Rozmowy na temat leczenia domowego, ziołolecznictwa, suplementacji, terapii niekonwencjonalnych.
Awatar użytkownika
 Paweł
W spa solankowym korzystałem wczoraj z sauny (myślę, że dobrze jest zrobić osobny temat dla sauny). Wewnątrz 110 stopni. Dwa razy byłem może po 5-10 minut. Nie mogłem wytrzymać więcej - nos mnie aż palił od oddychania. Sauna wyciąga toksyny z organizmu, także może być przydatna w leczeniu łuszczycy. Tylko jak wytrzymać dłużej :P Co myślicie o stosowaniu sauny w łuszczycy?
Awatar użytkownika
 puma
po saunie mokrej miałam zaczerwienione zmiany, ale po kilku godzinach pięknie zeszła cała łuska. natomiast po suchej nie było żadnej poprawy, tylko zaczerwienienia. niestety na samą łuszczycę niewiele mi pomogło, skóra była oczyszczona z łuski i trochę gładsza ale nie na długo. pewnie trzeba by bywać w saunie codziennie a to raczej nierealne :crazy: . pomijam fakt, że ciężko mi w saunie wytrzymać to jest to dobry sposób na oczyszczenie skóry z łuski. ale znam osoby, którym sauna nie odpowiada więc chyba powinnaś spróbować sama jak działa na ciebie (jak wszystko w tej naszej chorobie)
Awatar użytkownika
 Paweł
A to jest sauna sucha i mokra?? :D Ja tam wychodziłem mokry z sauny :P Na pewno ma działanie wyciągające toksyny z organizmu. Ale ogólnie, żeby jakieś efekty na łuszczycę zaobserwować to tak jak ze wszystkim - trzeba by systematycznie chodzić na saunę.
Awatar użytkownika
 henia
Co tam sauny...ruska bania... to jest to xD..... teraz to mi serducho nie pozwala ale... kiedyś.... :D
Awatar użytkownika
 ddoonnaa1
no wlasie bylam w saunie i super mi ta luska zeszla mialam takie gladkie cialo :D i chcialam was zapytac jakie macie o tym zdanie bo moze tak piekknie byc ale tylko za pierwszym razem itd itp. no gdybysmy mieli chodzic codziennie na saune to ze mnie juz by patyk zostal haha :D max 20 min moge siedziec ale to raz na jakis czas bo nawet co tydzien nie da rady ;P / przed wejsciem do sauny pisalo ze osoby z choroba skory nie powinny wchodzic ale trzeba zaryzykowac nie? :D i pomoglo :D
Awatar użytkownika
 puma
e tam, na niektórych basenach też jest informacja, że ludzie z chorobami skóry nie powinni tam bywać. olej to i już. jak ci pomaga to korzystaj. w saunie mokrej, gdzie jest duża wilgotność powietrza można bywać nawet trzy razy w tygodniu, chyba, że ci serducho nie pozwala. sauna sucha jest gorsza i trudna do wytrzymania.
Awatar użytkownika
 ddoonnaa1
puki co to pozwala ;p ja lubie cieplo wiec umie troche tam wytrzymac :D dzieki serdecznie za info ;)
Awatar użytkownika
 Shamhat
Chciałam udać się na basen, a tu nowy wysyp na ciele, potrzebowałabym taki kombinezon jak mają surferzy :)
No ale na temat
W naszym kraju nie ma kultury odpowiedniej korzystania z sauny, nie powinno się ta wchodzić w plastikowych kostiumach kąpielowych tylko nago można być owiniętym prześcieradłem no ale cóż, może skąpe bikini :)
I najważniejsze po 15 max 20 (może być mniej jak ktoś nie daje rady) należy wejść na minutę do zimnej wody, można na dłużej
Awatar użytkownika
 szater
Ja wchodze do groty lodowej...to lepsze niz woda zimna w baseniku,okładam i nacieram sie lodem.najbardziej lubie saune ziołowa ,potem parowa a na koncu finska i biosaune.Czasami korzystam tez z sauny na podczerwien.Potem po godzinie w saunach ...prosto do basenu -popływac a na zakonczenie masazy wodnych i kapieli bąbelkowych ,wchodze na 15 min do jacuzzi...spedzam w ten sposob 3 h-1h sauny,2 basenu za wszystko płace-23zł :D