W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 Martyna2022
Dzień dobry, jestem tutaj nowa. Na zdj przedstawiam problem mojego męża z którym meczy się od dłuższego czasu... byliśmy u dermatologa przepisał jakieś smarowidla apteczne ale jak widać nie pomogło. Czy macie może jakieś pomysły?
 Paradygmat
Z łuszczycą zmagam się już przeszło 5 lat i co mogę powiedzieć na pewno, to to że STERYDY PRZEPISYWANE PRZEZ LEKARZY NA DŁUŻSZĄ METĘ TYLKO SZKODZĄ !!!
Łuszczyce da się ujarzmić i choć oczywiście co pewien czas pojawiają się u mnie ponowne wysypy - zazwyczaj przy cięższym stresie - to jednak jest to nieporównywalnie mniejsza skala niż przy "leczeniu lekarskim".
Przechodząc do rzeczy,:
- kąpiele w krochmalu - 5 l wody gotuję z liśćmi laurowymi do tego skrobia ziemniaczana 3 łyżki na litr wody. Takie kąpiele w zależności od natężenia choroby, na początku codziennie, później zmniejszać intensywność. W takiej kąpieli nie powinno się przesiadywać dlużej niż 15 minut,
- smarowanie skóry olejami, polecam lniany lub ze słodkich migdałów, albo nawet zwykła oliwa z oliwek,
- napar z kurkumy z imbirem i czarnym świeżo mielonym pieprzem - kopiata łyżeczka suszonej kurkumy do tego zetrzeć trochę świeżego imbiru i czarnego pieprzu - taki napar proponuję na początek co najmniej 2 razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem. W najcięższych stanach stosowałem nawet 4 razy dziennie;
- zwiększyć podaż witaminy d3 do nawet 10 tyś jednostek na początku i z czasem zmniejszać,
- do tego suplementacja magnzeme, potasem, tranem,
- do diety dorzucić tłuszcze w postaci sezamu, orzechów zwłaszcza włoskich, siemienż ia lnianego,
- oczywiście przydatnym jest sport,
- istotnym jest zrzucenie zbędnych kilogramów to na prawdę daje efekt dla całego naszego organizmu
- no i chyna najbardziej kontrowersyjna rzecz MUCHOMOR CZERWONY - należy zebrać czerwone muchomory, najlepiej na przełomie lipca i sierpnia (wtedy mają najwięcej muscymolu), wysuszyć na wiór, wsadzić do słoików i trzymac ok 3 miesięcy (w tym czasie szkodliwy kwas ibutenowy zmienia się w muscymol), takiego muchomora jemy codziennie, najlepiej na pusty żołądek w dawce od 0,5 g i powoli zwiększając jednak nie więcej niż 2 g dziennie.

Na mnie to zadziałało zbawiennie. Byłem cały w strupach a teraz gdzieniegdzie mam ledwie kilka plamek.
 Bania
Jeśli smarowidła apteczne nie pomagają to polecam kontakt ze sklepem Centrum Łuszczycy https://www.centrumluszczycy.pl/ - tam jest formularz do wypełnienia można napisać email i doradzą produkty. Albo po prostu zadzwonić, konsultacja z nimi jest od ręki i za darmo, więc nic nie ryzykujesz
 ivar
Cokolwiek antyhistaminowego z apteki zyx, flonidan, lirra, cetryzyna, coś taniego. W wielu przypadkach może pomóć po prostu wapno https://www.aptekagalen.pl/wapno
Jeśli jesteś alergikiem i masz jakieś leki, ktore dobrze na ciebie działają to poszukaj jaka substancja czynna w nich jest i kup odpowiednik bez recepty w aptece.

Od siebie polecam po prostu skontaktowac się z farmaceutą i zapytać się co on Ci doradzi.