Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
Awatar użytkownika
 sirmcfly
Oczywiście poinformować trzeba. A tak swoją drogą jak skóra łuszczyka reaguje na wilgoć i wysoką temperaturę? Mam łuszczyce od około 3 lat i nigdy nie bywałem w saunie ani w warunkach temu podobnych. W linku, który dodałem w pierwszym poście była treść odnośnie reakcji skóry na wyżej wymienione bodźce (oczywiście jakakolwiek reakcja sprawia, że jesteśmy niezdolni do służby).
pkt 1 i 2. Dotyczy również chorób skóry połączonych z nadmierną potliwością lub pogarszających się pod wpływem temperatury i wilgotności powietrza.
 Basieńka44
Wilgoć wpływa źle nie taka w saunie a wogóle wilgotne powietrze przynajmniej u mnie
zmiany temperatur z wilgotnej na suchą i odwrotnie tez dobrze na mnie nie wpływają
ale musiałbyś sprawdzić jak to na ciebie wpływa
Na każdego co innego taka jest łuszcyca
Awatar użytkownika
 szater
W Turcji gdzie jest wilgotne powietrze( na lagunie ) a temperatury bardzo wysokie moja pani ł znikneła prawie całkiem...cała jesien i zimę chodziłam co drugi dzien na basen i do sauny(sama sauna 1h) było super...gorzej jak jest wilgotno i zimno...jesien na przykład...wtedy wszystko marniej sie goi i łuszczyca dokucza i ta skórna i ta stawowa :D
Awatar użytkownika
 zgon1610
szater pisze:cos jeszcze musiało sie nie podobac lekarzowi
Tego mi akurat nie powiedział, moja komisja trwała 3-4 minuty, nie wiem co mu się mogło nie spodobać... może:
-wykwity były zaczerwienione za mocno
-mój wzrost 189, waga ok 80 od około 6 lat ta sama
-blizny po "wypadkach" za młodych lat nadgarstek, kolano, broda (lekko przestawiony zgryz)
czy coś innego...
Jak już było powiedziane to zależy od ludzi... mi się trafił taki lekarz nie inny :(
Awatar użytkownika
 mojaluszczyca.pl
myślę ze nie ma co się zastanawiać tylko trzeba konkretnie sprawdzić u lekarzy którzy określają przydatność do służby wojskowej, moja łuszczyca ujawniła się właśnie w wojsku stawałem wtedy jeszcze raz na komisję lekarska w tracie bycia w jednostce i dostałem kategorię A2 czyli zdrowy byk z małym defektem ale trudno powiedzieć jak do tego dziś podchodzą ... i kto określa tą przydatność...to TYLKO ludzie............
Awatar użytkownika
 Gabriel
sirmcfly pisze:heh, chce sluzyc w piechocie i jestem aktualnie licealistą na profilu matrmatyczno-fizycznym i chce skonczyc wyzsza szkole. Schorzenie wydaje sie niewielkie lecz problem jest taki, ze schodzi jedynie po kilkukrotnym zastosowaniu antybiotyku.
Jak ktoś chciał się wymigać od wojska, to nie mógł, a przynajmniej było mu trudno, bo był zdrowy jak koń. Jak ktoś chciał służyć, to znów nie mógł, bo chorował. :D Ale to już jest inna pieśń przeszłości.
Też miałem takiego kolegę, który chciał iść do armii, ale miał problemy ze zdrowiem, więc go nie wzięli.

A tak na poważnie. Rozumiem, że to jest Twoje marzenie, ale jeśli choroba Ci na to nie pozwala, nie rób niczego na siłę. Możesz zaszkodzić i sobie i innym. Te przepisy nie zostały wzięte z sufitu.

Pomyśl o tym.
 solej89
Witam niedawno dowiedziałem się że mam łuszczyce zbytnio sie nie przejmuje jak narazie bo nie jest jeszcze tak źle nie mam zbyt wiele zmian ale zastanawia mnie czy ta niewdzięczna choroba może przeszkodzić w wykonywaniu mojego zawodu jakim jest kucharz na okręcie wojskowym.... proszę o jakiekolwiek sugestie
Awatar użytkownika
 puma
nie wiem czy jest różnica między kucharzem na statku a kucharzem na lądzie ;) wydaje mi się , że lekarz wydający ci zdolność do pracy nie powinien mieć żadnych obiekcji, tym bardziej, że nie masz dużych zmian. ja kilka ostatnich lat pracowałam w zawodzie w którym miałam kontakt z żywnością i żaden lekarz nie widział problemu. ale generalnie też nie trąbię na prawo i lewo, że mam łuszczycę, szczególnie wtedy, gdy tego nie widać ;)
 Jareczek80
Witam nie wiem jak teraz ale jak szedłem do wojska to im nie przeszkadzało ze mam łuszczyce i nawet jak miałem badanie w pierwszy dzień okropnie wyglądałem a i tak powiedzieli ze się nadaje, a potem trafiłem do marynarki wojennej jako podoficer, w trakcie służby lekarz mi powiedział ze jak bym chciał zostac w wojsku to łuszczyca nie przeszkadza, może się zmieniło.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
 szater
siostro róznica miedzy kucharzem na statku (marynarki wojennej) a kucharzem na ladzie jest zasadnicza....ten pierwszy całe miesiace nie zawija do portu i nie schodzi na lad...sa obostrzenia i trudno...mozna sie nie zgadzac czy zgadzac tak jest i już...
Powtarzam raz jeszcze wszystko zalezy od komisji kwalifikacyjnej...wszystko inne w info wyzej :notguilty: