Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 anonymous1
Witam serdecznie, choruję na łuszczycę od roku, potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań, chciałbym uzyskać również jakieś rady.
1)
Czy jest możliwość diagnozy, czy na paznokciach rozwija się grzyb czy łuszczyca? Od paru miesięcy leczę paznokcie na paluszkach, wszystkie zostały zaatakowane, dodatkowo w bardzo szybkim tempie, więc jestem prawie pewny, że to łuszczyca, dodatkowo doktor dermatolog polecił, że nie warto robić badań mykologicznych, ponieważ ich wyniki mogą być negatywne, nawet przy grzybicy.
Jak wiadomo, uszkodzone płytki paznokci są bardziej narażone na grzybice i infekcję, skąd więc pewność, że na zaatakowanych przez łuszczyce paznokciach nie rozwija się również lub już tylko grzyb?
Pytanie jest dla mnie na tyle ważne, ponieważ codziennie myję się pod publicznymi prysznicami po treningu, a tam nie trudno coś złapać.
2)
Moja łuszczyca jak na razie jest lekka, wszystkie wykwity na ciele zeszły, a nawet jak wyskoczą to zdarza się, że schodzą same. Problem jest jedynie z głową, jest już mocno zaleczona ( niestety dzięki sterydom ), ale nie całkowicie, stosuję steryd co drugi dzień, tutaj wysuwają się dwa pytania, czy locoid co drugi dzień na głowie to duża dawka?( często rzadziej) I jakie polecacie niesterydowe leki przeciwzapalne, których mógłbym korzystać w dużych ilościach i czasami łączyć ze sterydami?
3)
Czy łuszcząca się skóra na CAŁEJ GŁOWIE , jeśli czerwone plamki zajmują może 5 procent powierzchni, jest normalna? Czy powinny się łuszczyć tylko miejsca "zapalne", czerwone?
4)
Jakie polecacie dobre szampony nawilżające ? ( Oprócz emolium)

Przepraszam, że aż tyle pytań, niestety należę do osób, które jak podejmują się jakiejś czynności, to muszą wiedzieć wszystko.
Dziękuję z góry i przepraszam jeszcze raz.
Awatar użytkownika
 Paweł
1. Łuszczyca paznokci może współistnieć z grzybicą. Wtedy leczy się obydwie choroby jednocześnie. Skoro lekarz odradził Ci badanie mykologiczne to nie znam innych badań, które mogłyby wykryć grzybicę.

2. Zwykle na ulotkach sterydów napisane jest, żeby stosować do 14 dni. Tak więc systematycznie co drugi dzień to całkiem sporo.

Jak chcesz możesz wejść na bloga, tam opisuję swoje kuracje i stosowane preparaty.

3. Zwykle łuska odchodzi od zmian ogniskowych a nie z całej powierzchni (W tym zdrowej).

4. Na mnie szampony nie działają. Ale możesz spróbować jakichś ziołowych. Albo dziegciowych np. z serii Biotar.