W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Witam! Mam 23 lata, łuszczycę od 16 roku życia. Obecnie owłosiona skóra głowy, czoło, za uszami i paznokcie.
Miałem dość czerwonego czoła i zastosowałem Protopic na nie i za uszami. Wszystko ładnie schodziło, prawie całkowicie zaleczone a tu około 6 dnia stosowania w miejscu smarowania wysypało mnie w grudki/krosty nie wiem jak to nazwać. W niedzielę odstawiłem Protopic a dzisiaj poszedłem do dermatologa. Powiedziała, że to grudki łuszczycowe choć ja stawiałem na reakcje alergiczną od Protopicu. Przepisała mi Clatre w tabletkach i dwie maści: Elitasone
0,1% i Bedicrot Salic.
Nie wiem czy zastosować te maści bo z tego co wiem to sterydy i boję się pogorszenia, a i tak się nie pokazuję już z obecnym czołem :(
Będę wdzięczny za radę. Pozdrawiam ;)
Witaj :)
Prosisz o porady nie czytając forum? Tu jest ich pełno, jest w czym wybierać i dopasować do siebie.
Ostatnio trafiła nam się "perełka", maść, która wszystkich zalecza i jest przyjemna w użyciu -YIGANERJING - CHIŃSKA MAŚĆ NA BAZIE ZIÓŁ.
Poczytaj sobie o niej w temacie na forum, zobaczysz, że ma samych zwolenników. Zgłoś się do Admina, może jeszcze ma coś ze swoich zapasów i się z Tobą podzieli, możesz też zamówić ale długo trwa dostawa, albo dogadać się z kimś, kto już otrzymał.
Życzę powodzenia i szybkiej poprawy w leczeniu :)
antonia pisze:Witaj :)
Prosisz o porady nie czytając forum? Tu jest ich pełno, jest w czym wybierać i dopasować do siebie.
Ostatnio trafiła nam się "perełka", maść, która wszystkich zalecza i jest przyjemna w użyciu -YIGANERJING - CHIŃSKA MAŚĆ NA BAZIE ZIÓŁ.
Poczytaj sobie o niej w temacie na forum, zobaczysz, że ma samych zwolenników. Zgłoś się do Admina, może jeszcze ma coś ze swoich zapasów i się z Tobą podzieli, możesz też zamówić ale długo trwa dostawa, albo dogadać się z kimś, kto już otrzymał.
Życzę powodzenia i szybkiej poprawy w leczeniu :)
Te i inne fora o łuszczycy czytam od lat. Po prostu ostatnio przez ten Protopic się porobiło i nie wiem czy użyć sterydów aby nie pogorszyć sprawy.

Co do tej chińskiej maści to sprawdzę temat. Dzięki ;)
Przez okres od pojawienia się krost do pójścia do dermatologa (~półtora tygodnia) przemywałem te miejsca wodą przegotowaną. Po wizycie od dermatologa zacząłem smarować te miejsca kremem mediderm czekając na tę chińską maść. Z dnia na dzień zaczęła się delikatna poprawa - krostki zaczęły powoli się łuszczyć i schodzić. Takie smarowanie trwało koło tygodnia. Po tym czasie przyszła chińska maść i zacząłem nią smarować. Po 2-3 dniach wszystkie krostki na czole i za uszami zeszły i odsłoniła się ładna skóra. Ogólnie skóra(czoło, uszy) przez tą całą historię protopic-mediderm-chińska maść poprawiła się o gdzieś o 95% :)
Nie pamiętam kiedy miałem tak piękne czoło :D
Dzisiaj zrobiłem sobie miksturę wazelina biała&chińska maść&emulsja emolium i wysmarowałem sobie głowę. Będę się starał tak jak najczęściej. Wracając do czoła i uszów to nawilżam je codziennie medidermem i czasami posmaruję chińską maścią.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2016, o 15:56 przez matt, łącznie zmieniany 1 raz.
matt pisze:Nie pamiętam kiedy miałem tak piękne czoło
Gratulacje matt, cieszę się wraz z Tobą Twoją wygraną :)
Fajnie, że piszesz o tym na forum, takie wiadomości pomagają innym walczyć z tą chorobą.