Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 Gwiazdeczka
Gluten występuje w ziarnach zbóż, takich jak jęczmień, żyto i pszenica. Musisz wyeliminować ze swojego menu potrawy zawierające gluten. Teraz sobie tak myślę, że ta dieta może mieć sens. Ostatnio dostałam od mojej Pani Doktor książeczkę z dietą dla osób chorujących na łuszczycę. Wspomniana dieta opiera się głównie na kuchni śródziemnomorskiej, a w niej nie występuje gluten. Kuchnia śródziemnomorska to głównie ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Chciałabym zauważyć, że gluten mogą zawierać również leki, parówki, słodycze, piwo, sery, jogurty. Mimo to dieta bezglutenowa jest teraz na topie, a dzięki temu jest łatwo dostępna. Ba, nawet chleb można kupić bezglutenowy! Jeśli chcesz zastosować dietę bezglutenową to masz pole do popisu, proponuje robić jedzenie samemu, nie kupować (bo te kupowane i gotowe zazwyczaj zawierają gluten). Możesz jeść: ryby, owoce morza, mięso, orzechy, owoce, warzywa, ryż, ziemniaki, mąkę orzechową, makaron bezglutenowy i inne. Powodzenia! :D
adelajda313 pisze:Już drugi rok jestem na diecie bezglutenowej wegańskiej. Podczas diety oczyściłam również organizm z toksyn, pasożytów itd. Generalnie polegało to na "odbudowie" mikroflory jelitowej. To właśnie jest system autoimmunologiczny, a to przecież choroba autoimmunologiczna.
Okej, ale co jeść podczas takiej diety? Kiedy ruszam do sklepu z zamiarem zakupu produktów w miarę pozbawionych sztuczności, okazuje się nagle, że nie ma co kupić, bo po przeczytaniu składu produktów każdy zawiera jakąś chemię, gluten itp. :totalshock:[/quote]