Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 gutek
Cześć ludziska.
Ostatnio znowu na głowie mam czerwone wykwity świadczące o rychłym pojawieniu się łuszczycy, ze względu na kilkumiesięczną przerwę w używaniu Cocois, która to maść stosowana raz na tydzień skutecznie zapobiegała jego odrodzeniu.
Znalazłem wczoraj receptury w pdf na wszelkie maści odpowiedniki Cocois i innych gotowych leków.

Teraz moje pytanie brzmi, czy żeby apteka zrobiła mi takowy lek, muszę iść do dermatologa i prosić go/ją o wypisanie recepty?
I jeżeli ktoś ostatnio zlecał zrobienie takiej maści, ile to może kosztować za 100g?
gutek pisze:[...]Teraz moje pytanie brzmi, czy żeby apteka zrobiła mi takowy lek, muszę iść do dermatologa i prosić go/ją o wypisanie recepty?
I jeżeli ktoś ostatnio zlecał zrobienie takiej maści, ile to może kosztować za 100g?
Maści robionych w sensie recepturowych, nie robi każda apteka. Najprościej żebyś przeszedł się do aptek w swojej miejscowości(tych, które maja pozwolenie na robienie leków)i zapytał tam - czy mają na stanie wszystkie składniki potrzebne do zrobienia interesujacej Cię maści?

Jeżeli maść będzie robiona na receptę, bedzie kosztować ok. 8,40zł.; - natomiast bez recepty cena jej będzie wielokrotnie wyższa; czyli receptę polecam :)
Mam ten plus, że w moim mieście wyrobem leków recepturowych zajmuje się duża firma, która przeważnie jeżeli czegoś nie ma, to to sprowadza.
Kontaktowałem się z nimi w sprawie Cocois, bo są w tej kwestii bardzo dobrze zorientowani.
Poniżej ich odpowiedź.

Witam serdecznie!

Przykro mi bardzo, preparat nie jest dostępny w sprzedaży. Skończyła się jego rejestracja. Czekamy na ruch producenta.
--

Pozdrawiam
Agata Stefanowska
Zespół Apteki Internetowej Cefarm24.pl
CEFARM Białystok S.A.
ul.Sienkiewicza 71/73, 15-950 Białystok
Tel: 85 744 55 97

gutek pisze:Mam ten plus, że w moim mieście wyrobem leków recepturowych zajmuje się duża firma, która przeważnie jeżeli czegoś nie ma, to to sprowadza[...]
Zatem nie powinieneś mieć problemu ze zdobyciem zamiennika tego cocoisu.
Znana jest mi taka receptura:
[...]
Za Cocois®:
Rp.
Pix Litanthracis 12,0
Sulfur ppt. 4,0
Acidum salicylicum 2,0
Glycerolum 5,0
Oleum Ricini 7,0
Paraffinum solidum 20,0
Paraffinum liquidum 10,0
Vaselinum album ad 100,0
M.f. ung.

[...]Przepisy powyższe są w 70% kopią oryginału w zakresie podłoża i w 100% kopią jeśli wziąć pod uwagę ilości substancji czynnych. Nie jest możliwe totalne odtworzenie podłoży gdyż w ich składzie często występują składniki niedostępne jako surowce do receptury aptecznej. Niemniej jednak nie zmienia to faktu, że substancje działające występują w tych preparatach w takich samych ilościach jak w oryginale. Własności sensoryczne zatem mogą się jedynie różnić, różnice w cechach leczniczych nie powinny być zauważalne[...]
Mozna tak w sensie odtwarzać ale możesz też spróbować poleczyć się samą prodeminą - cocois zawierał jej 12% wiec jeśli on u Ciebie działał, warto spróbować proderminki - jeżeli byłyby jakies problemy z odtworzeniem zamiennika interesuyjacej Cię maści.Powodzenia :)
Pod poniższym adresem znajdziesz: Autor: Łukasz Niebieszczański
INFORMATOR I RECEPTARIUSZ LEKÓW ROBIONYCH STOSOWANYCH W LECZENIU ŁUSZCZYCY I STANÓW JEJ PODOBNYCH
http://luszczyce.pl/wp-content/uploads/ ... zczyca.pdf

Edit: Dopiero po czasie zauważyłem, że twój przepis to ten sam z linku który podałem :)
Jutro zadzwonię do lekarza i umówię wizytę, niech mi na recepcie wypiszą co trzeba.
jezeli moge podpowiedziec to wez od dermatologa zaswiadczenie ze chorujesz na łuszczyce,daj ja rodzinnemu bedzie łątwiej o dostęp do lekow i recept.od przyszłego roku do dermatologa trzeba bedzie isc ze skierowaniem co jeszcze przedłuzy procedure otrzymania leków,jak rodzinny bedzie miał zaswiadczenie wypisac ci powinien wszystko co ci konieczne do leczenia łuszczycy.
No właśnie wiem, dlatego właśnie do nich zwróciłem się z pytaniem dlaczego Cocois jest niedostępny, i kiedy ewentualnie będzie w sprzedaży.
To jedna z największych hurtowni farmaceutycznych w naszym kraju, i właściciel sieci aptek, stąd właśnie domysł, że "robiony" Cocois będzie u nich dostępny bez problemu.
Ewentualnie Prodermina, bądź i to i to stosowane zamiennie.
Pojutrze pojadę do poradni dermatologicznej, z prośbą o wypisanie recepty i zaświadczenia dla lekarza ogólnego, a później do apteki.
Maść zamówiona, apteka miała wszystkie składniki poza parafiną stałą, ale tą podobno da się sprowadzić na zamówienie, i może, może, w poniedziałek, będę śmierdział :D
Moja wizyta u dermatologa nie przebiegła najlepiej, bo chciała mi dać maść sterydową, na co nie zgodziłem się, mówiąc, że ostatnio gdy mi takie gów... przypisano, wyglądałem po tygodniu stosowania jak po poparzeniu, cała głowa była pokryta plamami łuszczycowymi!
Na całe szczęście miałem wydrukowany skład maści, bo dermatolog w życiu takiej recepty nie wypisywała, myliła się pisząc po łacinie składniki, ale w końcu ją wystawiła tak jak należy.
Przychodnia dermatologiczna szpitala uniwersyteckiego :D
Śmiech na sali!