Rozmowy dotyczące choroby współistniejącej z łuszczycą, czyli łuszczycowego zapalenia stawów (łuszczycy stawowej).
Kolana ,łokcie i okolice lędźwi to najczęstrze lokalizacje zmian łuszczycowych ,więc ja bym
tych urazów nie łączył z pojawieniem się po latach łuszczycy w tych miejscach.
i tu się zgodzę, pierwsze plamki powychodziły mi właśnie na kolanach i łokciach, latami nie mogłam się ich pozbyć. dziś mam zmiany na łokciach i w okolicach lędźwi, kolana na szczęście czyste :)
 konto usunięte
Piołun pisze:Kolana ,łokcie i okolice lędźwi to najczęstrze lokalizacje zmian łuszczycowych ,więc ja bym
tych urazów nie łączył z pojawieniem się po latach łuszczycy w tych miejscach.
Nie wszyscy się zgodzą z Tobą:
http://www.biedronkowo.info/index.php?p=1_9_O-luszczycy
Czynniki wywołujące zaostrzenie objawów łuszczycy.
(...)
Urazy oraz mechaniczne uszkodzenia skóry - otarcia, zadrapania, rany różnego rodzaju, oparzenia oraz blizny (fenomenem Koebnera).
http://www.sciaga.pl/tekst/80943-81-luszczyca
Do najczęściej wymienianych faktorów prowokujących łuszczycowe reakcje skórne należą:
(...)
? Mechaniczne uszkodzenia lub długotrwałe podrażnienia skóry
1. Zadrapania, rany, blizny chirurgiczne, oparzenia (słoneczne, wrzątkiem, substancjami drażniącymi), jak i ukłucia po szczepieniach, powodują pojawienie się zmian łuszczycowych dokładnie w miejscach urazu ? zjawisko to nazywamy fenomenem Koebnera.
Z tym, że wątek jest o stawach... a więc OT :/
Ale
Łuszczycowe zapalenie stawów (łzs) stwierdza się u około 6-39% chorych na łuszczycę.
więc lekki związek jest.
A ja potwierdzę i powiem, że tak.
Chociaż jeszcze nie mam diagnozy ŁZS, na 100% ale przypuszczam że 99%. I wszystkie objawy, czyli bule i opuchlizny występują tylko i wyłącznie w miejscach gdzie miałem wcześniej jakieś urazy. Najbardziej dokuczliwe to są trzy miejsca. Kciuk, dość znaczny bul i lekka opuchlizna. Miałem kiedyś go wyłamanego ( nie złamanego ) całkowicie w kierunku ręki. Kostka stopy, spora opuchlizna i znaczny bul wraz z pieczeniem. W wieku 17 lat ( dzisiaj po 50tce ) dość mocne przygniecenie silnikiem motocykla do krawężnika w trakcie wypadku, dwa miesiące w gipsie. I to, co sprawia mi teraz najwięcej problemów to miejsca gdzie w wieku około 23 lat nadepnąłem na gwóźdź zarówno w lewej i prawej stopie. Gwoździe doszły do kości, a teraz jak chodzę to czuję w tych miejscach bardzo silny bul, jakbym miał tam jakieś wrzody. Ale jak sprawdzam ręką te miejsca to kompletnie nic nie wyczuwam, żadnego zgrubienia ani zaczerwienienia kompletnie nic, nawet bólu nie czuję ugniatając te miejsca. A chodzić muszę w butach z wkładkami, w których mam wycięte otwory, aby nie ugniatać tych miejsc.
Awatar użytkownika
 Paweł
Gdzieś chyba ostatnio czytałem, że urazy stawów mogą przyczynić się do pojawienia się łuszczycowego zapalenia stawów. To tak jak z łuszczycą na skórze - w niektórych przypadkach urazy skóry wywołują pojawienie się łuszczycy w tych miejscach.
Paweł pisze:To tak jak z łuszczycą na skórze - w niektórych przypadkach urazy skóry wywołują pojawienie się łuszczycy w tych miejscach.
z tym bym się zgodził -jak nie w tym samym miejscu to zaraz obok (pod kolanem byłem szyty i na bliźnie łuski brak a dookoła jest jej pełno, to samo przy nadgarstku, który też był szyty)
a tam gdzie się zadrapie, skaleczę itp. to na ranach się łuska pojawia :(
oparzony też kilka razy byłem ale łuski w tych miejscach nie stwierdziłem

W moim przypadku wniosek nasuwa się sam:
łuszczyca pojawia się tam gdzie została "przerwana" ciągłość skóry, lub w jakiś sposób jest ona osłabiona.

ze stawami może też mieć taki związek w moim przypadku lubi miejsca osłabione na skórze, ze stawami w których miałem uraz też mam problemy (nie stwierdzono, ani nie wykluczono jeszcze łzs)