W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Jestem mama 10 latka. Mamy diagnozę lekarską - łuszczyca \100℅ podłoże genetyczne - ją również choruje na luszczyce\.
W teorii i praktyce choroba jest mi dość dobrze znana, powinnam wiedzieć co czeka mojego syna. Przecież sama z nią walcze od dziecka. Aktualnie ja lykam codziennie tabletki - cykolsporyne i o przyjaciółce prawie na 2 lasta zapomnialam.

I co znow wróciła nie do mnie ale do SYNA. Poczatkowo łagodnie, tylko na głowie. Spoko dawalismy radę balsamami, terapia bez żadnych sterydów. Nawet jak lekarz proponował mowilam NIE. \bo co w wieku późniejszym będziemy stosowac\
Ok. 3 tyg. mamy koszmar. Nagły wysiew na całym ciele, ze strasznym swędzeniem. Syn nieustannie się drapie.

Lekarz gdy zobaczył go, \czas pomiędzy wizytami ok. 2 tyg\, konsultacja z ..... i kolejnego dnia syn trafił do szpitala. Jeszcze większy stres, po 5 dniach, zgodnie z lekarzami uznalismy, iż nie najlepszy był to pomysł i wrocilismy do domu.

Aktualnie smarujemy się \maść mocznikowa, hygrokortizonowa\ regularnie rozpoczęlismy naświetlania lampami. Łuska zwalczona \ tradycyjne - mniejsze smarowanie i oczywiscie wraca\ ale są non stop czerwone swedzace plamy. Polykane tabletki na mniejsze swedzenie nie pomagają.
A jak syn się drapie, to ran i plam więcej itd.... Może lampy pomogą. \ale to czas\.

Ją choruje od ponad 30 lat i nie pamiętam abym się tak drapala? Aby mnie tak swędzialo, nie potrafię mu pomóc.

Dlatego proszę w imieniu syna o radę:

Jak złagodzić swędzenie?

Domowe sposoby, kremy, ewentualnie kontakt do lekarza specjalisty od dzieci.

Monika
Witam.
Przede wszystkim powinnaś znaleźć lekarza, z którym da się dyskutować. Porobić dziecku badania, w tym ważne na poziom witamin szczególnie witaminy D3 i minerałów.
Kąpiele w chlorku magnezu lub w siarczanie magnezu, najlepiej codziennie ok.20min dp 30 min., nawilżanie balsamem lub kremem z dodatkiem aloesu i nalewki z wrotyczu, pędzlowanie zmian łuszczycowych nalewką z wrotyczu skutkuje natychmiast. To są moje metody sprawdzone,nawet na małym 0,5 letnim dziecku, zaleczenie w 100%.
Ja również jestem daleka od stosowania sterydów!
Podrzucam linka do artykułu, który powinnaś uważnie przeczytać, a nawet dać lekarzowi do zapoznania się z tym:
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/Sto ... icznej.pdf
Wielkie dzięki.
Witamina D - owszem ja zrobiłam sobie badania i tak jak przewidywałam mam straszny niedobór poniżej 10 \zima - brask słońca, lato- z uwagi na leki- nie używam kąpieli slonecznych\. Wraz z synem rozpoczęlismy kuracje. Z uwagi na naświetlania syn przestał przyjmować, ja lykam i czuje się dużo lepiej. Wróciła, werwa i chęć działania czyli pozytywną energia.

Wydaje mi się iż kompiele w solach odpadaja. Syn strasznie się drapie. Ma rany więc sol może go podrażnić i piec. Niestety nie za ryzykuje. Szkoda bo to może być bardzo fajny pomysł.

O nalwce z wrotyczu nie słyszała m. Właśnie jestem po interesującej lekturze internetowej. Mam nadzieję iż można kupić gotowe preparaty. Może jakieś polecisz?

Czy moze próbowałas kremów z konopi?

Wielki dzięki
Monika
monina111 pisze:Witamina D - owszem ja zrobiłam sobie badania i tak jak przewidywałam mam straszny niedobór poniżej 10 \zima - brask słońca, lato- z uwagi na leki- nie używam kąpieli slonecznych\. Wraz z synem rozpoczęlismy kuracje. Z uwagi na naświetlania syn przestał przyjmować, ja lykam i czuje się dużo lepiej. Wróciła, werwa i chęć działania czyli pozytywną energia.
Wydaje mi się, że obydwoje potrzebujecie bardzo dużo tej witaminy aby wyrównać poziom, trzeba wziąc pod uwagę, że potrzebujecie 3x więcej niż zdrowi ludzie. Dlatego też potrzebny jest Wam kontakt z myślącym lekarzem.
Co do magnezu, to można podać go przez moczenie nóg i delikatne spryskiwanie sprayem zdrowej skóry. Magnez jest niezbędny przy łuszczycy, a najlepiej wchłania się przez skórę.
Gotowych preparatów wrotyczowych nie ma, możesz łatwo wykonać to sama. Zioła kupisz bez problemu na allegro lub na forum zielarskim:
http://rozanski.ch/forum/index.php?PHPS ... i8aa182ai3&
Nie próbowałam kremów z konopii, nie miałam do nich dostępu, a obecnie już nie potrzebuję. Poza tym, preparaty, które robiłam sama są bez porównania tańsze i sprawdzone, z tym też się trzeba liczyć.
Tak, poznaję ten artykuł. To jest praca dr. Henryka Różańskiego, którą użytkownik tamtego forum KrisPL plagiatuje jako swoją: Przygotowałem kilka slówo rzeczonej wrotyczy. :ill:

Więcej w temacie wrotyczu za oficjalną zgodą Doktora możesz znaleźć na stronie:
http://www.igya.pl/srodki-lecznicze/ros ... vulgare.ht

Oczywiście, nie musisz ściśle dobierać składników mieszanek jak to proponuje doktor, ja dodawałam nalewki do kremów i balsamów, o wiele prościej i działały z takim samym skutkiem.

Wrotycz nie jest dopuszczony do sprzedaży przez EU, więc go może nie być w zielarskich, ale nie ma problemu na Allegro, a już w maju można samemu zbierać ziółka, których w Polsce rośnie pod dostatkiem.
Wielkie dzięki. Sorki że się tak dopytuje o to ziolko, nie dopuszczalne w UE, rozumiem. Ale czy na alegro jest sprawdzony sprzedawca.
Zamiast wrotycz, sprzeda mi inne ziele i ją się nie poznam.

Dziś w aptece zaś mowilam maści z konopi. Oraz konopie do zamarzania do kompieli.
monina111 pisze:Zamiast wrotycz, sprzeda mi inne ziele i ją się nie poznam.
Wrotycz jest ciężko pomylić z innym ziołem, nie obawiaj się.

Tu masz opis i zdjęcie:
https://tajnearchiwumwatykanskie.wordpr ... ue-wrotycz
Poza tym wrotycz jest tak tani, że nikt nie chciałby ryzykować swojej opinii podmieniając na inne zielsko, a jak nie masz zaufania do Allegro to kupuj tutaj:
http://rozanski.ch/forum/index.php?PHPS ... i8aa182ai3&

Próbuj maść konopną na zmianę co kilka dni z wrotyczem, to jeszcze lepiej.