Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 meggi77
Czy zdarzyło Wam się ze mieliście małe siniaki po leczeniu sterydami? Ja od ponad tyg uzywalam dermovate i po trzech dniach na nogach i rękach zauważyłam małe siniaki. Wyniki wszystkie dobre
Awatar użytkownika
 szater
nigdy nie miałam siniaków a sterydoterapie stosowałam takze doustna i...stosuje caały czas od lat gdyż nie mogłabym funkcjonowac bez :P

mało dosc informacji podałas co stosowałas i w jakiej formie...sterydoterapia to szeroka dziedzina :P

Długotrwałe stosowanie wysokich steżen sterydów doustnie,moze powodowac zaburzenia w obrazie krwi-małopłytkowosc co skutkowac moze powstawaniem siniaków podczas nawet lekkiego dotyku,takie "obrażenia" nie powstaja po zastosowaniu masci sterydowych.Jezeli siniaków jest dużo na całym ciele to proponuje zwiekszyc diagnostyke,zwykłe badanie krwi moze byc niewystarczające.Proponuje konsultacje lekarska,bedzie najbardziej wiarygodna w temacie niz opiniie ludzi z "sieci" czy wujek GOOGLE xd
 meggi77
Płytek krwi ok. Lekko obniżone mpv.dermovate tylko w maści stosowałam . Nie miałam tylko morfologii :) Wszystkie wyniki które miałam ok. A pytam bo pojawiły się siniaki tam gdzie mam krostki luszczycowe dlatego myslalam ze po tym dermovate:)
Awatar użytkownika
 szater
po tygodniu stosowania sterydów nawet doustnie i duzych dawek nie ma takich objawów,koniecznie zrób morfologie z rozmazem :surprised:
Awatar użytkownika
 Shamhat
A może to takie plamki/przebarwienia takie "coś" często pojawia się podczas gojenia :( Sterydy miejscowe niestety powodują też rozszerzenie naczyń krwionośnych. Idź konecznie pokazać to lekarzowi, jeżeli nie możesz iść natychmiastowo do dermatologa to chociaż do pierwszego kontaktu!