Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 kasjenka
Od wielu lat miewałam suchą skórę w kącikach nosa, w brwiach i przy uszach. Ostatnio się to wzmożyło (mam 25lat), odkąd zastosowałam żel do mycia twarzy - jak się potem okazało na bazie alkoholu. orpócz tych partii, miałam płaskie, czerwone(zaognione)plamki o nieregularnych kształtach na czole i po bokach twarzy - przy uszach. wyglądało to koszmarnie. poszłam do dermatologa, który przepisał mi maśc sterydową i zawyrokował ŁZS. oczywiscie po sterydach mi przeszlo(nie wiedzialam ze to sterydy)ale na wszeli wypadek umowilam sie do kolejnego dermatologa na potwierdzenie diagnozy. nie mialam widocznych zmian, gdyż przeszły po sterydach, tylko opisałam jak wygląda. Również potwierdziła ŁZS. Tylko ze ja sie obawiam czy to nei jest przypadkiem łuszczyca. moja daleka kuzynka na nią choruje, a ja zauważyłam u siebie niedawno kilka czerwonych krostek, które nie są wypukłe i znajdują się tuż przy linii włosów. czy to może swiadczyc o ŁZS czy o Łuszczycy?jak się przekonac na 100%co mi jest?co różni te choroby?
Awatar użytkownika
 puma
nie bardzo wiem o czym piszesz :speechless:
mam wrażenie, że masz na myśli ATZ czyli atopowe zapalenie skóry nie ŁZS- bo to oznacza łuszczycowe zapalenie stawów... :geek:
 kasjenka
Hmm a ŁZS to nie jest łojotokowe zapalenie skóry?Bo spotkałam się z takim skrótem przy tej chorobie?
Awatar użytkownika
 szater
...no tez powiem szczerze nie zatrybiłam ...jak lekarz po wykwitach na twarzy stwierdził łzs :nomnom:
ŁZS to jak pisze Puma -łuszczycowe zapalenie stawow :D
łojotok to troszke inna choroba...podejdz do tego spokojnie i...obserwuj sie...krostki moga pojawiac sie takze we włosach...moze to przypominac łupiez...spokojnie :D
Awatar użytkownika
 Paweł
Skróty są dobre ;) ŁZS to skrót od Łuszczycowego zapalenie stawów, ale także od łojotokowego zapalenia skóry ;)

Ale niemniej jednak może to też być łuszczyca. Pamiętam, że na początku u mnie też zdiagnozowano niesłusznie łojotokowe zapalenie skóry.