Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 Gwiazdeczka
Chciałabym się Was poradzić, bo wiem, że macie większe doświadczenie z lekami. Ja do tej pory używałam "wszystkiego" co pomagało pozbyć mi się dolegliwości. Teraz na twarz stosuje Elidel, a na skórę głowy (2 razy w m-cu) Daivobet. Co myślicie o tych lekach?
Awatar użytkownika
 antonia
Jak będziesz miała szczęście, to Cię po sterydzie nie wysypie, :angry: odpukać
Raczej nie stosuj Elidel wychodząc na zewnątrz, bo sobie zniszczysz twarz. :(
Zawsze dokładnie czytaj ulotki leków, więcej się z nich dowiesz niż z forum :)
Awatar użytkownika
 antonia
Przebywając na świeżym powietrzu, zdejmując ubranie należy chronić przed słońcem powierzchnie skóry, na które stosuje się preparat Elidel
W kontakcie z promieniami słonecznymi mogą nastąpić oparzenia, które powodują plamy na twarzy, a tego byś pewnie nie chciała. :)

Działania niepożądane, które mogą wystąpić
http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedi ... l_(ulotka)
Awatar użytkownika
 szater
W tej chwili najbardziej bezpiecznym do leczenia preparatem jest Daivobet-pochodna wit D# plus steryd,mozna stosowac długofalowo,jak z każdym sterydem należy zapoznac sie w jaki sposób sie stosuje i jak konczy sie leczenie.W wypadku tej masci moga to byc miesiace ale wycofywanie nie moze zakonczyc sie z dnia na dzien,zaprzestaje sie stosowania stopniowo zmniejszając ilosc smarowań.Jak z głowa sa stosowane sterydy to pomagają w walce z łuszczyca i nie ma co demonizowac,jak ma wysypac to wysypie i po masciach i po ziołowych kapielach.
Elidel to pimekrolimus jest skuteczny własnie w leczeniu zmian na twarzy,spokojnie podejdz do tematu i stosuj sie do zalecen lekarzy.Prawda jest taka ze ne ma bezpiecznych leków czy bezpiecznych masci ale w naszym wypadku trudno nie stosowac leczenia,dlatego powtarzam nie ma co demonizowac-ostrozność wazna ale zdrowie tez. xd