Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 Julka29
Witam mam na imie Julia od nie dawna zmagam sie z pania ł pierwszy raz dała o sobie znac 4 lata temu mialam 25 lat ale zaszłam w ciaze i był spokój po 4 miesiacach po urodzieniu córki ponownie byłam w ciazy i po narodzinach drugiego dziecka znów wróciła :angry: Staram sie pogodzic z tym ze juz zawsze bede chora ale jest mi ciezko chyba dopada mnie depresja moze z Wami bedzie mi lzej. Dermatolog przepisał mi masc elosalic czy ktos wie co to za masc ?
Awatar użytkownika
 puma
witaj julia na forum :) z nami na bank będzie ci lepiej :D
elosalic to maśc z salicylem, na usunięcie łuski łuszczycowej więc generalnie nie leczy.nie stosowałam to nie bardzo wiem ale tak to mi wygląda. i nic poza tym ci nie przepisała? a co masz stosować jak już łuska zejdzie? poczytaj forum to znajdziesz tu trochę cudów, które kupisz bez recepty. ja teraz stosuję clobazę, taki tłusty krem, jest świetny.
Awatar użytkownika
 Karolek90
Witam hehe ;] i o zdrowie Pytam ;

niełam sie :D
Ja mam łuszczyce od 11 lat i deprecha to najgorsze co moglo by być ;] a mam lat 21 ;]
trzeba sedobrze zorganizować czas i tyle ;P
Trzeba wziąść się w garść i dać popalić łuszczycy :D:D:
i przede wszystkim trzeba ją pokochać :D:D
Awatar użytkownika
 Yans
Witaj Jula :D Na pewno znajdziesz tu nie tylko ludzi znających się na p. ł. ale też przyjaciół którzy zawsze Cię wysłuchają i będą służyć pomocą w trudnych chwilach... Pozdrawiam...
 Julka29
Dziekuje bardzo za gorace przywitanie :D
Ja tak naprawde bardzo malo wiem o naszej chorobie przez rok czasu nie robiłam nic kopletnie nic tylko ukrywałam ja a to dlatego ze jak karmiłam córke to byłam u lekarza i przepisał mi jakies masci robione które nic nie pomagały (pewnie tylko takie mogł przepisac mamie karmiacej) i do tego jeszcze w moim zyciu sie nie poukladało zostałam sama z córeczkami teraz maja 2,5 roczku i 1,5 roczku i tak sie poddalam .Byłam wsciekła a najbardziej na łuszczyce nie dosc ze dokucza to i oszpeca a do tego nie miałam czasu na nic ale juz jest ok wziełam sie w garsc i biore sie za pania ł :D z Wasza pomoca czeka mnie duzo czytania tylko ten dzien jest taki krutki :(.

Dermatolog bardzo malo mi powiedział na ten temat nie bardzo mu sie chciało zemna rozmawiac moze dlatego ze byłam panstwowo przepisał masc elosalic i elo-baza krem i powiedział ze mam sie cieszyc ze mam tak mało zmian dla mnie to duzo kolana ,łokcie i stopa czasem na dłoniach sie pojawia teraz ostatnio zaczeło mi sie troche sypac za uszami jaki szampon polecicie ?
I jeszcze jedno pytanie czy z wiekiem ma sie tych zmian wiecej?
 dora1000
Julka nie poddawaj się :) . Masz dwie cudowne córeczki. Życie jest życiem i na pewno prędzej czy później wszystko się dobrze ułoży. Jesteś młoda i całe życie przed Tobą:) .Jeśli chodzi o szampony to wybór jest duży tylko na każdego działa co innego i trzeba eksperymentować. Szampon Polytar dużo osób sobie chwali, Emolium też jest ok. Ja natomiast używam żelu do mycia głowy. Natomiast jeśli chodzi o twoje pytanie czy z wiekiem jest łuszczycy więcej?? To trudne pytanie, bo każdy jest indywidualny. Ja żyję z łuszczycą 20 lat na głowie, ale od zeszłego roku dostałam parę kropeczek na udach. Ale nigdy nie smarowałam tam sterydami, więc łatwo daje sobie radę maścią cocois ( na moją głowę już nie). Inni muszą się sami wypowiedzieć jak to z nimi jest. Też jestem ciekawa. :).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
 Paweł
Witaj Julka :)

Elosalic oprócz kwasu salicylowego zawiera w sobie steryd, tak że należy z tym ostrożnie postępować.

Poszperaj na forum, a myślę, że znajdziesz coś ciekawego. A w razie czego to pytaj :)

Jeśli chodzi o szampony to musisz potestować. Zerknij na szampony ze strony http://bioarp.pl/
Ja teraz to się czaję na szampon Selsun 2.5% - dostępny chyba tylko na allegro czy ebayu.

A czy łuszczyca z wiekiem się pogarsza? To zależy od przypadku. Mi po latach złagodniała i trzymam ją w ryzach ;)
Awatar użytkownika
 Paweł
Fakt, nie interesowałem się jeszcze ceną. No, ale raz mogę spróbować chyba, anuż będzie pomocny.