Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 Gonia76
Witam,prawdopodobnie mam łuszczyce skóry głowy, miejscami placki wysuszone i łuszczące się. Na wstępie mam przepisany Alpicort e. który mam wcierać dwa razy dziennie. Prosze napiszcie jak najlepiej to robić? Płyn ma konsystencje wody i mam wrażenie że nie wcieram go w całą skóre głowy jakoś to niewygodne a strasznie dużo tego idzie. Martwie się że cała głowa nie jest wysmarowana tylko miejscami .
Czy ten lek dziala miejscowo czy rozchodzi się jakoś nawet na nieposmarowaną część?
Czy można to wcierać w skóre od razu po myciu jak włosy są jeszcze mokre?
Czy po wtarciu tego można używać suszarki do modelowania bo lekko włosy oklapują od tego?
Punktowo łuszczy mi się skóra i z przodu gdzie widze to posmaruje ale tył i boki to już nie wiem czy trafiam :(
Normalnie wcierasz w miejsca chorobowo zmienione i tyle. Myślę, że po umyciu można wcierać. Ale co do suszenia to nie jestem przekonany czy to dobry pomysł.

Warto skorzystać z lusterka takiego ręcznego w miarę dużego. To ułatwia aplikację w niewidocznych miejscach. Używasz dwóch lusterek - ściennego w łazience i tego ręcznego.