Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
Awatar użytkownika
 Shamhat
Karolku zapuść sobie włosy to pogadamy :) bo podejrzewam że na tym zdjęciu to Ty? ;)
Chciałam słowo o DETERGENTACH, do mycia włosów/skóry głowy
Dostałam ulotkę o szamponie Node D.S. BIODERMY, szampon leczniczy dermatologiczny, wskazany w leczeniu łupieżu, łojotoku i świądu owłosionej skóry głowy, pomyślałam może jakiś cud i nie będzie mnie swędzieć :)
Trudno go znaleźć w necie, ale jestem uparta w końcu leczę/podleczam "Ł" :)
Znalazłam, ale mój entuzjazm minął jak zobaczyłam skład:
http://www.bioderma.com/en/the-products ... s/260.html
Rozczarowałam się, wkurzyłam a w rezultacie jest mi smutno :(
Powiedzcie mi dlaczego, w większości szamponów leczniczych na 2 miejscu w składzie zaraz po wodzie jest SODIUM LAURETH SULFATE (nie pamiętam czy Polytar też miała w składzie, jak mi wysuszył włosy porzuciłam go)?
 catca
Ja zatluszczonych wlosow nie mocze przed myciem tylko wcieram szampon,mocze tylko dlonie zeby szampon sie rozpienil.Zostawiam na 3-5 min,lekko mocze dlonmi,myje i dobrze splukuje.Myje jeszcze raz.
Awatar użytkownika
 Shamhat
Moja zmiany na głowie nie znikają i swędzenie też nie, jakoś je przebolewam może dlatego że mam podejrzenie łuszczycowego zapalenia stawów
Smaruje skórę głowy olejkami na noc, rano zmywam, namaczam w ciepłej wodzie żeby wypłukać tłuszcz i myje raz szamponem, włosy się super domywają
http://www.naturo.pl/pl/p/Szampon-z-WYC ... tekram/747
Szampon średnio eliminuje swędzenie
Włosy są ok nie są suche jak wcześniej no po Polytarze, kiedyś miałam przetłuszczające się Polytar był ok teraz niestety nie
Mogę je spokojnie rozczesać, są miękkie i gładkie
 euterpe
SLS jest chyba w każdym szamponie i prawie w każdym preparacie do mycia ciała. Zdziwiłem się, że nawet żel Vichy który według ulorki nie zawiera mydła jest na bazie SLS. SLS lekko wysusza ale to nie trucizna i nie ma co panikować. Można używać do ciała i włosów żel Hipp lub Babydream z rosmanna które nie zawierają SLS.
Awatar użytkownika
 gosiasz1982
Witam, ja też od lat walczę z łuszczycą głowy. Mam długie włosy więc zmywanie tego tłuszczu było ciężkie czasem myłam po 10 razy szamponem i nic, aż raz się wkurzyłam i umyłam płynem do naczyń, najlepiej Ludwikiem i powiem wam, że tłuszcz schodzi szybko.Potem nakładam odżywki na włosy aby nie dostały tak mocno w kość.Jest jeszcze jeden sposób przed myciem posypać tłuste włosy mączką ziemniaczaną, która wchłonie tłuszcz, pozostawić na jakiś czas i umyć włosy płynem do naczyń.Powodzenia