Rozmowy na temat leczenia domowego, ziołolecznictwa, suplementacji, terapii niekonwencjonalnych.
Awatar użytkownika
 puma
paczka drożdży do tego wyciskamy 1/2 soku z cytryny i dodajemy oliwę z oliwek, wszystko razem wymieszać,uzyskaną papkę nakładamy na skórę głowy, głowę owijamy workiem foliowym na 2 godzinki, natępnie myjemy głowę i gotowe. możesz zamiast oliwy z oliwek dać oliwę salicylową. do mycia możesz użyć pillingu ze soli.
 bolek853
za dużo to się nie dowiedziałem od was..... jaka ma być konsystencja tej papki gęsta czy żadka ?? ile dodać tej oliwy z oliwek do niej ??
Awatar użytkownika
 Paweł
Bolku to tak na oko. Bierzesz pół paczki drożdży, do tego trochę cytryny - łyżeczkę czy dwie i nieco oliwy z oliwek, albo lepiej olejku rycynowego. Konsystencja powinna wyjść dosyć rzadka. Czym zmyć? Czymkolwiek. Ja używam szamponów leczniczych. Przy papce zastosowałbym też peeling z soli po jej zmyciu, czyli trochę powcierać sól w wilgotną skórę głowy, aby złuszczyć naskórek.
Awatar użytkownika
 puma
to musi mieć taką konsystencję, żeby dało się tym skórę posmarować a żeby nie ściekało :) papka nie tłuści włosów, zasycha na głowie, zmyjesz to wszystkim. możesz trochę czuć zapach drożdży nawet po wyschnięciu włosów.
Awatar użytkownika
 Paweł
Oj drożdżami to to wali nieźle ;)
Awatar użytkownika
 marta_z-j
Paweł pisze:Zamiast oliwy z oliwek lepszy może być olejek rycynowy ;)
do tego celu kupiłam olejek rycynowy, ale dziś w internecie rzucił mi się w oczy Skrzypolen - skrzyp i olej lniany to może się nadać?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8