Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
Próbować możesz Healpsorin, ale najlepiej z odżywką, bo sam szampon może trochę wysuszać. U mnie była poprawa, ale potrzeba cierpliwości. Teraz stosuję zamiennie z szamponem Psorisel, bo działa łagodniej i można go używać częściej, zwłaszcza przy swędzeniu.
https://www.e-melissa.pl/verdelove-psor ... yce-200-ml
Najpewniej dermatolog albo alergolog, bo łuszczyca czasem może się mylić z reakcją alergiczną. Ale lekarz pierwszego kontaktu też nie zaszkodzi – i tak będziesz potrzebować skierowania, jeśli chcesz iść na NFZ. Ja zacząłem od rodzinnego, a na czas czekania używałem emulsji Psorisel na noc – pomagało wyciszyć objawy.
Obrazek
Na ściągnięcie łuski niestety nie polecę żadnego szamponu, bo żaden mi nie pomógł. Ale oliwa salicylowa na kilka godzin daje radę. W miarę łatwo się zmywa nawet z dłuższych włosów. Jak już zejdzie łuska, to wtedy można wejść z Belosaliciem albo Momecutanem. Między leczeniem stosuję coś lżejszego – np. szampon Psorisel, żeby nie przesuszać skóry.