Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 goha9229
Witam. potrzebuje kogoś kto wie jak zwiększyć moc w recepturze na cygnolinę :P. Mam taki przepis:
cignolina 1,0
as.salicyl 2,0
paraf.liq. 10,0
vaseli flav 100,0
wiem że trzeba poprostu podnieść ta cyfrę przy cygnolinie ale nie wiem czy o 0,5 czy ile. Żeby była troszke mocniejsza :)
Poratujcie :D
 goha9229
Dzięki za odp ;) tylko jeszcze jedno, jak zwiększę cignolini o 0,5 to każdy następny składnik zwiększam też o tyle samo czy one mają zostać niezmienione? Wybaczcie ale jestem zielona kompletnie w tym :D
Awatar użytkownika
 henia
goha9229 pisze:[...] jak zwiększę cignolini o 0,5 to każdy następny składnik zwiększam też o tyle samo czy one mają zostać niezmienione?
Cygmolina, to maść robiona i recepturowa czyli zawsze jest dużo tańsza, jezeli jest robiona na receptę. Ta róznica w cenie jest duża - rzędu kilkudziesięciu zł. Więc i o tych wszystkich swoich pytaniach, możesz zawsze pogadać z lekarzem dermatologiem.
Jeżeli jednak będziesz ją robiła na "własną rękę", to też zawsze o swoich niejasnościach, możesz pogadać z farmaceutą.

A wracajac do pytania zasadniczego - nie, pozostałe skłaniki nie ulegają zmianie. Aczkolwiek osobiscie wolę cygnolinę z wieksza zawartością kwasu salicylowego - 5%. Powodzenia :)
 goha9229
Moja Pani dermatolog stwierdziła jakiś rok temu gdy udałam siędo niej po receptę na cygnolinę, że nie da mi tej oto recepty ponieważ od stosowania cygnoliny już się odchodzi. Ale za to sterydy to mi wciśnie, bo sterydy takie dobree o mniam mniam :D Za to moj lekarz rodzinny od razu sam zaproponował mi przepis na cygnolinę, tyle że to starszy pan i recepture wziął na szybko od żony aptekarki i nie wiedzial dokładnie co z czym więc piszę tu jak to wszystko pododawać :) Dzięki wielkie za pomoc ;))