Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 Ala
Witam,
Czy jest mozliwa rezygnacja ze sterydow i leczenie sie masciami. Sterydy stosuje 2 miesiace. Mało ale widac przeleczenie i w jednym miejscu uszkodzenie skort.łuszczycy mam mało 3 miejscz, kilka plamek. Gdy nie jadłam miesa a duzo zielonych warzyw (wtedy jeszcze nie le zyłam) łuska znikała.
Pozdrawiam
 Ala
Witam,
Te sterydy to Belosalic(mam po nim czerwone plamy) i Afloderm.
Stosowalam je ale chce sie leczyc maściami robionymi w aptece.
Robiłes tak? Dalo rade. Nie muszą szybko leczyc. Moze isc wolno. Wole cos łagodniejszego.
Awatar użytkownika
 szater
Może warto czasem poczytac forum,lub przynajmniej zorientowac sie z kim sie rozmawia :P

Masci ,które stosowałas nie sa specjalnie "jadowite" to sredniej klasy masci sterydowe,mają ce na celu nie tylko leczenie łuszczycy ale stanów zapalnych i przeciw swiądowe a Belosalic ma w składzie kwas salicylowy który pomaga pozbyc sie łuski.Moze jestes uczulona na ten własnie kwas,musisz o tym powiedziec lekarzowi bo w masciach robionych tez on wystepuje.Poczytaj o leczeniu cygnoliną,dziegciami...jest trochę tematów na forum.Proderminy już chyba nie ma ale może byc inny dziegć Kartalin,Essorex i insze cuda wianki sprowadzane z Rosji.Musisz wiedziec że leczenie masciami typu cygnolina czy prodermina wiąze sie z pewnymi utrudnieniami,warto poczytac zanim zaczniesz stosowanie.
 Ala
Dzieki,
Bycie poczatkujacym i przestraszonym (slady po sterydzie wygladaja strasznie ale nie smaruje i jest ciut lepiej)
Poczytam.
A co do masci jakie masz doswiadczenia? Znasz kogos kto przeskoczyl ze sterydow. Wszedxie pisza ze sie nie da:(
Mi to nie przeszkadza, po sterydzie ok 3 tygodnie i wraca. Poza, zgadnij gdzie tam po betnovate super nic nie wraca. Znikło po 2 dniach:D
Ta masc leczy tez grzyby
TO BARDZO ISTOTNE
Moze sa słabsze sterydy?
PS
Przepraszam, ze az tyle... :(
Moze ja moge cos podpowiedziec, albo jakos..... :D
Dzieki
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
 Paweł
Ja stosowałem przez lata sterydy. Obecnie nie stosuję ich wcale. Sam się leczę. Wystarczy poczytać forum i wybrać coś dla siebie i testować rzetelnie. Z tym, że po odstawieniu sterydów trzeba liczyć się z zaostrzeniem choroby.

Najsłabszy jaki znam steryd to Hydrocortisonum - bez recepty.