzeby raz na tydzien lub czesciej nie wiem jak duzo tego masz ,Pozdrawiam Stasia.
Awatar użytkownika
 marta_z-j
dziękuję wszystkim za takie przyjęcie :)
Karolek90 pisze:WItam Witam;p
Ale nie chcem straszyć czasem jest tak że jest na głowie i do końca życia nigdzie indziej niema ;p
łudziłam się że u mnie tak właśnie będzie ale powoli pojawiają się co raz to nowe miejsca na twarzy ciele i to nawet w kłopotliwych miejscach ;/ oczywiście codziennie mam nadzieję że już więcej nie będzie ale niestety - nawet dziś pojawiły się 2 nowe paskudy
szater pisze:Witaj Marto....gdy słyszymy jakakolwiek diagnoze od lekarza to wydaje nam sie ze swiat sie wali na głowe....potem okazuje sie że nie taki diabeł straszny jak go malują i tak jest z naszą choroba...czasami wydaje sie ze nie da sie z nią zyc a potem mijaja lata a ty nie zwracasz na nia uwagi.
no właśnie u mnie tak było - rozbeczałam się u dermatologa jak dziecko i kilka dni nie mogłam dojść do siebie, a to że coraz więcej się tego robi wcale nie pomaga, przeraża mnie że z czasem może to być do totalnego nieopanowania i że będę wyglądać jak wielki strup czy inny placek :( mam nadzieję że w końcu przestanę się tak przejmować bo to depresji można dostać :/
henia pisze:Witaj Marto :* Ważne, że już wiesz co to, i jak z tym walczyć. Resztę zrobi czas, i Twój upór :D
no właśnie tak za bardzo jeszcze nie wiem jak z tym walczyć i liczę że u was się dowiem :) bo dermatolog dała mi dermovate maść i płyn i szampon clobex którego nie umiem używać więc sobie stoi :) i tyle. Dzięki bogom ojciec tego serwisu jest bardzo życzliwym człowiekiem i już od kilku dni pozwala mi się zadręczać pytaniami i służy cennymi radami :)
stasia pisze:Wtaj Marto ,gdzies tu na forum czytalam ze papka z drozdzy soku z cytryny i oliwki z oliwy pomaga na luszczyce glowy
to mam nadzieję że znajdę bo na głowie najgorzej jest póki co
Awatar użytkownika
 henia
marta_z-j pisze: .....Dzięki bogom ojciec tego serwisu jest bardzo życzliwym człowiekiem i już od kilku dni pozwala mi się zadręczać pytaniami i służy cennymi radami :)...
Ojciec... powiadasz, na tak cudne określenie osoby Pawła, jeszcze tu nie natrafiłam, przednie ono :D Co do pytań kierowanych w jego stronę, popieram. Kompetentny gość, z tego naszego admina :)