Tu możesz porozmawiać na różne tematy niezwiązane z łuszczycą.
Z mojego doświadczenia najdroższe jest marnowanie kasy na niesprawdzone produkty i kupowanie 5 różnych żeby trafić na odpowiedni. AZS mam od urodzenia, obecnie 21 lat i mam swoje niezawodne produkty.
1. MYCIE. Kupuję Bioderma Atoderm olejek do mycia (olejek tylko z nazwy, to żel do mycia). Nawilżający, delikatne detergenty w składzie. Kupuję w pojemności 1000ml i taka butla starczy spokooojnie na pół roku (obecną używam od 1 października i zużyłam może 1/5), a w internecie da się znaleźć w okolicy 50-55zł. Myję nim twarz i ciało. Do skóry głowy używam szampon bielenda czarna rzepa (delikatny/średni), bo ze skórą głowy nie mam problemu. Odżywki anwen, nie uczulają mnie.
2. EMOLIENT. Jak wyżej pisali, mediderm jest tani i w porządku. Polecam pod spód na najwrażliwsze meijsca nakładać olejek np z wiesiołka, aby dodatkowo uzupełnić lipidy, i to przykrywać emolientem. Na twarz polecam olejek z wiesiołka + np elobaza, cetaphil PS, mocniejsze nawilżenie na przykład tymi kosmetykami https://gwio.pl/pl/651_artykuly-sponsor ... palma.html
3. ZAOSTRZENIA. Tu każdy powinien mieć jakiś swój ulubiony steryd, do tego przeciwalergiczne (amertil w aptece olmed 30gr za tabletke, stacjonarnie 1,30zl), a na to wszystko polecam maść CLOBAZA, bardzo tłusta, tania, a wyciągnięta z lodówki koi czerwone, bolesne plamy. Ostatnio samą elobazą i clobazą udało mi się zaleczyć zaostrzenie na powiekach w 5 dni