Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 Luki
Witam serdecznie.

Jakiś czas temu lekarz przypisał mi cygnolinę (nie pytajcie jakie stężenie bo nie wiem), kazał się smarować i tyle. Coś mnie tknęło i przed kuracją postanowiłem sprawdzić co to za wynalazek :D . Grzebiąc trochę w necie trafiłem na to forum, z czego się cieszę :D Poczytałem trochę o tej maści, sposobie używania (od lekarza jak zwykle niczego się nie dowiedziałem) i mam takie pytanko apropo pozbycia się łuski. Czy po kuracji maścią np. sylicynowo-siarkową łuska zniknie na dobre i pozostaną same zmiany chorobowe ? Pytam również dlatego, ponieważ mam łuszczycę na głowie i to mi najbardziej przeszkadza w życiu codziennym. W pracy mam kontakt z obcymi ludźmi i jest to dla mnie bardzo krępujące, zerkam od czasu do czasu na ramiona czy się coś nie sypnęło z głowy :speechless: Do tej pory używałem Diprosalic w płynie na głowę. Oczywiście pomagał i to bardzo szybko, ale jak to steryd - nie na długo. Czy mogę maść salicynowo-siarkową używać również na głowę ? Wiem, że sposobów jest bardzo dużo, jednym pomaga to, innym coś innego, ale czy jest jakiś sposób na szybkie, doraźnie usunięcie łuski z głowy ? Chodzi mi o to, aby przed długotrwałą kuracją właściwego wyleczenia łuszczycy pozbyć się łuski z głowy.

Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
 szater
...sama masc salicylowo-siarkowa nie da dobrego rezultatu ona pomaga skórze zrzucic łuske,spowalnia jej narastanie i szykuje poprzez to na przyjecie cygnoliny.W szpitalu spotykałam sie z nakładaniem masci na głowe,jest tez cygnolina w płynie własnie specjalnie na owlosiona skóre głowy.Poczytaj forum sa tu naturalne metody pozbycia sie łuski:zielona herbata,papka drozdzowa....lecza tez ludzie EXOREXSEM,COCOISEM...postaraj sie poprzegladac tematy napewno znajdziesz cos dla siebie.Spokojnie mozesz zastosowac masc salicylowo-siarkowa na skóre głowy ale...jest to masc tłusta i....dobrze zebys miał krótkie włosy...masc ta zlikwiduje łuske ale jezeli nie zastosujesz etapu leczenia....zacznie narastac ponownie.

PS
Paweł przejmij kolege ja nocka wyjezdzam na ZLOT LUDZI CHORYCH NA ŁUSZCZYCE....bede we wtorek...pa :*
Awatar użytkownika
 Paweł
Maść salicylową stosuje się do pozbycia właśnie łuski. Zazwyczaj stosuje się ją przed docelowym leczeniem. Czyli najpierw pozbywamy się łuski i potem zaczynamy leczyć zmiany chorobowe (już bez łuski) - w tym wypadku będzie to cygnolina. Jednak jak przestaniesz smarować maścią salicylową lub nie będziesz leczyć łuszczycy inną metodą np. wspomnianą cygnoliną, to łuska zacznie znów narastać.

Jak już wspomniała Krysia dobra jest też papka drożdżowa (to akurat jest na głowę) - robisz papkę z drożdży, olejku rycynowego o kilku kropel cytryny - mieszasz do konsystencji rzadkiej papki, nakładasz na głowę, zawijasz głowę folią i ręcznikiem, aby nie wyschło i trzymasz przynajmniej godzinę po czym zmywasz. Łuska genialnie schodzi.

A tak generalnie to ja do ściągania łuski stosuję też po prostu różne tłuste maści, kremy, środki z mocznikiem - one też pomagają pozbyć się łuski, ale są tłuste.
 Luki
Dzięki wielkie za wskazówki.

Byłem w kilku aptekach jednak nie dostałem maści salicynowo-siarkowej, kupiłem natomiast maść cynkowo-salicynową, Pasta Lassari. Nie wiem czy może być, kosztowała grosze więc większej tragedii nie będzie.

Za bardzo nie wiem jak długo mam tą maść stosować, tzn rozumiem, że do zniknięcia łuski jednak z doświadczenia wiem, że np. po wzięciu prysznica i dokładnym polaniu wodą miejsc chorych łuska "znika", oczywiście po kilkudziesięciu minutach pojawia się spowrotem. Wiem, że nie wolno mi usuwać łuski mechanicznie. Do tej pory robiłem tak, że brałem gorący prysznic, pozbywałem się łuski a następnie smarowałem miejsca cygnoliną. No nic, przetestuję nową maść i zobaczę o co biega :D
Awatar użytkownika
 szater
Witaj zaczne od tego ze pasta Lassari to środek ściągający, osuszający i odkażający.Nie ma ona zastosowania w leczeniu łuszczycy a już napewno nie spowoduje likwidacji łuski.Do tego celu słuzy masc salicylowo-siarkowa ,masc robiona na recepte.Poszukaj na forum składu recepturowego,podaj go lekarzowi(nawet rodzinnemu) i wtedy mozna zacząc normalne leczenie.Gdy bedziesz miał problem daj znac....
Awatar użytkownika
 henia
Witaj Luki :* Przy okazji tych poszukiwań, racz zerknąć łaskawszym okiem na papakę z drożdży. Na wątku cygnolinki wszystko znajdziesz. Pozdrawiam :)
 kama2502
Luki polecam Ci Papkę z Drożdzy. Stosuję tą metode u Mojej 4-letniej córki i naprawdę działa.
Paczkę drożdzy do tego sok z 1/2 cytryny i dodać oliwy z oliwek, wymieszać, taką papkę nałożyć na skórę głowy na ok 2 godziny, owinąć workiem foliowym. Po ok 2 godzinkach umyć głowę i gotowe.
Paweł polecił Mi zamiast Oliwy z Oliwek - Olejek Rycynowy.
Polecam- zobaczysz może pomoże i Tobie... :surprised:
 heniek
A jeżeli jestem uczulony na salicyl to co byście polecili na łuskę przy leczeniu plam cygnoliną (o składzie bez salicylu)?