Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Tak, Xamiol fantastyczny, potwierdzam ;) . Na krótkie i mega ostrożne stosowanie, bo to steryd.
A co do Daivobetu i Daivonexu - dobrze, że jesteś już po Daivobecie, bo to steryd. Daivonex mnie pomaga, łączę go z ziołami i natłuszczaniem. Tańszym odpowiednikiem Daivonexu jest Sorel Plus, ale coś go ostatnio zdobyć nie mogę :( czyżby znów jakieś rewolucje??
Hej!

Mam pytanie, czy stosowanie sterydów zawsze powoduje pogorszenie się choroby? Ja od jakiegoś roku stosuje Dermovate i na jakiś czas mi pomaga, potem odstawiam i znowu zaczyna się to samo. Stram sie nie smarować głowy zbyt często i po kilku dniach odstawiam, co prawda lekarz powiedział, że mam smarować raz dziennie ale ja staram się robić to jak najrzadziej.
Znacie jakieś inne metody zaleczenia skóry, bo moim pierwszym lekiem było dermovate, może źle zrobiłam, że jako pierwszy zaczęłam stosować steryd?
Jestem zdania, że smarowanie to tylko działanie doraźne obojętnie czym smarujemy a wszystko zależy od tego czy mamy zdrowy organizm. Ja używałem tylko sterydy i dziegcie na głowę, kiedy po jakimś czasie nie było zadowalających efektów przestawałem i używałem tylko środki nawilżające. Później lekarz znowu zagonił mnie do sterydów i po krótkim czasie super się zagoiło i od jakiegoś pół roku mam dosłownie kilka zmian na nodze wyglądających jak wysypka a to już też prawie w 100% zaleczone. Nie można przesadzać z obawami wobec sterydów chociaż z drugiej strony nie można też ich beztrosko stosować miesiącami jeśli nie ma żadnych efektów.

Xamiol to mieszanina sterydu i leku immunosupresyjnego, steryd + daivonex/sorel
mam luszczyce glowy od roku. 4 miesiace temu lekarz w niemczech zapisla mi xamiol po ktorym glowe mam czysta! ale jak sie go odstawi to luszczyca znowu wraca! ale to normalne bo luszczycy sie nie pozbedziemy chocbysmy smarowali sie gownem i moczem to i tak sie tego dziadostwa nie pozbedziemy.....ja dostaje ten lek na recepte i place 7.60€!!! normalnie kosztuje 76€ w kwrtale zuzywa sie 3 butelki ale warto lek mozna stosowac latami!!! a wiec nie smarujcie sie byle czym i byle tanim bo i tak nie pomoze! a siedziec w rekoma na glowie i sie drabac nie ma co! lepiej zaplacic i koniec:-) pzdrawiam wszystkich (jeszcze ciepacych) po xamiolu problem Z GLOWY!